Παρουσία και στρατολόγηση της μισθοφορικής WAGNER στη Σερβία και στα Βαλκάνια

Παρουσία και στρατολόγηση της μισθοφορικής WAGNER στη Σερβία και στα Βαλκάνια

Μια Ρωσική μισθοφορική παραστρατιωτική δύναμη, η ιδιωτική εταιρεία WAGNER (PMC), έχει από καιρό κερδίσει την άσχημη φήμη ως μοχθηρή, βάναυση, δολοφονική και αρπακτική ένοπλη δύναμη. Πραγματοποιεί κατά βρόμικες επιχειρήσεις στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στη Συρία, στο Μάλι, στο Σουδάν, στη Μοζαμβίκη και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.. Προ καιρού ο Πούτιν είχε αναγνωρίσει ότι η WAGNER δρα για λογαριασμό, αν όχι υπό την καθοδήγηση, της Ρωσικής κυβέρνησης ,αν και τελευταία στο πολεμικό μέτωπο του Μπαχμούτ παρατηρούνται μεταξύ του Ρωσικού στρατού και της WAGNER υπολογίσιμες εσωτερικές εντάσεις

Ωστόσο, προ ημερών έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη μισθοφορική εταιρεία ως και άλλες σκιώδεις Ρωσικές οργανώσεις που σαφώς συνδέονται με το κράτος, στρατολογούν Σέρβους «εθελοντές» και μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα Σερβικά μέσα ενημέρωσης, αυτές οι ομάδες παρέχουν στους νεοσυλλέκτους εκπαίδευση μάχης σε παρόμοιο στυλ με το τάγμα Sudoplatov (διαβόητο δολοφόνο και πράκτορα της KGB της εποχής του Στάλιν) που πολεμά τώρα στη Zαπορίζια.
Όσο συγκλονιστικό κι αν φαίνεται αυτό, δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτόγνωρο. Επιπλέον, δεκάδες Σέρβοι εθελοντές πολέμησαν με φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία το 2014–2015.. Ομοίως, αν όχι το πιο σημαντικό, Ρώσοι ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου Koνσταντίν Mαλοφέεφ, ενεργώντας κατ’ εντολή του κράτους, προσπάθησαν διακαώς να στρατολογήσουν εθελοντές και μέσα ενημέρωσης των Βαλκανίων(συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος) για να ηγηθούν ή να συμμετάσχουν σε πολιτικά πραξικοπήματα εναντίον φιλοδυτικών βαλκανικών κυβερνήσεων το 2014-2016

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Malofeev, ένας από τους αρχικούς ιδεολόγους και οργανωτές της προσάρτησης της Κριμαίας, είχε στρατολογήσει, χρηματοδοτήσει και εποπτεύσει τουλάχιστον δύο βασικούς επιτόπιους Ρώσους μισθοφόρους και ηγέτες της αυτονομιστικής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία – τον συνταγματάρχη Iγκόρ Γκίρκιν και τον Aλεξάντερ Μποροντάι .Έτσι, οι δραστηριότητές του είναι σε μεγάλο βαθμό μια μακροχρόνια Ρωσική και Σοβιετική παράδοση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που κάνει την παρουσία της WAGNER στη Σερβία τόσο ανησυχητική είναι το γεγονός ότι είναι η τελευταία εκδήλωση αυτής της κληρονομιάς. Είναι σοβαρό λάθος να θεωρούμε τη WAGNER ως αποκλειστικά ή πρωτίστως μια στρατιωτική δύναμη που αναζητά παραχωρήσεις εξόρυξης πολύτιμων λίθων και μόνο.Διαπραγματεύεται πωλήσεις όπλων και στρατιωτικές εργασίες επισκευής όπλων για τη Ρωσική κυβέρνηση,ενώ ο όμιλος δημιουργεί ή αναβιώνει εθνικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης για επιρροή σε ολόκληρη την Αφρική.

Αλλά στη Σερβία, η μισθοφορική εταιρεία προφανώς έχει προχωρήσει τις επιχειρήσεις ένα βήμα παραπέρα. Έχει δημιουργήσει και υποστηρίξει δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες , όπως τη «The People’s Patrol» και τη «Russ-Serbian Centre Orlovi»,για να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβική πολιτική ( Ο Ντάμιαν Κνέσβιτς και ο Aλεξάντερ Λίσοφ, και οι δύο διαβόητοι υπερσυντηρητικοί, είναι στενά συνδεδεμένοι με την WAGNER και διαδίδουν ασύστολα Ρωσική προπαγάνδα ενώ εργάζονται για την αποσταθεροποίηση της Σερβίας και των νοτίων Βαλκανίων )Την παρουσία της σε Σερβικό έδαφος επέκρινε ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς.Όταν λάβουμε υπόψη το ευρύ πεδίο της εκτεταμένης επιρροής της Μόσχας στους τομείς της ενέργειας, του στρατού και των μέσων ενημέρωσης της Σερβίας, ο κίνδυνος που ενυπάρχει στις προσπάθειες στρατολόγησης της WAGNER γίνεται εμφανέστατος Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Βούτσιτς ζήτησε αμέσως από την μισθοφορική εταιρία να σταματήσει τις προσπάθειές στρατολόγησης στη Σερβία. και κατήγγειλε τους πληρεξούσιους της WAGNER συμπεριλαμβανομένου του The People’s Patrol· και υποστήριξε (ως ένα βαθμό) την αντίθεση της κυβέρνησής του στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.(αν και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις) Ο Σέρβος πρόεδρος καταδίκασε επίσης τα περί “ενεργών γραφείων” της στη Σερβία . Ωστόσο, ενώ ο Βούτσιτς παίζει το συνηθισμένο του παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ Μόσχας και Δύσης, το Βελιγράδι παραμένει διπλωματικά εξαρτημένο από τη Ρωσία και για την περίπτωση του Κοσόβου..

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ