Καιρίδης: Έχουμε μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών από το Σεπτέμβριο

Καιρίδης

Ο κ. Καιρίδης ανέπτυξε το έργο στο υπουργείο του, αλλά κι την τρέχουσα επικαιρότητα

Στο μεταναστευτικό εστίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος τόνισε πως «Έχουμε μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών από το Σεπτέμβριο».

Ειδικότερα, το Σύμφωνο Μετανάστευσης, η εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, οι διμερείς συμφωνίες για νόμιμη μετανάστευση, αλλά και η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Prime.

Ως προς τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού, είπε: «Απολύτως σοκαριστικό, συγκλονιστικό για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για τη Σλοβακία. Τέτοιου τύπου φαινόμενα πολιτικής βίας εναντίον αρχηγών, κυβερνήσεων, πολιτικών θεωρούσαμε ότι τα έχουμε αφήσει στο παρελθόν. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή.

Ένας πολιτικός ο οποίος σφράγισε με την πορεία του την ανεξάρτητη Σλοβακία μετά την απόσχιση, τη διάλυση της τότε Τσεχοσλοβακίας στις αρχές της δεκαετίας του 90 και κυριάρχησε όσο κανείς.

Είναι ο μακροβιότερος Σλοβάκος πρωθυπουργός που ξεκίνησε ως κομμουνιστής, έχει τη σημασία του και στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κεντροαριστερό κόμμα για να μεταπηδήσει στη σκληρή, λαϊκιστική να πούμε Δεξιά, ως φιλο – Ρώσος έγινε γνωστός τώρα με την επανεκλογή του και φίλος του Όρμπαν και με διάφορες άλλες θέσεις, εκφράζοντας αν θέλετε μια νέα εποχή, την περίεργη νέα εποχή στην οποία ζούμε».

Το σύμφωνο για τη μετανάστευση

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως: «Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η υπερψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ήταν εξασφαλισμένη, όπως φάνηκε από την ψηφοφορία και στην παραμονή της ψηφοφορίας υπήρχαν πολλές ανησυχίες ότι εν τέλει μπορεί και να μην τα καταφέρουμε μετά από τόσο κόπο, πάρα πολλά χρόνια προσπαθειών, είχε το σασπένς του και έπεσαν αρκετά τηλέφωνα, όπως έμαθα από διάφορους πρωθυπουργούς που παίρνανε μέλη κοινοβουλευτικών τους ομάδων για να στηρίξουν και εν τέλει να έχουμε την ευτυχή κατάληξη.
Αλλά τα άκρα, είτε λέγεται αριστερά είτε λέγεται ακροδεξιά από διαφορετική αφετηρία και έχει τη σημασία του αυτό να το υπογραμμίσουμε ενόψει και των ευρωεκλογών.
Το πολέμησαν όσο με διαφορετική επιχειρηματολογία, το πολέμησαν όσο μπορούσαν, εν τέλει οι δυνάμεις του ορθού δρόμου, του ορθού λόγου, της μετριοπάθειας, η κεντροαριστερά, για να δώσω τα εύσημα και εκεί και η κεντροδεξιά με σπουδαίο ρόλο αυτό της Μελόνι, η οποία ξεκίνησε διαφορετικά και στην πορεία ήταν αυτή που το στήριξε.

Αντίστοιχα η βοήθεια του Σολτς, ο οποίος είχε να διαχειριστεί μια τρικομματική, πολύ ετερόκλητη πραγματικά, κυβέρνηση συνασπισμού, ειδικά στο μεταναστευτικό, Πολύ δύσκολα συνεργάσιμη και τους Πράσινους της Γερμανίας, οι οποίοι θέλανε να βάλουν επιτηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε σκάφος της Frontex, προκειμένου ξέρετε να ικανοποιηθούν οι δικαιωματιστές που εν τέλει είπε και αυτός ότι προτιμώ να χάσω την κυβέρνηση μου παρά να χάσω το σύμφωνο.
Και οι ίδιοι οι Πράσινοι διασπάστηκαν από τους υπόλοιπους και η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών Πρασίνων ψήφισε και έτσι από τους Γερμανούς Πράσινους μέχρι τους συντηρητικούς της Μελόνι, των Αδελφών της Ιταλίας, είχαμε και βεβαίως τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν οι μόνοι ευρωβουλευτές με μία εξαίρεση, η αντιπολίτευση σύσσωμη καταψήφισε ή απείχε.

Οι νεοδημοκράτες ήμασταν που το υπερψηφίσαμε αυτό από μια χώρα η οποία θέλει περισσότερη Ευρώπη και θέλει να θεωρεί τον εαυτό της ότι είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας και της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Και όμως, οι ευρωβουλευτές που στείλαμε το 2019 στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία του απελθόντος Ευρωκοινοβουλίου στις 10 Απριλίου, δεν στήριξαν αυτό το μεγάλο βήμα. Και γι’ αυτό ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος στις 9 Ιουνίου να στηρίξουμε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και όχι τις ευρωδιάλυσης».

Aκολούθως τόνισε ότι: «Είναι όπως πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιοι ψήφισαν και ποιοι καταψήφισαν και να πούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης βρέθηκε απολύτως απέναντι και αυτό θεωρώ είναι λάθος. Το Σύμφωνο προφανώς έχει ελλείμματα, προφανώς έχει προβλήματα και προφανώς δεν αποτελεί τον τελικό στόχο. Είναι ένα βήμα σε μια πορεία, Υποχρεωτική αλλά ευέλικτη αλληλεγγύη.

Κάποιοι το υποτιμούν, κάποιοι το προσπερνούν, αλλά ήταν και ο μόνος τρόπος να περάσει ο συμβιβασμός. Ας μην το ξεχνάμε αυτό και η Ουγγαρία δίνει ακόμα μάχη.

Η Ελλάδα λέει το αυτονόητο και το είπα και εγώ στη Γάνδη προχθές που είχαμε κάποιους σκοπούς, θα σας πω. Δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα με λιγότερα. Το λέμε για να κάνουμε τα περισσότερα. Κοιτάξτε, ζητάμε συνολικά από την Ευρώπη, αλλά προφανώς οι χώρες της πρώτης γραμμής έχουν και αυτές το δικό τους μερίδιο. Προβλέπονται περισσότερα και ήδη έχουν εγκριθεί 2 δισεκατομμύρια, την1η Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και διεκδικούμε οι χώρες του Νότου, αυτό ήταν η ανακοίνωσή μας.

Θέλουμε τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των 2 δισεκατομμυρίων και βεβαίως και τα περαιτέρω. Διότι έρχεται η συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2028 – 2034, ξεκινάει το 2025.

Η Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι τα κάνει έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα είναι κάτι το οποίο δεν έχει περάσει πολύ προς τα έξω. Καμιά φορά υπάρχει μια μεμψίμοιρη κριτική. Η Ελλάδα κάνει καταγραφές, κάνει ταυτοποιήσεις, κάνει γρήγορες διαδικασίες ασύλου, όπως δεν κάνουν άλλες χώρες. Έχει ένα εθνικό σύστημα υποδοχής με τις 33 δομές. Μη θεωρείτε ότι αυτά είναι αυτονόητα αλλού, αλλού Βλέπετε τι έγινε με τη Λαμπεντούζα, διαχέονται στους δημόσιους χώρους, σε πάρκα και πλατείες, Δεν ξέρουν τι να τους κάνουν. Οι αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν.

Οι μεταναστευτικές ροές

Συνεχίζοντας ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως: «Έχουμε μεγάλη μείωση των ροών από τον περασμένο Σεπτέμβρη που πράγματι είχαμε μια έξαρση, όπως είχαμε μια γενικευμένη έξαρση σε όλη την Ευρώπη και τολμώ να πω ότι εμείς τα πήγαμε καλύτερα και στη διαχείριση αυτών των ροών δεν είχαμε τα προβλήματα με τη δημόσια ασφάλεια που είχαμε σε άλλες χώρες, όπως σας είπα μόλις προηγουμένως, o ανατολικός μεσογειακός διάδρομος αφορά και την Κύπρο.

Και εκεί έχουμε ένα ζήτημα με τους Σύρους από τον Λίβανο εγώ θα πάω την Παρασκευή, αύριο το βράδυ φεύγω για να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση.

Εγώ δεν σας λέω ότι η κατάσταση είναι ρόδινη και δεν σας λέω ότι το διεθνές περιβάλλον δεν είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, αλλά σε σχέση με αυτό που γίνεται στην Ισπανία, τα Κανάρια Νησιά, αυτό που αντιμετώπισε η Ιταλία για πολύ διάστημα και κόντεψε να τιναχτεί η κυβέρνηση Μελόνι και σήμερα η Κύπρος, η Ελλάδα είναι καλύτερα. Έχει να κάνει, εκτός των προσπαθειών του Λιμενικού για να δώσουμε τα εύσημα εκεί που ανήκουν, της αστυνομίας, όλη τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και με τη συνεργασία με την Τουρκία. Το είπε ο πρωθυπουργός τώρα που ήταν εκεί και για πρώτη φορά τους βλέπουμε να ανταποκρίνονται το τουρκικό λιμενικό στα δικά μας κελεύσματα».

Οι διμερείς συμφωνίας για οργανωμένη μετανάστευση και επαγγελματική κινητικότητα

Ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σχολιάζοντας πως: «Πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά και αυτό προσπαθούμε. Η Ελλάδα δεν είχε τον οργανωμένο, αποτελεσματικό μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης. Δεν το χρειαζόταν την περίοδο της κρίσης, ο κόσμος έφευγε, έφευγε και ο μεταναστευτικός πληθυσμός μειώθηκε. Δεν είναι περισσότερος, σήμερα έχουμε λιγότερους απ’ ότι είχαμε πριν από 5 και πολλώ δε μάλλον πριν από 10 χρόνια και την περίοδο του covid, τα τελευταία 2 – 3 χρόνια που η οικονομία έχει ξαναπάρει μπροστά, αίφνης οι ανάγκες έχουν πραγματικά εκραγεί και εκεί με πάρα πολύ γρήγορα βήματα τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά.

Έχουμε αυτή την εργασιακή συμφωνία εργασιακής κινητικότητας με την Αίγυπτο που υπέγραψε ο φίλος μου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, το 2022, την οποία τώρα ενεργοποιούμε. Η Αίγυπτος είναι πολύ κοντά, είναι μια μεγάλη χώρα, μπορεί να καλύψει, έχουμε ιστορικούς δεσμούς και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα όχι στην παράνομη, ναι στην νόμιμη μετανάστευση.

Μέχρι τώρα δεν είχαμε και τώρα έχουμε τη δέσμευση ότι θα έχουμε επιστροφές της μη νόμιμης μετανάστευσης, ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές και στα δίκτυα ότι είναι αναποτελεσματικό. Χρειάζεται να γίνονται, να γίνονται γρήγορα, να γίνονται κατά προτίμηση εθελούσια, αλλά και υποχρεωτικά όταν χρειάζεται Και είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εμείς θεσμοθετήσαμε χθες υπέγραψα την ΚΥΑ μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον νέο νέο θεσμό Εθνικό Συντονιστή Επιστροφών. Ανώτατο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αναλαμβάνει να παρακολουθεί το ζήτημα ώστε να τρέξουν πολύ γρήγορα.

Δεν είναι εύκολο, υπάρχουν πολλά εμπόδια, κυρίως από τις χώρες προέλευσης, αλλά θα κάνουμε πρόοδο, στη νόμιμη μετανάστευση έχουμε δουλειά, έχουμε τις συμφωνίες με τις άλλες χώρες Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Αρμενία, Γεωργία και Μολδαβία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καλύψουμε τα κενά φέτος και από του χρόνου θα έχουμε ένα νέο σύστημα το οποίο δεν θα δημιουργεί προβλήματα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ