Δημοσκόπηση MRB: Στις 3,2 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ – Οριακά κέρδη 0,2 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση MRB: Στις 3,2 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ – Οριακά κέρδη 0,2 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών η οργή, μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Οι ψηφοφόροι ρίχνουν τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις

Στις 2,9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ χάνει 2,8 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,2 σε σχέση με την μέτρηση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open.  Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά διευρύνεται στις 3,2 μονάδες, από 6,4  που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 26 Ιανουαρίου.

Η μέτρηση της MRB διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 13 Μαρτίου – λίγες ημέρες μετά από το συστύχημα στα Τέμπη: Η οργή καταγράφεται  ως το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των πολιτών σε ποσοστό 63,4%, ενώ  η «ελπίδα» εκφράζει αυτή την περίοδο  μόνον το 23,1%. Πάνω από ένας στους δύο δηλώνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά την ψήφο του στις εθνικές κάλπες.  Ωστόσο, όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τις ευθύνες σχετικά με το δυστύχημα, τις επιρρίπτουν σε όλες τις κυβερνήσεις σε ποσοστό 46,8% – και μόλις το 13% τις εστιάζει στη σημερινή κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό της αλλαγής ατμόσφαιρας ότι ενισχύονται όλα τα μικρότερα κόμματα στη λογική της «αντισυστημικής ψήφου» – ακόμα και η Χρυσή Αυγή ξεπερνάει το 1%. Μάλιστα, το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφεται για πρώτη φορά στο 4,3%  και η Ελληνική Λύση στο 5%. Την ίδια στιγμή, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται να μπαίνει άνετα στη Βουλή, με ποσοστό 4,3% (με την αναγωγή).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός καταγράφεται σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 28,8%.

Επίσης, το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Πάνω από ένας στους τρεις εκφράζεται θετικά για τη στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Η παραίτηση Καραμανλή λίγες ώρες μετά από το δυστύχημα με την ανάληψη της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης ωθεί τους πολίτες να εκφράζονται θετικά για την στάση του, σε ποσοστό 34,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στο 30,1%, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 27,5% .

POLL_MARTIOY_01A
POLL_MARTIOY_01B
POLL_MARTIOY_02A
POLL_MARTIOY_02B
POLL_MARTIOY_03
POLL_MARTIOY_04
POLL_MARTIOY_05
POLL_MARTIOY_06
POLL_MARTIOY_07
POLL_MARTIOY_08
POLL_MARTIOY_09A
POLL_MARTIOY_09B
POLL_MARTIOY_10A
POLL_MARTIOY_10B
POLL_MARTIOY_11
POLL_MARTIOY_12
POLL_MARTIOY_13
POLL_MARTIOY_14
TAYTOTHTA_2
TAYTOTHTA_1
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ