Έμφαση στη διάθεση αεροσκαφών στην Ουκρανία δίνουν οι Αμερικανοί – Τριμερής Σουηδίας-Φινλανδίας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες

Έμφαση στη διάθεση αεροσκαφών  στην Ουκρανία  δίνουν οι Αμερικανοί – Τριμερής Σουηδίας-Φινλανδίας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες

Το θέμα της διάθεσης δυτικού τύπου αεροσκαφών στην Ουκρανία είναι ένα από τα πιο σημαντικά που συζητούνται αυτό το χρονικό διάστημα μεταξύ ανώτατων αξιωματικών (ειδικά Αμερικανών), με υψηλόβαθμα στελέχη της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σε 4 βάσεις της USAF(Αριζόνα, Τέξας, Νεβάδα και Αλαμπάμα), καθώς και στην Πολωνία, η οποία για μία ακόμα φορά πρωτοστατεί μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών στην στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου(όπως έγινε και με τα άρματα μάχης πριν έξι εβδομάδες) , και ενώ στα τέλη του μήνα με πρώτες εβδομάδες του Απριλίου εισερχόμαστε στην φάση των σταδιακών ενεργειών αντεπίθεσης του Ουκρανικού στρατού για την ανακατάληψη κατεχόμενων από την Ρωσία εδαφών στα νοτιοανατολικά και ανατολικά της χώρας.

Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν την Ουκρανία να έχει ζητήσει 128 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ(από τα αποθέματα) και αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να προμηθεύσει την Ουκρανία με πολεμικά αεροσκάφη θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να παραδοθούν, δήλωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Πολιτικής, Κόλιν Καλ.(για δεύτερη φορά μέσα σε 5 ημέρες). Σύμφωνα με Αμερικανικές πηγές , επί του παρόντος μικρή ομάδα Ουκρανών πιλότων βρίσκεται στις ΗΠΑ και τα μέλη της παρακολουθούν σειρά ειδικών μαθημάτων ,ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αφιχθεί και άλλη μία ομάδα πιλότων μέσω Πολωνίας.

Επιπλέον αναλυτές της USAF τονίζουν ότι δεν υπάρχει «νόημα» για την Ουκρανία να παραμείνει επικεντρωμένη αποκλειστικά στα F-16, καθώς η χώρα θα μπορούσε τελικά να παραλάβει Ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη όπως το Tornado(από την Ιταλία) το Gripen(από τηνΣουηδία) ή το Mirage (από την Γαλλία) Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Τέξας πρόσθεσε ότι οι νεότερες εκδόσεις του F-16 θα χρειαστούν 3-6 χρόνια για να ενσωματωθούν στην Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, ενώ για τα παλαιότερα μοντέλα(από τα αποθέματα) το χρονικό πλαίσιο θα παραμείνει κάτω των δύο ετών(οι Αμερικανοί απέναντι στο συγκεκριμένο αίτημα του Κιέβου τονίζουν ότι η Ουκρανία θα χρειάζονταν 50-60 αεροσκάφη για τις αποστολές της),ενώ επισημαίνεται ότι η Ουκρανία στην παρούσα φάση θα ειναι πιο αποτελεσματική από την τρέχουσα παράδοση επιπλέον Bradley IFV, βλήματα πυροβολικού 155 mm, πυρομαχικά GMLRS,PATRIOT-3 και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει αμέσως.

Στο κορυφαίο ετήσιο συμπόσιο της Αμερικανικής αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε προ τριών ημερών στο Κολοράντο ο ανώτατος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και Αφρική ως και επικεφαλής της ανώτατης αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ/AIRCOM στο Ράμσταιν της Γερμανίας πτέραρχος Τζέιμς Χέκερ αποκάλυψε ότι στη διάρκια του πολέμου (μέχρι τώρα) η Ουκρανία κατέρριψε 80 Ρωσικά αεροσκάφη,ενώ έχασε περί τα 55- 60.Στην ομιλία του (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) μεταξύ άλλων τόνισε ότι “Αφού η ποσοτικά μεγαλύτερη αεροπορία της Ρωσίας απέτυχε να εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή στις πρώτες μέρες του πολέμου, η εικόνα έκτοτε στον εναέριο χώρο έχει μετατραπεί σε ένα αμοιβαία αρνούμενο περιβάλλον. Η Ρωσική αεροπορική αδυναμία καθώς και η Ουκρανική επιτυχία στην ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα έχουν καταστήσει πολλά από τα αεροσκάφη της Μόσχας άχρηστα»,

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας με πυραύλους AGM-88 HARM, οι οποίοι επιδιώκεται να “συνεργαστούν” με τα Σοβιετικά σχεδιασμένα μαχητικά της χώρας. «Προφανώς, δεν είναι τόσο ενσωματωμένοι στο αεροσκάφος όσο θα ήταν αν ήταν σε αεροσκάφος των ΗΠΑ, επομένως έχουν ορισμένους περιορισμούς», είπε ο Χέκερ σχετικά με τη χρήση HARM από την Ουκρανία. «Αλλά παρά τα τεχνικά ζητήματα κάνουν πολύ ικανοποιητική δουλειά».

Οι ΗΠΑ παρείχαν επίσης πρόσφατα στην αεροπορία της Ουκρανίας βόμβες καθοδήγησης ακριβείας JDAM που επέκτειναν την ικανότητα κρούσης των Ουκρανών. Ο Χέκερ είπε ότι τους επιτρέπει να χτυπούν στόχους ελαφρώς πέρα από την τρέχουσα εμβέλεια των ρουκετών GMRLS που εκτοξεύονται από τα HIMARS. Οι πύραυλοι GMLRS που οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία έχουν βεληνεκές σχεδόν 50 μίλια. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν(προς το παρόν) να παράσχουν στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς που έχουν βεληνεκές σχεδόν 200 μίλια και είναι ικανοί να πλήξουν τις Ρωσικές δυνάμεις σε βάθος.

Η Αμερικανική προσπάθεια, αν πετύχει ευρύτερα θα μπορούσε να είναι μέρος μιας λύσης στην ανάγκη του Κιέβου για πρόσθετη δύναμη πυρός και αεράμυνα, καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία προετοιμάζονται για μεγάλες επιθέσεις αυτή την άνοιξη. Η ενσωμάτωση πχ του πυραύλου AIM-120 σε Ουκρανικό MiG-29 θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους αέρος-αέρος από πρώην Σοβιετικά αεροσκάφη. «Ο πύραυλος όχι μόνο πρέπει να τοποθετηθεί φυσικά στο αεροσκάφος, αλλά πρέπει επίσης να «μιλήσει» με το ραντάρ του αεροσκάφους», αναφέρθηκε στο συνέδριο. «Για να ρίξει μια βολή, πρώτα το ραντάρ του αεροσκάφους δίνει στο βλήμα έναν στόχο και καθοδηγεί τον πύραυλο μέχρι να πλησιάσει αρκετά για να βρει τον στόχο μόνος του». Εξήγησαν ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα συστήματα των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι πολύ διαφορετικά στο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα ο πύραυλος και το αεροσκάφος να μην μπορούν να «επικοινωνήσουν» εύκολα μεταξύ τους αλλά οι προσπάθειες να συνεχίζονται.

Τριμερής στις Βρυξέλλες

Στη Βελγική πρωτεύουσα συναντώνται σήμερα οι αντιπροσωπίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με τα Σκανδιναβικά αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επί του παρόντος οι Τούρκοι ετσιθελικά, εκβιαστικά ,και αντισυμμαχικά εξακολουθούν να προβάλουν εμπόδια ειδικά στην περίπτωση της Σουηδίας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ ήταν χθες και προχθές στη Στοκχόλμη ,όπου είχε επαφές με την Σουηδική πολιτική ηγεσία για ζητήματα Σκανδιναβικής και Βαλτικής ασφάλειας και δήλωσε “αισιόδοξος”. Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας ήταν και ομάδα Ούγγρων βουλευτών που επεσήμαναν ότι είναι δεδομένο ,ότι μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες το Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη θα επικυρώσει τα αιτήματα των Σκανδιναβών , γεγονός που αφήνει την Τουρκία ως τη μόνη χώρα της Ατλαντικής Συμμαχίας όπου θα εκκρεμεί το Σουηδικό αίτημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ