Ελ. Βόζεμπεργκ – Φ. Φιτζγκέραλντ : Η αρχή του τέλους για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων

Ελ. Βόζεμπεργκ – Φ. Φιτζγκέραλντ : Η αρχή του τέλους για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων

Στην «αρχή του τέλους για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων» και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που εγκρίθηκε προσφάτως και έχει στόχο τη μείωσή του «μέσω ενός συνδυασμού μέτρων», αναφέρονται, σε κοινό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύει σήμερα, 3 Απριλίου 2023, στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελίζα Βόζεμπεργκ, και η συντονίστρια της ΚΟ του ΕΛΚ στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Φράνσις Φιτζγκέραλντ.

Όπως τονίζουν, το 2021 οι γυναίκες κέρδιζαν, κατά μέσο όρο, 12,7% λιγότερα από τους άνδρες στους ίδιους ρόλους, κάτι που «σημαίνει απώλεια χιλιάδων ευρώ για τις γυναίκες», ενώ ταυτόχρονα αυτή η μισθολογική διαφορά «επηρεάζει την οικονομική ευημερία των γυναικών και έχει σημαντικό συναισθηματικό αντίκτυπο».

Στο άρθρο τους εξηγούν, επίσης, το πώς αυτή η νομοθεσία μπορεί να βοηθήσει όλες τις γυναίκες που «αντιμετωπίζουν την ίδια άδικη μεταχείριση» και φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι «με την εισαγωγή της διαφάνειας στις αμοιβές, οι αιτούντες εργασία θα έχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον μισθό» και «θα καταστεί υποχρεωτικό για την εταιρεία να αναφέρει τον προτεινόμενο μισθό κατά τη αναγγελία της θέσης εργασίας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την αποτροπή εξαρχής των διαφορών στις αμοιβές».

 

Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

Η αρχή του τέλους για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων

Των Ελίζας Βόζεμπεργκ και Φράνσις Φιτζγκέραλντ*

Φανταστείτε ότι είστε η Άννα, μία αφοσιωμένη και εργατική μηχανικός με πάθος για τη δουλειά σας. Έχετε περάσει χρόνια βελτιώνοντας τις δεξιότητές σας και έχετε συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία της εταιρείας σας. Αλλά μια μέρα ανακαλύπτετε ότι οι άνδρες συνάδελφοί σας, που έχουν τα ίδια προσόντα και εμπειρία με εσάς, κερδίζουν πολύ περισσότερα. Πώς θα νιώθατε;

Αυτό δεν είναι απλώς ένα υποθετικό σενάριο. Είναι η πραγματικότητα για πολλές γυναίκες, όπως η Άννα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2021, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ ήταν 12,7%, που σημαίνει ότι οι γυναίκες κέρδιζαν, κατά μέσο όρο, 12,7% λιγότερα από τους άνδρες στους ίδιους ρόλους. Αυτό σημαίνει απώλεια χιλιάδων ευρώ για τις γυναίκες. Για παράδειγμα, εάν έχετε μισθό 25.000 € , αυτή η διαφορά αμοιβών σας στερεί 3.175 € .

Αυτή η μισθολογική διαφορά επηρεάζει την οικονομική ευημερία των γυναικών και έχει σημαντικό συναισθηματικό αντίκτυπο. Οι διακρίσεις είναι αποκαρδιωτικές και αποθαρρυντικές.

Ευτυχώς, η ΕΕ αντιμετώπισε αυτό το επείγον ζήτημα με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε πρόσφατα, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μέσω ενός συνδυασμού μέτρων. Η Ομάδα του ΕΛΚ χαιρετίζει αυτήν τη νομοθεσία. Όμως, ενώ δεσμευόμαστε πλήρως να μειώσουμε και τελικά να εξαλείψουμε το χάσμα στις αμοιβές, αναγνωρίζουμε, επίσης, τις οικονομικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βεβαιωθήκαμε ότι το τελικό σύνολο μέτρων περιλαμβάνει το λεγόμενο «κλιμακωτό μοντέλο» για να βοηθήσουμε τις μικρότερες εταιρείες να υιοθετήσουν σταδιακά τα μέτρα διαφάνειας των αμοιβών, ένα βήμα τη φορά. Οι εταιρείες με λιγότερους εργαζόμενους θα έχουν μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Οδηγίας, επιτρέποντας να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς να επιβαρύνονται δυσανάλογα από διοικητικές ή οικονομικές πιέσεις. Το «κλιμακωτό» μπορεί να φαίνεται αργό, αλλά η δίκαιη διαχείριση των επιχειρήσεων θα διασφαλίσει την πλήρη αποδοχή και την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Τι γίνεται, όμως, με την Άννα; Πώς θα επηρεάσει η νέα νομοθεσία την ίδια και αμέτρητες άλλες που αντιμετωπίζουν την ίδια άδικη μεταχείριση; Με την εισαγωγή της διαφάνειας στις αμοιβές, οι αιτούντες εργασία, όπως η Άννα, θα έχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον μισθό. Θα καταστεί υποχρεωτικό για την εταιρεία να αναφέρει τον προτεινόμενο μισθό κατά τη αναγγελία της θέσης εργασίας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την αποτροπή εξαρχής των διαφορών στις αμοιβές. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την αξιολόγηση της ίσης εργασίας και της εργασίας ίσης αξίας, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια. Ενημερωμένη με πληροφορίες και ικανή να δει τις κατευθυντήριες γραμμές μόνη της, η Άννα μπορεί, επιτέλους, να αμφισβητήσει τις διακρίσεις που έχει βιώσει και να βγει κερδισμένη.

Για την Άννα και εκατομμύρια άλλες γυναίκες στον χώρο εργασίας αυτά τα μέτρα προσφέρουν ελπίδα για ένα μέλλον απαλλαγμένο από το συναισθηματικό βάρος και τις οικονομικές διακρίσεις στις αμοιβές. Αυτό το μέλλον μπορεί να καθυστερήσει έως ότου φτάσει σε αυτό το επίπεδο και ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά επιτέλους μπορούμε να πούμε στην Άννα ότι έχουν τοποθετηθεί τα θεμέλια για θετική αλλαγή.

* Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ.

* Η Φράνσις Φιτζγκέραλντ είναι συντονίστρια της ΚΟ του ΕΛΚ στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ