Τα προβλήματα της υγειονομικής κάλυψης του νησιού της Κω είναι γνωστά. Όπως στην πλειοψηφία της επαρχίας, έτσι και στα Δωδεκάνησα και δη στο νησί της Κω, η δημόσια Υγεία νοσεί ! Για την ακρίβεια βρίσκεται στην… εντατική.
Με γνωστή τη σημασία του αισθήματος ασφαλείας στην καθημερινή διαβίωση των κατοίκων, με την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας αλλά και της ευαίσθητης γεωγραφικής μας θέσης στα ανατολικά σύνορα της χώρας, θα περίμενε κανείς η Πολιτεία να εσκύπτει πάνω στα προβλήματα και να τα επιλύει, όχι να κωφεύει.
Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω απευθύνονται 40.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, καθώς και 1.500.000 επισκέπτες για 8 μήνες κατά την τουριστική περίοδο, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κάθε χρόνο. Τα δεκάδες καθημερινά περιστατικά εξυπηρετούνται απ’ το μοναδικό νοσοκομείο, απ το μοναδικό ασθενοφόρο κι απ’ το τραγικά υποστελεχωμένο προσωπικό το οποίο έχει προ πολλού εξαντλήσει τα βιολογικά του όρια.
Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω υπηρετούν 26 ειδικοί γιατροί ενώ προβλέπονται συνολικά 40 θέσεις. Ο απαρχαιωμένος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 με εντελώς διαφορετικά πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά και τουριστικά κριτήρια. Οι προκηρύξεις νέων θέσεων ιατρών, συνεχώς αποβαίνουν άγονες.
Εδώ και έναν περίπου χρόνο, δεν υπηρετεί ειδικός παθολόγος στην Παθολογική Κλινική του ΓΝΚΥ ΚΩ, κάτι που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα την εύρυθμη λειτουργία του, αφού όπως κάθε παθολογική κλινική, έτσι και η παθολογική κλινική της Κω είναι κυριολεκτικά ο «εγκέφαλος» του Νοσοκομείου εξυπηρετώντας σχεδόν το 70% των περιστατικών.
Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί μια και μοναδική παιδίατρος η οποία αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες. Στο καρδιολογικό τμήμα λειτουργούν δυο καρδιολόγοι εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου. Στο Ακτινολογικό Τμήμα υπηρετεί ένας μόνο Ακτινολόγος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να βρίσκεται στο νοσοκομείο 24/7 για 30 ημέρες τον μήνα.
Με πρόσφατες τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη καθώς επίσης και των αρμόδιων Υπουργών κ. Πλεύρη και κας Γκάγκα στο νησί της Κω και ενώ αμφότεροι ενημερώθηκαν αναλυτικά για την κατάσταση, ως μοναδική λύση προτείνεται περιοδική μετακίνηση ιατρών, κάτι που εκ του αποτελέσματος δεν λειτουργεί ουσιαστικά.
Οι κάτοικοι της Κω, του νησιού του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, αγωνιώντας αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο. Ότι δεν εισακούονται οι ανάγκες τους. Ότι αργοπεθαίνουν στα σκαλιά ενός τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας που νοσεί βαριά. Αισθάνονται ανασφαλείς όταν ασθενείς αεροδιακομίζονται σε κεντρικότερα και πιο οργανωμένα Νοσοκομεία ακόμα και για μια πνευμονία !
Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη η Πολιτεία να ενσκύψει πάνω στο πρόβλημα της Κω και να το λύσει δημιουργώντας επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων, για την υλικοτεχνική ενίσχυση του Νοσοκομείου και για την άμεση ενεργοποίηση δεύτερου ασθενοφόρου.
Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να αρχίσουμε οι Κώοι να αισθανόμαστε πως έχουμε την Πολιτεία δίπλα μας κι όχι απέναντί μας. Μας θλίβει το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε και μπαίνουμε σε «πλειοδοτικό» διαγωνισμό βάζοντας χρήματα «ρεφενέ» για να προσελκύσουμε ιατρούς.
Ο Δήμος της Κω προσφέρει 450€/ μήνα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ομοίως, η Διοίκηση του Νοσοκομείου προσφέρει στέγαση, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης 300€/μήνα. Όλα αυτά για να προσελκυθούν ιατροί. Όλα αυτά στην Κω που από «νησί του Ιπποκράτη» μετατρέπεται σιγά σιγά σε «νησί της νοσούσης υγείας»
Οι διαμαρτυρίες πολλές. Οι παραστάσεις αντιπροσωπείας του Δήμου Κω και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Υπουργείο Υγείας πολλές. Τα συλλαλητήρια, οι κινητοποιήσεις ! Ακόμα και οι φήμες πως δεν θα στηθούν κάλπες ! Οι υποσχέσεις ακόμη περισσότερες και… άκαρπες! Λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και η απόγνωση των κατοίκων είναι τόσο μεγάλη που πλέον απευθύνουμε έκκληση βοήθειας διότι ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα στο άμεσο μέλλον είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Ελλάδα 2023. Η χώρα του «πάμε κι όπου βγει», τώρα και στα ζητήματα των τοπικών συστημάτων υγείας. Πρέπει η αγωνία των κατοίκων της Κω να ακουστεί. Να φθάσει έως το Υπουργείο. Να αλλάξει έστω κάτι. Το αξίζουμε.