Το συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Το συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η εύρεση ημερομηνίας, για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ύστερα από το συγκλονιστικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα. Σημαντικό κριτήριο θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις -που σε λίγο θα δουν το φως της δημοσιότητας- και οι οποίες όπως μαθαίνω δείχνουν έως και 3% πτώση στο κυβερνών κόμμα. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να κατευθύνεται στους αναποφάσιστους και στην αποχή και όχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Έχοντας, μάλλον, στην άκρη του μυαλού του αυτή την εικόνα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να ανοίξει τα χαρτιά του, ως προς τις δράσεις που δρομολογεί για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού.

 

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά και επέρριψε ευθύνες στο λεγόμενο «σκοτεινό κράτος». Συγκεκριμένα ανέφερε πως το «σκοτεινό κράτος» του αναχρονισμού που κατά καιρούς παίρνει διάφορα κομματικά χρώματα, παραμένει βαθύ και έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες.

 

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός, δήλωσε, για ακόμα μία φορά, πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την τραγωδία στα Τέμπη και πήρε το επικοινωνιακό ρίσκο να δηλώσει πως όλοι φταίμε και πως πρέπει να το ομολογήσουμε με θάρρος, κατηγορώντας, προφανώς, τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις που επί χρόνια εμπόδιζαν την αξιολόγηση του προσωπικού και των τρένων. Αυτή η παράφραση του «μαζί τα φάγαμε» δεν είμαι σίγουρος αν ήταν κατάλληλη ώρα για να λεχθεί, πάντως κρύβει μέσα της ένα μεγάλο ποσοστό σκληρής αλήθειας.

 

Κατά τη γνώμη μου, η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είχε τους τρεις επικοινωνιακούς πυλώνες που απαιτούσε η περίσταση, δηλαδή: την ανάληψη ευθύνης, την ανακοίνωση μέτρων και την κήρυξη του πολέμου στο λεγόμενο «βαθύ κράτος». Ο πολιτικός χρόνος που έχει μπροστά του, όμως, ο Μητσοτάκης μέχρι τις εκλογές οριακά επαρκεί για τη δρομολόγηση ή και την υλοποίηση των όσων εξήγγειλε. Σίγουρα πάντως, ο πολιτικός αυτός χρόνος δεν επαρκεί για σύγκρουση με νοοτροπίες που ταλανίζουν την Ελλάδα για δεκαετίες. Έμμεσα, επομένως, ο Μητσοτάκης, μόλις έθεσε το ερώτημα με το οποίο θα προσέλθουμε στην κάλπη: «Ποιος πιστεύετε πως είναι πιο ικανός για να ξεριζώσει το βαθύ κράτος;»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ