Φρένο στις ιμπεριαλιστικές ορέξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρούν να βάλουν Η.Π.Α., Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, με μπαράζ ανακοινώσεων, για κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Αρχικά, η ΕΕ ανακοίνωσε το σχεδιασμό της απεξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, πριν το 2030, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο. Ειδικότερα, μέσω του σχεδίου REPowerEU φιλοδοξεί να επιτύχει μείωση της ζήτησης της ΕΕ για ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα, πριν το τέλος του 2022.
Στο ίδιο μήκος κύματος φον ντερ Λάιεν – Μπάιντεν
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:
«Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο, τον γαιάνθρακα και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Απλούστατα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά» και πρόσθεσε πως «όσο ταχύτερα στραφεί η ΕΕ στις ΑΠΕ και στο υδρογόνο, τόσο ταχύτερα θα γίνει η Ένωση πραγματικά ανεξάρτητη και θα έχει τον έλεγχο του ενεργειακού της συστήματος.»
Σε ανάλογες αποφάσεις κατέληξαν και οι Η.Π.Α. με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον τρόπο αυτό, ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην Ρωσία.
Στην ίδια γραμμή και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κίνηση την οποία χαρακτήρισε ως μεγάλο βήμα.
Όπως είναι αναμενόμενο το Κρεμλίνο δεν θα μείνει απαθές απέναντι στις κυρώσεις που του ετοιμάζουν. Ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν με προεδρικό διάταγμα σχεδιάζει να βάλει φρένο στις εξαγωγές πρώτων υλών. Σε κάθε περίπτωση, η λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών, από τα απόνερα των αμφίδρομων κυρώσεων είναι επιτακτική, ειδικά αν αναλογιστούμε πως είχε παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές της ενέργειας, μήνες πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με συνέπεια να μην έχουμε δει, ακόμα, στο 100% τον αντίκτυπο στα τιμολόγια ρεύματος.
Τι γίνεται στην ελληνική βιομηχανία
Την ίδια στιγμή, η ελληνική βιομηχανία, σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του χώρου, ενδέχεται να αναγκαστεί να βάλει προσωρινά λουκέτα, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και εν αναμονή μέτρων ανακούφισης.
Πέρα από την ενέργεια όμως, αρνητικές συνέπειες ενδέχεται να δούμε και στα τρόφιμα καθώς η χώρα μας εισάγει σχεδόν το 70% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι από το εξωτερικό, με το 30% να εισάγεται από Ρωσία και Ουκρανία. Σίγουρα μπορούμε να στραφούμε σε άλλους προμηθευτές, όμως κι εκεί θα υπάρξουν δυσκολίες, διότι οι χώρες της Αν. Ευρώπης που παράγουν σιτάρι, σκέφτονται, ως μέτρο αυτοπροστασίας, να βάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τους. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά δεν συντρέχει κίνδυνος για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές αγορές σε Ευρώπη και Η.Π.Α.
Μένει πλέον να δούμε τα εξειδικευμένα μέτρα που θα λάβει η ΕΕ για την ανακούφιση των Ευρωπαίων πολιτών και αξίζει να σημειωθεί πως δυναμική είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτή την κρίση.
Το σχέδιο Μητσοτάκη
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε σχέδιο 6 σημείων στην πρόεδρο της Κομισιόν, αναφορικά με τις εξελίξεις στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη και η κατάθεση προτάσεων θυμίζει την ετοιμότητα που είχε δείξει και στις αρχές της πανδημίας, με ανάλογη κατάθεση προτάσεων προς την Κομισιόν, για την απόσβεση των επιπτώσεων από τον Covid-19.
Το μόνο θετικό στην όλη συγκυρία είναι ότι με τόσες απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ πλέον μοιάζει πιο ενοποιημένη και οργανωμένη, με εμφανώς μειωμένους τους χρόνους αντίδρασής της.