Κεδίκογλου: Στηρίζουμε τους παραγωγούς μέσω εντατικής και αποτελεσματικής δουλειάς

Κεδίκογλου: Στηρίζουμε τους παραγωγούς μέσω εντατικής και αποτελεσματικής δουλειάς

Στις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέας της Ελλάδας μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η Κυβέρνηση, μέσω εντατικής και αποτελεσματικής δουλειάς, στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς και αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις ουσιαστικά, αποτελεσματικά και με ταχύτητα” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως τόνισε το 2022 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις πληρωμές του ΠΑΑ 2014-2020 καθώς κατεβλήθησαν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 520 έργα με συνολικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, τα σχεδόν 520 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 θα στηρίξουν την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Με αφορμή την πασχαλινή περίοδο ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι “οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση και επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις όπου διαπιστωθούν παραβάσεις”. Έως και τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 593 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα και είχαν διαπιστωθεί 11 παραβάσεις που αφορούν σε παρατυπίες σε ζωικά προϊόντα (αμνοερίφια, αυγά κά). Όπως είπε “θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι μπαίνουν στον πειρασμό για τέτοιου είδους πρακτικές, το τίμημα θα είναι βαρύ”.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μελισσοκομίας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε “του προσδίδουμε την αξία και τη δυναμική που δικαιούται”. Μίλησε για την οικονομική στήριξη που έλαβε ο κλάδος τα περασμένα χρόνια ενώ αναφέρθηκε και στην ψηφιακή υπηρεσία “e-honey”, η οποία σε συνδυασμό με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο θα συμβάλλει “στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης”.

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου στάθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής μαζί με τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες αλλά και οι στρατηγικές υποδομές όπως ο νέος βόρειος Οδικός Άξονας προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η επαναλειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού και η αναβάθμιση 12 αλιευτικών καταφυγίων (έργα που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ).

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Θανάση Παπακώστα

Ερ.: Η ημερομηνία των εκλογών πλησιάσει. Ποια θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη ημέρα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας;

Απ.: Από το κυβερνητικό πόστο που υπηρετώ τα τελευταία χρόνια ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρόλο που μου εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνω καθημερινή μάχη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώσαμε και βιώνουμε με τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Ο πρωτογενής τομέας διαθέτει εξαιρετική δυναμική και όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας.

Παρά λοιπόν τις δυσμενείς συνθήκες για τον αγροτικό τομέα λόγω της πανδημίας και της επισιτιστικής κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, το 2022 ήταν ρεκόρ πληρωμών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά και προγραμματική περίοδο, καθώς κατεβλήθησαν επιτυχώς πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 520 έργα με συνολικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 519,64 εκατ. ευρώ με σκοπό να στηρίξει την ανθεκτικότητα των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας θωρακίζοντας τους σχετικούς τομείς από μελλοντικές κρίσεις.

Πετύχαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να επιλύσουμε οριστικά, με τροπολογία που ψηφίστηκε, το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Τρανό παράδειγμα της αποτελεσματικής δουλειάς που γίνεται, ήταν και η πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τις καταβολές αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας. Αθροιστικά, λοιπόν οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που θα δοθούν από τις 12 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου 2023, μαζί με αυτές των έκτακτων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, ανέρχονται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Κυβέρνηση, μέσω εντατικής και αποτελεσματικής δουλειάς, στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς και αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις ουσιαστικά, αποτελεσματικά και με ταχύτητα.

Ερ.: Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα εισήλθαν στην ελληνική αγορά μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες. Ποιες ενέργειες έκανε το ΥΠΑΑΤ για τη διασφάλιση αποφυγής ελληνοποιήσεων κρέατος;

Απ.: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέδειξε πολιτική βούληση και σχέδιο για την πάταξη των χρόνιων φαινομένων της νοθείας και των ελληνοποιήσεων ζωικών προϊόντων, εν όψει των εορτών του Πάσχα.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση και επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις όπου διαπιστωθούν παραβάσεις. Σε σχετική μάλιστα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δόθηκε σαφή εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο ελληνικά αμνοερίφια θα σφραγιστούν ως ελληνικά και θα διατεθούν στην κατανάλωση.

Άμεσα συγκροτήθηκαν μεικτά κλιμάκια (απαρτίζονται από ελεγκτές του ΥΠΑΑΤ, του υπουργείου Ανάπτυξης, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), των Τελωνειακών Υπηρεσιών, του ΣΔΟΕ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού), που “σαρώνουν” την αγορά ώστε να διασφαλιστεί η πιστή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ελληνικών προϊόντων.

Μέχρι και τις 10 Απριλίου, σε 593 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, στα σημεία εισόδου, σε Λιμάνια, διόδια, σφαγεία, κεντρικές αγορές, κρεαταγορές -κρεοπωλεία, ψυκτικές αποθήκες κά, έχουν διαπιστωθεί 11 παραβάσεις που αφορούν σε παρατυπίες σε ζωικά προϊόντα (αμνοερίφια, αυγά κά).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και δηλώνω με βεβαιότητα ότι έχει δημιουργηθεί ένα αυστηρό πλέγμα προστασίας του καταναλωτικού κοινού αλλά και του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι μπαίνουν στον πειρασμό για τέτοιου είδους πρακτικές, το τίμημα θα είναι βαρύ.

Ερ.: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δώσατε μεγάλη βαρύτητα στο ελληνικό μέλι. Ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ποια τα αποτελέσματά τους και ποια τα σχέδια για το μέλλον;

Απ.: Η μελισσοκομία έπαψε επί ημερών μας, να είναι ένας παραμελημένος κλάδος. Αντίθετα με ότι συνέβαινε την προηγούμενη τετραετία επί ΣΥΡΙΖΑ, του προσδίδουμε την αξία και τη δυναμική που δικαιούται. Το Υπουργείο μας στηρίζει τους παραγωγούς με στοχευμένες παρεμβάσεις και με μία δέσμη οικονομικών και θεσμικών μέτρων.

Σε οικονομικό επίπεδο:

– Υλοποιήθηκε το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, σε εφαρμογή Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος για τα έτη 2020 – 2022 εγκρίθηκε συνολική ενίσχυση ύψους 31.122.314 ευρώ.

– Στο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027 της Ελλάδας, η συνολική ενίσχυση σε βάθος πενταετίας ανέρχεται σε 61.626.450 ευρώ.

– Στο πλαίσιο του καθεστώτος στήριξης της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, το συνολικό ύψος της ετήσιας ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 1.150.000 ευρώ.

– Με στόχο τη στήριξη των παραγωγών μελιού λόγω της σοβαρής μείωσης εισοδήματος που υπέστησαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι δικαιούχοι ενισχύθηκαν με το ποσό των 3,39 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.

Επιπλέον, ο κλάδος ενισχύεται με το ποσό των 12.000.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε θεσμικό επίπεδο, προασπίζουμε το ελληνικό μέλι και με μια σειρά από τεχνολογικά εργαλεία, όπως είναι το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο το οποίο αποτελεί μια πολύ χρήσιμη βάση για την καθιέρωση του σήματος του ελληνικού μελιού και η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα.

Ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα μας, είναι και η ψηφιακή υπηρεσία “e-honey”, για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (ισοζύγιο μελιού), στο πλαίσιο της εφαρμογής συστήματος ιχνηλασιμότητας των μελισσοκομικών προϊόντων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης.

Το υπουργείο μας θέτει ξεκάθαρους στόχους για τον συγκεκριμένο κλάδο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους για την τοπική αγροτική οικονομία, με απώτερο σκοπό να αποκτήσει νέες προοπτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την επισκεψιμότητα στην εκάστοτε περιοχή.

Ερ.: Η Εύβοια, ειδικά το βόρειο τμήμα του νησιού το καλοκαίρι του 2021 καταστράφηκε από πυρκαγιές. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο ανασυγκρότησης; Ετοιμάζονται νέες δράσεις αναβάθμισης του νησιού;

Απ.: Η βόρεια Εύβοια δοκιμάστηκε σκληρά, εξού και οι προσπάθειες μας από τη πρώτη στιγμή κατευθύνθηκαν προς την ανακούφιση των πληγέντων. Μέσα από fast track διαδικασίες, καταφέραμε τα μέγιστα: βοηθήσαμε ανθρώπους και επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν, ενισχύσαμε και ενισχύουμε οικονομικά επαγγελματικούς κλάδους και ξεκινήσαμε με εντατικούς ρυθμούς την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής μαζί με τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες. Με τις δράσεις άμεσης αποκατάστασης και ανακούφισης που υλοποιήθηκαν, η συνολική επένδυση για την ανασυγκρότηση ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία γιατί η ζωή τους αλλάζει προς το καλύτερο. Το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης, βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης χάρη στις στρατηγικές υποδομές, τις κορυφαίες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Στις κορυφαίες υποδομές, εντάσσονται ο νέος βόρειος Οδικός Άξονας προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, που αναμένεται να βγει προς δημοπράτηση αφού ωριμάσει μελετητικά εντός του έτους και η Παράκαμψη Χαλκίδας -Ψαχνών, που δημοπρατήθηκε στις αρχές του έτους και έχει αποδοθεί σε ανάδοχο.

Σημαντικές επενδύσεις είναι ο εκσυγχρονισμός και η επαναλειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού και η αναβάθμιση 12 αλιευτικών καταφυγίων (έργα που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ), που αποτελούν πυλώνα για τον ισχυρό αλιευτικό στόλο του νησιού μας αλλά και πνοή για τον τουρισμό.

Ταυτόχρονα, στον τομέα ευθύνης μου, συντελείται στην Εύβοια την τελευταία τριετία 2020-2022, παρά τις αντιξοότητες, ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ενδεικτικά, έχει χορηγηθεί για την ενίσχυση των τομέων Γεωργίας-Κτηνοτροφίας-Μελισσοκομίας το ποσό των 71.460.274 ευρώ και με το ποσό των 17.749.622 ευρώ για την ενίσχυση του τομέα Ιχθυοκαλλιέργειας- Αλιείας. Η τοπική οικονομία ανθίζει και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων όπως αυτή του Ομίλου Club Med στο Γρεγολίμανο, που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Ξενοδοχειακής Μονάδας.

Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σπουδαίο έργο και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που αποτελώ μέρος αυτής της Κυβέρνησης που μπορεί και υλοποιεί αυτά που υπόσχεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ