Η ιδεολογική σύγχυση του Στέφανου Κασσελάκη και η σύγκριση με τις ΗΠΑ

Κασσελάκης

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κατανοήσει την ελληνική πραγματικότητα, έχοντας ως πρότυπο την αμερικάνικη κοινωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην εκδήλωση « 34th Annual Greek Economic Summit.» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, άσκησε κριτική στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ παρουσίασε μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με «προοδευτικές βάσεις» ενόψει ευρωεκλογών.

Υποβάθμισε την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Κασσελάκης υποβάθμισε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκρίνοντας τα δυσανάλογα μεγέθη της εγχώριας οικονομίας με εκείνα των ΗΠΑ. Παράλληλα, διέστρεψε κάθε πρόοδο, παρουσιάζοντας μία προβληματική χώρα, έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αμφισβήτησε το «success story» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές συνέπειες» μιας πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής σε αντιδιαστολή με τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές των ΗΠΑ. Στον αντίποδα, εκθείασε… την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας μία όχι και τόσο αντικειμενική αναδρομή… «Η Ελλάδα υπέστη απώλειες -4,6% ετησίως, κάθε χρόνο, μέχρι που οι πολίτες εξαντλήθηκαν και η ζήτηση κατέρρευσε. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009-2011) και στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ(2011-2015) οι διοικήσεις ήταν απλά κακοί μαθητές μιας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέστρεψε τα θεμέλια της χώρας και απλώς δεν λειτούργησε. Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ στον κατήφορο του 2010 – 2014 και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, έβαλε στόχο να βγάλει εTπιτέλους την χώρα από αυτό το καθοδικό σπιράλ. Και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό», ισχυρίστηκε.

Ιδεολογική σύγχυση 

Το πιο σημαντικό σημείο της τοποθέτησής του, ήταν όταν θέλησε να προβάλλει την αριστεροσύνη του, κατακρίνοντας την ομάδα των 11 και όλων όσων αμφισβητούν την αριστερή ιδεολογία του, σημειώνοντας: «κάποιοι ανιστόρητοι διαστρεβλώνουν τις αναφορές μου στο δημοκρατικό κόμμα» σχολίασε, εννοώντας την μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα Κεντρώο ή Κεντροδεξιό κόμμα και πρόσθεσε «Γνωρίζω πολύ καλά ποιο κόμμα υπηρετώ ως Πρόεδρος» ξεκαθάρισε και εξήγησε ότι αντλεί από το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ ως «πλουραλιστικό κόμμα». «Να κρατήσουμε κυβερνητική την Αριστερά» παρατήρησε, όπου δυνάμεις προοδευτικές θα συνυπάρξουν με το προοδευτικό Κέντρο, κάνοντας λόγο για μια «σύνθεση προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα». Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα ευθυγραμμιστεί με τις κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες της εποχής μας, περιέγραψε, λέγοντας ότι αντλεί από τον «κατάλογο των αριστερόστροφων μεταρρυθμίσεων» των Δημοκρατικών.

Προφανώς, μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, ο κ. Κασσελάκης, έχει ενστερνιστεί την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα που ισχύει εκεί. Παράλληλα δεν μπορεί να αντιληφθεί πως το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, δεν μπορεί «να κουμπώσει» σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, λόγω της ιδιομορφίας του. Το πολιτικό δίπολο των Ρεμουμπλικάνων με τους Δημοκρατικούς έχει ως αρχή την φιλελεύθερη οικονομία του Ανταμ Σμιθ και απλά αλλάζει ο τρόπος εφαρμογής των πολιτικών. Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή αριστερά, βασίζεται στην φιλοσοφία του Μαρξ, άκρως αντίθετη με αυτό που εννοεί ως αριστερά ο Στέφανος Κασσελάκης. Εκ του προοιμίου δηλαδή, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία, χωρίς να το καταλάβει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ