Την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την μη φορολόγηση των αποδοχών ευρωβουλευτών φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καλώντας παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει λίστα με τα ονόματα των εκπροσώπων στην ευρωβουλή που δεν έχουν αποδώσει φόρο και εισφορά αλληλεγγύης.
«Ύστερα από δικαιωτική απόφαση (σύμφωνα με δημοσιεύματα) Ευρωβουλευτή από το ΣτΕ, επιβεβαιώθηκε ότι οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένουν αφορολόγητες από το ελληνικό δημόσιο και εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης καθώς δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Βάσει υπολογισμών των ειδικών, υπολογίζεται ότι η μη καταβολή, είναι εκατομμυρίων ευρώ” αναφέρει ο κ Κωνσταντινοπουλος για να προσθέσει “Η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία φορολογήθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, παραβιάζει το Σύνταγμα και για το λόγο αυτό είναι παράνομη και έτσι ακυρώθηκε.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου ο Έλληνας νομοθέτης να υπαγάγει την αποζημίωση σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με βάση την εθνική νομοθεσία πρέπει να θεσπίσει νέα, σαφή, ειδική διάταξη τυπικού νόμου, εντασσόμενη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία είτε θα υπαγάγει την εν λόγω αποζημίωση (και τη μεταβατική) ευθέως στις διατάξεις περί φορολόγησης μισθωτών υπηρεσιών είτε εμμέσως θεωρώντας αυτήν κατά πλάσμα δικαίου ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία».
Ο ίδιος ρωτά το υπουργείο Οικονομικών:
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί η μη καταβολή ή μη επιστροφή φορολογίας και εισφοράς αλληλεγγύης από τους Ευρωβουλευτές;
Η νέα ρύθμιση, εάν υπάρξει, θα ισχύει και αναδρομικά;
Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες προχώρησε η Κυβέρνηση, εφόσον γνώριζε για την προσφυγή στο ΣτΕ, ώστε να αποτρέψει τη μη φορολόγηση” ενώ ζητά να διαβιβαστεί στη Βουλή “η λίστα των ονομάτων των Ευρωβουλευτών, οι οποίοι παρά την απόφαση της ΑΑΔΕ δεν έχουν αποδώσει φορολογία και εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και τα ποσά που οφείλει ο καθένας, όπως και το συνολικό ποσό των οφειλών.
Όλα τα στοιχεία, έγγραφα και υπόμνημα προς το ΣτΕ που έστειλε το Υπ. Οικονομικών και η ΑΑΔΕ και το οποία διασφαλίζουν ότι οι Ευρωβουλευτές πρέπει να φορολογούνται και να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης».