Ανέπτυξε το έργο του υπουργείου της
Στο έργο του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής επικεντρώθηκε η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας πως «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για το δημογραφικό» και τονίζοντας «μέσα σε λίγους μήνες, πετύχαμε πολλά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας»
«Είμαι περήφανη για όσα έχουμε πετύχει, τους μήνες που υφίσταται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, γιατί έχουμε πετύχει, μπροστά σε ένα βουνό υποχρεώσεων και κάτω από αντίξοες συνθήκες και διοικητικές ιδιαιτερότητες, να δομήσουμε και να προωθήσουμε ποσά που φτάνουν το 2024, τα 441 εκατομμύρια ευρώ», είπε η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής είναι ένα Υπουργείο που έχει προϋπολογισμό τεσσάρων δισεκατομμυρίων. Τα 3,5 δισεκατομμύρια εξ αυτών πηγαίνουν στους ευάλωτους συμπολίτες μας», είπε η κ. Ζαχαράκη.
Κατά τη διαδικασία της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις», η Σοφία Ζαχαράκη ενημέρωσε τους βουλευτές για το σημείο στο οποίο βρίσκονται κρίσιμες δράσεις που έχουν περιέλθει στην ευθύνη του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, σχεδόν τα 10.000 ζευγάρια, θα έχουν εκταμιεύσει το δάνειο τους
Ιδίως σε σχέση με το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», η υπουργός τόνισε πως είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, που υλοποιείται ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο «θα επιτρέψει με 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε χιλιάδες νέους, αλλά και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να βρουν το σπίτι τους, να το αγοράσουν, να έχουν δικό τους, αλλά κυρίως να διευκολύνουν και το κομμάτι της ενοικίασης, δη στο κομμάτι των ευάλωτων ομάδων». Ειδικότερα, για την πορεία υλοποίησης, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, σχεδόν τα 10.000 ζευγάρια, νέοι άνθρωποι, έως 39 ετών θα έχουν εκταμιεύσει το δάνειο τους. «Ο ρυθμός θα έλεγα ότι είναι αρκετά ικανοποιητικός και είναι ενθαρρυντικό ότι μπόρεσε λίγους μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος -είναι ασύνηθες για δημόσια διοίκηση- να μπορεί να υπάρχει γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος ακόμα κι εκεί που βρέθηκαν πράγματι δυσκολίες στην εύρεση του διαμερίσματος πολλές φορές. Όμως, είδαμε ότι η αγορά σε κάποιο βαθμό ρυθμίζεται. Βρίσκονται διαμερίσματα», είπε η κ. Ζαχαράκη.
Αναφερόμενη στη στήριξη των νέων γονέων και το επίδομα γέννας, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ότι στην τελευταία μέρα του μήνα θα πιστωθούν τα χρήματα σε εκείνους που το 2023 απέκτησαν παιδί ή παιδιά, «χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να κάνουν καμία κίνηση γι’ αυτό, λόγω της ψηφιοποίησης».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση των σχολικών γευμάτων, μετά την εξασφάλιση χρημάτων, τα οποία «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο», ότι θα τα έβρισκε το υπουργείο, και κατευθύνθηκαν και σε δήμους που έχουν χαρακτηριστεί «πληγείσες περιοχές» αλλά και σε δήμους που μοριοδοτήθηκαν για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «σχολικά γεύματα», μετά από μελέτη που έθετε πολλά κριτήρια.
Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για το δημογραφικό
Σε σχέση με το δημογραφικό, η Σοφία Ζαχαράκη είπε ότι το υπουργείο είναι σε διαβούλευση για το εθνικό σχέδιο δράσης. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι τάσεις είναι δύσκολο να ανατραπούν, υπάρχει παγκόσμιο θέμα με το δημογραφικό. Θέλουμε όμως η Ελλάδα να είναι μια χώρα που όταν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει εδώ την οικογένεια του, να το κάνει χωρίς την στενωπό όλων επιλογών που υπονόμευσαν μια τέτοια προοπτική, στα χρόνια των κρίσεων. Και αυτό θα είναι η ουσία δράσης του εθνικού σχεδίου, για το δημογραφικό: Πολύπλευρες πολιτικές, διυπουργικές, κάθετες και οριζόντιες, έτσι ώστε να οδηγήσουν στη σταθεροποίηση των στοιχείων».
Για τον «Προσωπικό Βοηθό», η υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι στόχος είναι να μην παραμείνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όταν τελειώσει η ισχύς και η διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Στόχος είναι να πάει σε κάθε πολίτη, που μπορεί να ωφεληθεί μέσα από την τήρηση κάποιων προϋποθέσεων», είπε η Σοφία Ζαχαράκη.
Για τις υποδομές προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώθηκε από την αρμόδια υπουργό ότι θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν ανακαινίσεις κατοικιών ατόμων με αναπηρία και των επιχειρήσεών τους, αλλά και δημοσίων κτηρίων.