Συνεχίζει το «άνοιγμα» ο Ερντογάν: «Ελπίζω η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα να αξιοποιηθεί για την επίλυση των προβλημάτων»

Συνεχίζει το «άνοιγμα» ο Ερντογάν: «Ελπίζω η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα να αξιοποιηθεί για την επίλυση των προβλημάτων»

Ακόμα μια κίνηση στην αλυσίδα των εκατέρωθεν θετικών χειρονομιών στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αυτή τη φορά, από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δείχνει να αφήνει πίσω τις προκλητικές δηλώσεις. Αρκεί να φανεί αν η ρητορική αλλαγή θα έχει ημερομηνία λήξης τις… εκλογές στη γείτονα.

“Ελπίζω η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας ενώπιον των πρέσβεων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχαν προσκληθεί στο παραδοσιακό δείπνο του Ραμαζανίου (ιφτάρ), που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ΑΚP, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει, όπως πάντα, τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια, όπως πάντα και ότι παρόλες τις αδικίες που έχουν υποστεί, η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία.

Δηλώνοντας ότι το τραπέζι του ιφτάρ είναι πρώτα και κύρια τραπέζι συνομιλίας και αδελφοσύνης, και επεσήμανε ότι η σημασία αυτών των τραπεζιών γίνεται καλύτερα κατανοητή σε μια περίοδο που τάσεις όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία εξαπλώνονται σαν μάστιγα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωνε σε ιφτάρ που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ένωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία όχι μόνο διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο, δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ