ΠΑΣΟΚ: Τα στοιχεία του ΟΗΕ καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

ΠΑΣΟΚ: Τα στοιχεία του ΟΗΕ καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

Ανακοίνωση σχετικά με την έκθεση του ΟΗΕ για τις ξένες επενδύσεις εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για ” διαστρέβλωση της πραγματικότητας”.

Παράλληλα απευθύνει τρία ερωτήματα για τη νέα κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα στοιχεία του ΟΗΕ καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σχετικά με το ρεκόρ των ξένων επενδύσεων: Διπλασιασμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων, συνεχής μείωση των νέων παραγωγικών επενδύσεων

Ενώ ο πρωθυπουργός δήλωνε χθες στο δίκτυο Bloomberg την επιθυμία του να “συνεχίσει να κάνει την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις”, οι διεθνείς οργανισμοί κατέδειξαν για μία ακόμη φορά τη στρέβλωση της πραγματικότητας, την προχειρότητα και τις αποτυχίες μίας επενδυτικής πολιτικής που κάθε άλλο παρά υποσχόμενη είναι για την επόμενη τετραετία.

Η έκθεση του ΟΗΕ για τις ξένες επενδύσεις που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν νέα αξία και θέσεις εργασίας συνέχισαν να συρρικνώνονται στη χώρα μας το 2022 κατά 8,9% μετά τη μείωση κατά 19,5% το 2021. Το πολυδιαφημισμένο ρεκόρ επενδύσεων αποτελεί ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων που αποτελούν το 75% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων (5,6 δις δολ. σε σύνολο 7,6 δις. δολ.) και διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021.

Η μείωση των ξένων επενδύσεων σε νέες παραγωγικές μονάδες καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις στη Ευρώπη και τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο αυξήθηκαν κατά 22% και 37% αντίστοιχα εν μέσω αναδιάρθρωσης αλυσίδων παραγωγής και ανασυγκρότησης σε στρατηγικές βιομηχανικές δραστηριότητες.

Ο απολογισμός της τελευταίας κυβέρνησης ΝΔ σε όρους αποθέματος ξένων επενδύσεων συνεχίζει να είναι αρνητικός αφού, σε σταθερές τιμές, το απόθεμα κεφαλαίου των 49,2 δισ. δολαρίων δεν ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.

Τρία ερωτήματα για την νέα κυβέρνηση

– Ποιες οι δικλείδες και έλεγχοι για την στρέβλωση του ανταγωνισμού από τις εντεινόμενες εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων και τον εντεινόμενο αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας και περιουσίας;

– Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει για τη συγκράτηση των ξένων παραγωγικών επενδυτών στη χώρα μας, την επέκταση των μονάδων τους και την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων;

– Με ποιο τρόπο θα στηρίξει η νέα κυβέρνηση τις αυξημένες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό; Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2023 δεν περιέχει ούτε μία πρωτοβουλία με αυτό το στόχο.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει στο πρόγραμμά του μια σειρά εξειδικευμένων μέτρων για την προσέλκυση και συγκράτηση ξένων άμεσων παραγωγικών επενδύσεων, με επίκεντρο την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και με άξονες ένα Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διευκόλυνσης Επενδύσεων (Investment Facilitation), την ένταξη συγκεκριμένων τομέων προτεραιότητας στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συγκράτησής τους και την ολοκληρωμένη σύνδεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ξένους επενδυτές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ