Ομόφυλα ζευγάρια και κομματική πειθαρχία – Η δύσκολη εξίσωση

Μητσοτάκης ΕΡΤ

Λίγες ώρες έμειναν πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως διχάζει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται κομμένη στη μέση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν φαίνεται διατεθειμένος να καθυστερήσει περισσότερο και αρχίζει άμεσα τον διάλογο για το φλέγον θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Ζήτημα προσωπικής ηθικής 

Προφανώς, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κοινωνικό νομοσχέδιο, που εμπίπτει στα όρια της προσωπικής ηθικής. Αυτή θέτει τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες οι βουλευτές δεν μπορούν να υπερβούν ψυχολογικά και συναισθηματικά. Οποιαδήποτε εντολή για «κομματική πειθαρχία», ενδεχομένως να δημιουργήσει αναστάτωση στην Κ.Ο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακρίνεται για την δημοκρατικότητα του ως ηγέτης, όντας δίκαιος και σεβόμενος τις απόψεις των συνεργατών του, επομένως σε ένα τόσο λεπτό και ιδιαίτερο ζήτημα θα εξετάσει εκ των πραγμάτων από μόνος του διπλά, το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, με έμφαση και στην ενότητα της παράταξης αλλά και στη δίκαιη κοινωνική νομοθέτηση.

Η κομματική βάση δεν ελέγχεται 

Ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει υπόψη του πως η κομματική βάση λειτουργεί ανεξάρτητα, βρίσκεται κοντά στους βουλευτές που επιλέγει και οποιαδήποτε αδικία προς αυτούς, θα έχει τις πολιτικές συνέπειες. Το πολιτικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης επομένως θα πρέπει να ζυγίσει τις αποφάσεις του. Να μην δυσαρεστήσει τους πολλούς, προς όφελος των λίγων, γνωρίζοντας πως το εκλογικό σώμα, ακόμα και τα μέλη του δεν μπορεί να τα ελέγξει.

Προσωπική νίκη ή ήττα 

Εφόσον ο πρωθυπουργός επέλεξε να φέρει προς συζήτηση αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο νομοσχέδιο για τη συνοχή του κόμματος, είναι υποχρεωμένος να δράσει μόνος του. Να επιλέξει την ευρύτερη συνεργασία, αφήνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα να δράσει κατά συνείδηση, να επιδιώξει τη στήριξη του νομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά. Τότε θα είναι μία πραγματική πολιτική του νίκη. Αντιθέτως, εάν ένα νομοσχέδιο που αφορά μέρος και όχι το σύνολο της κοινωνίας, επιφέρει πλήγματα και διαγραφές με ενδεχόμενο να οδηγήσει σε διάσπαση και μούδιασμα της βάσης, θα είναι μία προσωπική του ήττα, ακόμα και αν περάσει με τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Εάν λοιπόν αισθάνεται σίγουρος και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συνοχή της παράταξης να προχωρήσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του. Διαφορετικά, ας οπισθοχωρήσει ή να συμβιβαστεί με τους βουλευτές του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ