Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε καλό κλίμα η θετική ατζέντα, απέφυγαν τα «βαριά»

Μητσοτάκης - Ερντογάν

Ως διερευνητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα θέσει τα θεμέλια του επικείμενου διαλόγου

Στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, στο «Τουρκικό Σπίτι» συναντήθηκαν στις 18:00 ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στα επιτελεία των δύο ηγετών αποτελούνταν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα για την ελληνική πλευρά, ενώ αντίστοιχα για την τούρκικη πλευρά, το παρόν έδωσαν  ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός του σύμβουλος Τσαγατάι Κιλίτς. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κράτησε ακριβώς μία ώρα.

Μητσοτάκης: Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε δήλωση του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Erdoğan, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Το κοινό ανακοινωθέν 

Η κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών εστίασε στο θετικό κλίμα και τη χάραξη του οδικού χάρτη του διαλόγου.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κ.κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Η θέση Ερντογάν

Σε ανάρτησή του στη πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε μετά το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας».

Ο σκοπός και το συμπέρασμα της συνάντησης

Προφανώς, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη χθεσινή συνάντηση ως αναγνωριστική και με σκοπό να περάσουν το μήνυμα της συνεννόησης και της καλής θέλησης, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα των δύο χωρών. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που απέφυγαν την συζήτηση για τα «βαριά» θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα και των δύο χωρών. Ο σκοπός ήταν η χάραξη ενός χάρτη για τον επικείμενο διάλογο…. Το πως θα εξελιχθεί θα το μάθουμε στις μελλοντικές τους συναντήσεις…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ