«Σκωτσέζικο ντουζ» από τον Ερντογάν πριν την συνάντηση με Μητσοτάκη

Ερντογάν

Την μία στιγμή δίνει χέρι φιλίας στη χώρα μας και την αμέσως επόμενη προκαλεί με εθνικιστικές κορώνες

Η προαναγγελθείσα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε σήμερα. Η ατζέντα συμπεριλαμβάνει σημαντικά θέματα προς επίλυση για τις σχέσεις των δύο χωρών.  Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αντί να κρατήσει τους τόνους χαμηλά, μέχρι τουλάχιστον την επικείμενη συνάντηση, λειτουργεί ως Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ με σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις φιλίας και εθνικιστικές προκλήσεις. Ας δούμε την ομολογουμένως ασταθή στάση του Τούρκου Προέδρου.

«Μας συνδέει αρχαία φιλία» με την Αθήνα

Και ξαφνικά ο κ. Ερντογάν ανακάλυψε βαθιά αρχαία φιλία των δύο λαών… συνοπτικά οι Έλληνες ζούσαμε χιλιάδες χρόνια πριν στην περιοχή, ενώ οι Σελτζούκοι κατέβηκαν από την Μογγολία τους τελευταίους αιώνες… Αλλά η αναφορά αυτή, έγινε ως επίθεση στον Αμερικανό Γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ.

Μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι PBS εκθείασε την Ελλάδα, αλλά παράλληλα στράφηκε κατά του Μπομπ Μενέντεζ για το θέμα των F-16. Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του φιλέλληνα Αμερικανού Γερουσιαστή πως «η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει την πολεμική της συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας», ο Ερντογάν ανέφερε πως «ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει την Τουρκία. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ δεν γνωρίζει ούτε τον Ταγίπ Ερντογάν».

Στη συνέχεια και αφού επισήμανε ότι την Ελλάδα και την Τουρκία συνδέει μια αρχαία φιλία, ο Ερντογάν είπε: «Ο Μενέντεζ φαίνεται να έχει μια εχθρική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ένα συγκεκριμένο πεδίο συζήτησης που έχει επιλέξει. Ωστόσο, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως νομίζουν» είπε.

Στη συνέχεια έβαλε στο στόχαστρο και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, λέγοντας: «Περιμέναμε στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 50 χρόνια… Τώρα εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι και τη Δύση», προσθέτοντας πως ο διάδρομος των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας έχει διακοπεί επί του παρόντος, αλλά εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον Πούτιν πως θα ξεκινήσει και πάλι τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους», προσθέτοντας πως η Σουηδία «θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, δεν αρκούν οι νομοθετικές αλλαγές».

Ζητά να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του ψευδοκράτους

Στα πλαίσια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ξέχασε τις αναφορές του στην ελληνοτουρκική φιλία, που είχε κάνει λίγη ώρα νωρίτερα στο αμερικανικό δίκτυο και ανέβασε τους τόνους, προκαλώντας όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, την οποία κάλεσε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν διασφαλίζουν πλέον την παγκόσμια ασφάλεια. Είδαμε πέντε μόνιμα μέλη να βρίσκονται σε διαμάχη» δήλωσε ασκώντας εμφανή κριτική, ενώ ζήτησε να αλλάξει η δομή οργανισμών που υπάγονται στον ΟΗΕ κι είναι υπεύθυνοι για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Αφήνοντας αιχμές προς τη Δύση είπε δε: «κουραστήκαμε με εκείνους τους υποκριτές που χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις για πολιτικούς σκοπούς».

Κάλεσε, δε, την ΕΕ να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις οποίες αμελεί εδώ και καιρό».

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους που «παλεύουν για τα νόμιμα δικαιώματά τους».

O Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, ακόμη, ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ειδικά εντός των Ηνωμένων Εθνών, που στοχεύουν στην «καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την ειρήνη και την ασφάλεια» δήλωσε δε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ 

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα ‘ωρα Ελλάδος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ