Λιβύη: Το ΓΕΕΘΑ, ο Φλώρος και τα αναπάντητα ερωτήματα

Φλώρος

Πολλά κενά στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη που βύθισε στο πένθος τη χώρα

Το τι ακριβώς συνέβη στη Λιβύη, μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ. Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το τροχαίο και η επιμονή της σε αυτό, δείχνει πως υπάρχει εικόνα για το συμβάν και το αν ήταν τροχαίο, δεν θα το αμφισβητήσουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κενά και μάλιστα πολλά. Το τραγικό αυτό συμβάν θα πρέπει να εξεταστεί από πολλές πλευρές γιατί προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Και τα ερωτήματα δεν προκύπτουν για τους ανθρώπους που πήγαν και έδωσαν τη ζωή τους όντας απεσταλμένοι της χώρας, αλλά για το πώς καταστρώθηκε αυτή η επιχείρηση, πώς ξεκίνησε, με τι προϋποθέσεις.

Φυσικά λοιπόν εδώ, ο ΑΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και κάθε αρχηγός, είναι ο πραγματικός υπόλογος γι’ αυτήν την ιστορία, γι’ αυτήν την τραγωδία.

Ανάγκη για επικοινωνία

Πάει καιρός τώρα που ο στρατηγός έχει θελήσει να μετατρέψει τη θητεία του ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, μια θέση που πρώτα από όλους πρέπει να τη σέβεται εκείνος που την έχει επωμιστεί, σε lifestyle και σε πολιτική καμπάνια ταυτόχρονα. Δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει αυτό κανείς, αρκεί να δει τον τρόπο με τον οποίο ο Στρατηγός υπάρχει και κινείται στα Social Media. Πολλές φορές έχω δει κόσμο να αναρωτιέται για την περίπτωση του Στρατηγού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταφέρω αυτολεξεί τα όσα έχω ακούσει, γιατί ούτε χρόνο έχω, ούτε λεφτά για μηνύσεις. Ας αρκεστεί ο καθένας στη φαντασία του.

Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, η παρακάτω ανάρτηση έχει γίνει την 17η Σεπτεμβρίου, πριν το τραγικό συμβάν στη Λιβύη. Η ανάρτηση έχει γίνει από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ή τουλάχιστον αυτόν που πιστεύουμε όλοι οι υπόλοιποι ότι είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει δει αυτή τη θέση ως μια ευκαιρία για να προχωρήσει την καριέρα του.

Δείτε:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ λοιπόν, έχει ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα την αποστολή, πριν ολοκληρωθεί, μόλις ξεκινάει. Θα μου πείτε ωραία και τι έγινε; Υπονοείς ότι μας βάλανε στο μάτι κι επιτέθηκαν; Όχι, δεν λέω ότι έγιναν έτσι τα πράγματα. Αλλά θα μπορούσαν φυσικά να γίνουν. Αλλά πέραν αυτού, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, τι δουλειά έχει ο ΑΓΕΕΘΑ να κάνει αναρτήσεις στα Social Media, λες και είναι η Ιωάννα Τούνη που επηρεάζει τους influencers της; Προς αποφυγή παρεξήγησης, παρομοίασα με την Τούνη ως την πιο εμπορική instagrammer σήμερα.

Από πού και ως πού λοιπόν ο ΑΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει τέτοιες αρμοδιότητες; Αυτές είναι οι έννοιες του; Έχει ανάγκη για επικοινωνία; Έχει ανάγκη από πολιτική καριέρα;

Διαχρονικό το πρόβλημα

Πηγές μου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, μου έδιναν την εικόνα τα τελευταία χρόνια. Μου έλεγαν μονίμως ότι βλέπουν απλώς έναν νάρκισσο, ο οποίος πολλές έφερες δυσκόλεψε το έργο του Υπουργού, του προϊσταμένου του δηλαδή, για να τα λέμε σωστά, ή ακόμα ακόμα πολλές φορές έφευγε μόνος του ο ΑΓΕΕΘΑ να κάνει επισκέψεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τον Υπουργό του. Ενίσχυσε δε το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ ώστε να ενημερώνει άμεσα τους πάντες για τις κινήσεις του.

Και γιατί δεν βγήκα τόσο καιρό να τα γράψω; Ούτε θα το έκανα. Γιατί σέβομαι! Σέβομαι τον θεσμό του ΑΓΕΕΕΘΑ, σέβομαι τον ελληνικό Στρατό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη σημαία μου. Τι με έφτασε στο σημείο να τα πω; Μα φυσικά η εθνική μας τραγωδία στη Λιβύη. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκεί χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους; Γιατί έγινε τέτοια προχειροδουλειά; Για 5 φωτογραφίες ενίσχυσης του επικοινωνιακού προφίλ του ΑΓΕΕΘΑ;

Και φυσικά, η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι, ήταν ο καβγάς του Στρατηγού με συγγενή ενός θύματος.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr,  ο ΑΓΕΕΘΑ είχε θερμό επεισόδιο με μητέρα τραυματία κατά την τραγωδία στη Λιβύη, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρου ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα του τραυματία ζήτησε τον λόγο για τον οποίο στάλθηκαν «τα παιδιά αποστράτευτα στην Λιβύη». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ απάντησε ότι την ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθούσε και πάλι εάν του ζητούσαν να ξαναστείλει Έλληνες στρατιώτες σε ανθρωπιστική αποστολή στο εξωτερικό.

«Από το σημείο αυτό και μετά η συζήτηση μεταξύ της μάνας και του αρχηγού εκτροχιάστηκε και βούιξε ο διάδρομος σε ολόκληρη την πτέρυγα του νοσοκομείου» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Επέμεινε δηλαδή, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες (δεν έχω ιδιαίτερο λόγο να τις αμφισβητήσω) ότι όλα έγιναν άψογα.

Σε σημερινό άρθρο πάντως, ο αναλυτής Θανάσης Δρούγος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Λιβύη ως χώρα στην μετακανταφική(2011-) περίοδο δεν υφίσταται. Λόγω εμφυλίου πολέμου, εμπλοκής ξένων δυνάμεων και γνωστών μισθοφόρων, χαοτικών φυλετικών διαφορών , πορωδών συνόρων, ως και τις χωρίς αύριο πολιτικών και ατερμόνων συζητήσεων μεταξύ διεφθαρμένων φυλετικών ηγετίσκων είναι ένα FAILED STATΕ .Στο χάος, αν προστεθούν και οι δραματικές επιπτώσεις ( πρόσφατα )της βίαιης κλιματικής αλλαγής στην κάποτε ευημερούσα πόλη Ντέρνα (από τις κατά καιρούς ιστορικά πρωτεύουσες της Μπαρμπαριάς), είναι πασιφανές ότι μιλάμε για όργιο δράσης παρανόμων , υπολειμμάτων του ISIS 2014/2015/ και 2016-2018 (πχ ταξιαρχίες μάρτυρα Αμπού Σαλίμ κα), με αρκετά έντονη τη παρουσία επί χρόνια στη πόλη της διαβόητης Ρωσικής μισθοφορικής υπηρεσίας Βάγκνερ (μια από τις 4 κύριες βάσεις της στα περίχωρα της πόλης ) καθιστούν την περιοχή ως ιδιαίτερα εύφλεκτη, προβληματική και ανεξέλεγκτη. Αυτά έπρεπε να τα είχε μελετήσει το ΓΕΕΘΑ. Πριν αποφασίσει μαζί με το υπεξ την αποστολή ανθρωπιστικής δύναμης. Λίβυος αξιωματικός μου ανέφερε χθες ότι στην περιοχή από τον κόλπο της Σύρτης και στις παραλιακές πόλεις εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξέλεγκτα ναρκοπέδια. Οι φονικές πλημμύρες έχουν καταστήσει την περιοχή απίστευτης βιβλικής καταστροφής .Ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπόψη συμμετέχει στις συζητήσεις 5+5 δηλαδή τις επίσημες των 5 στρατιωτικών της νόμιμης και αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τριπολιτάνα και των 5 Χαφταρικών για το όποιο μέλλον ασφαλείας της χώρας.»

Αυτά για σήμερα. Τη γενική εικόνα την πήρατε κι εσείς, την έδωσα κι εγώ, πιθανώς να τη λάβουν και όσοι πρέπει.

Σε δεύτερη φάση, θα επανέλθουμε με άλλα. Πιο «καυτά» και πιο μεγάλα…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ