Μυστήριο με το «τροχαίο» στη Λιβύη – Μεταβαίνει για έρευνες κλιμάκιο της ΕΥΠ

Μυστήριο με το «τροχαίο» στη Λιβύη – Μεταβαίνει για έρευνες κλιμάκιο της ΕΥΠ

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια

Μια σειρά από παραλείψεις και συμπτώσεις φαίνεται πως οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία με θύματα Έλληνες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Ήδη, από τις πρώτες στιγμές κανένας δεν πείστηκε για τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο οι λιβυκές αρχές χαρακτήρισαν ως «τροχαίο», με την δικαιολογία πως το διπλοκάμπινο pick – up που έπεσε πάνω στο τουριστικό λεωφορείο που επέμβαινε η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή είχε πειραγμένο ντεπόζιτο, προκειμένου να χωράει περισσότερα λίτρα καυσίμων, ώστε να διανύει μεγάλες αποστάσεις.

Τι εξετάζεται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προανήγγειλε εχθλες πως θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στο Λιβύη και ήδη βρίσκεται στην περιοχή κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού. Η μεγάλης έκτασης έκρηξη που προκλήθηκε στο ελαφρύ φορτηγό έχει μπει στο κάδρο των ερευνών, με τα κλιμάκια να βλέπουν τρομοκρατική ενέργεια, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Λιβύης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι περιοχές στην οποία έγινε το δυστύχημα ελέγχονται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, με τον οποίο η χώρα μας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Ο οποίος φέρεται να εγγυήθηκε στην ελληνική πλευρά την ασφάλεια των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής, παρέχοντας ένοπλη συνοδεία. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι καταθέσεις των επιζώντων τραυματιών της αποστολής, οι οποίοι ήδη επαναπατρίστηκαν και νοσηλεύονται.

Παράλληλα εξετάζονται τυχόν παραλείψεις και λάθος σχεδιασμός από το ΓΕΕΘΑ, αλλά και την προετοιμασία της αποστολής, αλλά επίσης και γιατί για αρκετές ώρες η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου εμφανιζόταν να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα γεγονότα, θεωρώντας αρχικά πως από το «αυτοκινητιστικό δυστύχημα» υπήρχαν μόνο ορισμένοι ελαφρά τραυματίες.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, η έρευνα να να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα γρήγορα και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες και να διαλευκανθεί η τραγωδία για τη μνήμη των θυμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ