Η τραγωδία στα Τέμπη εκτροχιάζει και τις πολιτικές εξελίξεις: Παραίτηση Καραμανλή και σενάρια μικρής αναβολής των εκλογών

Η τραγωδία στα Τέμπη εκτροχιάζει και τις πολιτικές εξελίξεις: Παραίτηση Καραμανλή και σενάρια μικρής αναβολής των εκλογών

Βαριά σκιά πέφτει στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό την επόμενη ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, στην πλειοψηφία τους ηλικίας από 19 έως 28 χρόνων.

Μία ανείπωτη τραγωδία που θα μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες όσων την έζησαν, αλλά κυρίως σε όσους θρηνούν θύματα. Που θα καταλογίζει ευθύνες στο κυβερνητικό επιτελείο για όσα δεν έγιναν 3,5 χρόνια, αλλά και όσους είχαν την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας εδώ και χρόνια, αφού η σύμβαση για την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης και σήμανσης υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει τελειώσει.

Αξίζει δε να πούμε ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο ηταν προηγούμενης τεχνολογίας δεν λειτουργούσε στο σύνολο του δικτύου. Την περίοδο των μνημονίων και ειδικότερα από το 2010, η ελλιπής χρηματοδότηση του ΟΣΕ οδήγησε σε μειωμένη φύλαξη με αποτέλεσμα οι βανδαλισμοί να μην έχουν τέλος. Η αποκατάσταση των ζημιών ήταν αδύνατη και τελικά σταδιακά η λετουργία του συστήματος, όπου υπήρχε, σταμάτησε…

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση χωρίς τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό μόλις τον είδε στα Τέμπη, την απόφασή του να υποβάλλει την παραίτησή του και στη θέση του τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος αναλαμβάνει την σύσταση μίας υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος.

“Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτήν την τραγωδία. Και μετα, θα σκύψουμε το κεφάλι και σφίξουμε τα δόντια”, είπε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η σεμνότητα από εδώ και πέρα είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη. Η χώρα κηρύχθηκε σε 3ημερο πένθος, τα θύματα θα κηδευτούν δημοσία δαπάνη και το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, αναβάλλεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του υπουργικού θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο στις αρχές, ωστόσο η τραγωδία στα Τέμπη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του σχεδιασμού που μιλούσε για διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου και εκλογές στις 9 Απριλίου. “Προτεραιότητά μας τώρα είναι η στήριξη των συγγενών των θυμάτων, και οι τραυματίες” έλεγε στο TheTOC κυβερνητική πηγή, “κάθε άλλη κουβέντα τούτη την ώρα περισσεύει”.


Οι ίδιες πηγές εστιάζουν στο γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ, με την Πολιτική Προστασία να είναι στο πόδι από την στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων, με την ΕΜΑΚ, τους πυροσβέστες και το ΕΚΑΒ να σπεύδουν στο σημείο, και τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα να δεχθούν τους τραυματίες.

“Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή χωρίς δεύτερη σκέψη, αν και όπως όλα δείχνουν, η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι, είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού και ευθύνης”, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, την οποία τα στελέχη της ΝΔ δεν διστάζουν να πάρουν.

Χθες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα συντρίμμια και στους νεκρούς. Σήμερα ωστόσο είναι μία αλλη μέρα, με τη συζήτηση για το τι έγινε και τι δεν έγινε για περισσότερα από 12 χρόνια να ανοίγει. Άλλωστε οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ