Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

μητσοτάκης - ερντογάν

Με καχυποψία, αλλά παράλληλα με αυτοπεποίθηση θα υποδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα

Δύο μέρες έμειναν για την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα. Η συνάντηση γίνεται μετά από μία μακρά περίοδο που είχε σταματήσει ο διάλογος, εξαιτίας των προκλήσεων της Τουρκίας προς την χώρα μας.

Δεν είμαστε αφελείς

Προφανώς, το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο αρκετές φορές να δίνει χέρι φιλίας, προσδοκώντας ανταλλάγματα. Η στιγμή του διαλόγου είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου της ρήξης του Ερντογάν με την Δύση. Γεγονός που τον φέρνει στην Αθήνα με την πλάτη στο τοίχο, το οποίο δημιουργεί καχυποψία για τις πραγματικές διαθέσεις του.

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτης Τσιόδρας, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, επεσήμανε πως «είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και δεν είμαστε αφελείς. Προφανώς δεν μπορούν να λυθούν τώρα τα γνωστά θέματα, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στα οποία διαφωνούμε». Και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, εμείς θέλουμε να προβάλλουμε την θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά στο τραπέζι, αλλά με αυτοπεποίθηση. Η οικοδόμηση οικονομικής συνεργασίας μπορεί να είναι σε όφελος και των δύο χωρών».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του, απαντώντας σε ερώτηση της Hellas Journal, καλωσορίζοντας τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας. Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Τα «δώρα» και το «Win Win»

Ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα με 10 υπουργούς του, που θα έχουν συνάντηση με τους Έλληνες ομολόγους τους, ευελπιστώντας διμερή συνεργασία των δύο χωρών. Παράλληλα θα φέρει μαζί του επιχειρηματίες με προοπτικές να επενδύσουν στην χώρα μας, ιδίως στην ενέργεια. Τα στελέχη της κυβέρνησης θα εξετάσουν λεπτομερώς αυτή την «γενναιοδωρία» του Ερντογάν, για τυχόν παγίδες, που θα επιχειρήσει να βάλει με τα δώρα του. Αναμφίβολα ο κ. Ερντογάν επιδιώκει μία πρώτη συμφωνία «Win – Win», προσδοκώντας με το τούρκικο παζάρι, να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει χαμηλές προσδοκίες, τουλάχιστον όσο αφορά την συνάντηση αυτή στην παρούσα φάση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ