Δημοσκοπήσεις: Η ΝΔ «μαζεύει» τις απώλειες από τα Τέμπη -Κλείνουν τα ψηφοδέλτια ως την Παρασκευή

Δημοσκοπήσεις: Η ΝΔ «μαζεύει» τις απώλειες από τα Τέμπη -Κλείνουν τα ψηφοδέλτια ως την Παρασκευή

Σε φάση ανάκτησης δυνάμεων στα προ Τεμπών επίπεδα είναι η ΝΔ, όπως προκύπτει και από την έρευνα της Marc που παρουσίασε το «ΘΕΜΑ της Κυριακής», με το κυβερνών κόμμα να «συμμαζεύει» τις σημαντικές απώλειες που υπέστη πριν από έναν μήνα. Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών και η «πολιτικοποίηση» της περιόδου, με τα διλήμματα να τίθενται σαφέστερα, φαίνεται πως λειτουργεί για τη ΝΔ, στην οποία επιστρέφουν πολίτες που έμοιαζαν να έχουν μετακινηθεί στην περιοχή της γκρίζας ζώνης. Βεβαίως, τα σαφέστερα διλήμματα ωθούν και τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα πάνω, αν και οι εισροές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μοιάζουν ικανές, ώστε να το ωθήσουν σε μια ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

ekloges-3

Η έρευνα δείχνει να ανοίγει εκ νέου η ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην πρόθεση ψήφου, καθώς διαμορφώνεται σε 5,2% από 4,6% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα. Η Ν.Δ. ανακτά 1,3 από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες τις οποίες έχασε μετά τα Τέμπη και βρίσκεται πλέον στο 30,9%, ποσοστό που με αναγωγή επί των εγκύρων ανεβαίνει στο 31,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,7% (+0,7%) στην πρόθεση ψήφου, που γίνεται 26,4% με την αναγωγή και αποτελεί την καλύτερη έως τώρα επίδοση της Κουμουνδούρου από τον Δεκέμβριο του 2021. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ μοιάζει κολλημένο στην περιοχή του 9,5%, ενώ ενισχυμένα περισσότερο ή λιγότερο είναι τα μικρότερα κόμματα, ήτοι το ΚΚΕ, το ΜεΡα25 και η Ελληνική Λύση. Καθαρά εντός Βουλής εμφανίζεται και το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, αν και απομένει η κρίση του Αρείου Πάγου.

Την ίδια ώρα, σημάδια διόρθωσης παρουσιάζει και η προσωπική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει το ισχυρότερο χαρτί της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός υπερέχει κατά 11,7% του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας;», με το 43,7% να την προτίμησή του στον κ. Μητσοτάκη, έναντι του 32% που υπέδειξε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και του 24,3% που δεν απάντησε. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει και μια διόρθωση στις θετικές γνώμες για τον ίδιο μετά την αντίστοιχη μέτρηση της MARC λίγο μετά την τραγωδία των Τεμπών, έστω και αν απέχει ακόμα από τη θετική αξιολόγηση που είχε την προ Τεμπών περίοδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η εικόνα δημοσκοπικής αποκατάστασης της ΝΔ αποτυπώνεται και στις έρευνες, αλλά και τα focus groups που τρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και οι πολίτες, παρά το βαρύ κλίμα, φαίνεται ότι θα ψηφίσουν με τα προ Τεμπών κριτήρια, ενώ δεν μοιάζουν να θέλγονται από κάποια εναλλακτική πολιτική πρόταση, όπως π.χ. το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που λανσάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι, όσο πηγαίνουμε πιο κοντά προς τις εκλογές, τόσο «πιάνουν» καλύτερα και τα καθαρά διλήμματα που θέτει ο πρωθυπουργός.

Επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει σε αυτά τα θέματα που στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούνται ως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΝΔ. Για παράδειγμα, το κυβερνών κόμμα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον το «δώρο» που έκανε εκ Βρυξελλών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και εγκλώβισε για μέρες την αντιπολίτευση σε μια συζήτηση για την επέκταση ή μη του φράχτη στον Έβρο. Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης περιόδευε με φόντο τον φράχτη, καθώς η μεταναστευτική πολιτική θεωρείται ένα από τα πεδία, στα οποία η κυβέρνηση τα πήγε καλά, όπως και η εξωτερική πολιτική και η εθνική ασφάλεια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θέλουν και να προβάλλουν θέματα οικονομίας, όπως η μείωση των φόρων, οι επενδύσεις και ο τουρισμός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει σήμερα σε συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΤΕ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Σε αυτά τα «θετικά αφηγήματα» βασίζεται και η ενδιάμεση καμπάνια της ΝΔ, με έμφαση στα social media, όπου συγκεφαλαιώνεται το κυβερνητικό έργο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει και την παρουσία του στο κυρίαρχο κοινωνικό μέσο ανάμεσα στους νέους, το TikTok.

Βεβαίως, η ΝΔ δεν άφησε να περάσει και η ευκαιρία που της παρουσιάστηκε ως… μάννα εξ ουρανού με τα παλιά tweets του ράπερ και πλέον υποψηφίου βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ Μιθριδάτη, ο οποίος εμφανιζόταν να κάνει σχόλια με σεξιστικό και ομοφοβικό περιεχόμενο. Η ΝΔ με δύο ανακοινώσεις άνοιξε πυρ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συζήτηση παρενέβησαν η υφυπουργός Εργασίας για θέματα Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα, και δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Με τη σειρά του, ο Μιθριδάτης απάντησε χθες, λέγοντας στο Star ότι «είναι κοπτοραπτική που είναι απαντήσεις ειρωνικές σε σεξιστικά tweets. Είναι σατιρικά tweets, ειρωνικά tweets και βεβαίως υπάρχουν και κάποια tweets τα οποία πραγματικά υποστηρίζουν ξεκάθαρα τις γυναίκες. Νομίζουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι ότι εγώ μιλάω εναντίον τους. Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό».

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια

Σε αυτό το περιβάλλον, εντός της εβδομάδας θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και θα ανακοινωθούν με κάποιον τρόπο, ώστε οι υποψήφιοι να κάνουν Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες χωρίς απορίες. Τα κενά που έχουν μείνει είναι κάτω από 10 και στην πραγματικότητα πρόκειται για επιλογή μεταξύ δύο προσώπων, αλλά συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι λεπτομέρειες αυτές θα ρυθμιστούν άμεσα. Την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στα Ιωάννινα και λογικά οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη συνέχεια. Όσο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απορρίπτουν τα περισσότερα ονόματα που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο, πλην του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ οι ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται μετά το Πάσχα. Τους χειρισμούς για τη σύνθεσή του κάνει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης και λίγοι συνεργάτες του γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του.

@kyriakosmitsotakis_ Από σήμερα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός σε 780 Ευρώ #fyp #tiktokgreece ♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Όσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος τον Έβρο και στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών και εκκρεμεί η τρίτη περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος. Με βάση τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, όδευε για την Α’ Θεσσαλονίκης στη θέση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αποσύρθηκε από τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Το Σάββατο όμως ο κύριος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να κάνει καμία σχετική αναφορά, κάτι που επαναφέρει το σενάριο να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Λάρισα.

Πηγή: ProtoThema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ