Δ. Κούβελας στο TPP: Το νερό, ο αέρας και η πρόσβαση στην τροφή είναι αγαθά που πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος…

Δ. Κούβελας στο TPP: Το νερό, ο αέρας και η πρόσβαση στην τροφή είναι αγαθά που πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος…

O γνωστός Καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του πολιτικού κινήματος «Πνοή Δημοκρατίας» Δημήτρης Κούβελας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Thepostpolitics.gr και στον Δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαδή αναφορικά με την πολιτική επικαιρότητα, την ιδιωτικοποίηση του νερού, την τραγωδία στα Τέμπη αλλά και τις επόμενες κινήσεις του πολιτικού φορέα ”Πνοή Δημοκρατίας”.



1) Κύριε Καθηγητά σας ευχαριστώ αρχικά για αυτή την συνέντευξη και θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τι άλλο; με τον πολιτικό φορέα τον οποίον έχετε σχηματίσει την ”Πνοή Δημοκρατίας” και θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα;

Δ.Κ: Είναι σαφές ότι υπάρχει. Το έλλειμα δημακρατίας το βλέπουμε, όχι μόνο στον έλεγχο του τύπου και στην αυθαιρεσία της διακυβέρνησης με ΚΥΑ, το βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα. Αρχικώς δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Όταν βουλευτές είναι και υπουργοί, υπάρχει ταύτιση της νομοθετικής με την εκτελεστική εξουσία. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση διορίζει την ηγεσία του δικαστικού σώματος. Επομένως νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα και αυτό νομιμοποιείται με αντισυνταγματικές διατάξεις στο ίδιο το σύνταγμα! Η ταύτιση δε του πλειοψηφικού κόματος με την διοίκηση, μας καθιστά χώρα σοβιετικού τύπου. Μια μπανανία.

2) Πόσο εύκολο είναι για κάποιο επώνυμο μέλος της επιστημονικής κοινότητας και ειδικά στον χώρο της Φαρμακολογιας μετά από δύο χρόνια πανδημίας να εμπλακεί με τα κοινά;

Δ.Κ: Η μετάβαση είναι δύσκολη και επώδυνη. Τίποτα όμως δεν γίνεται χωρίς λόγο. Η ανάγκη να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας είναι εξαιρετικά μεγάλη και χρειάζεται μια απόφαση. Η στήριξη του κόσμου όμως είναι η δύναμη για να ξεκινήσει κάποιος μια τέτοια προσπάθεια. Η απογοήτευση σε κάθε βήμα, η διαβολή, η συκοφαντία και ο πόλεμος φυσικά είναι απίστευτα. Και εκεί όμως, η στήριξη των πολιτών είναι το μοναδικό σημείο που δίνει κουράγιο και τελικά «ανάσα» στην ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

3) Σε σχέση με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο βίντεο στο οποίο μιλάτε για τις διάφορες και τις ομοιοτητες Δεξιάς και Αριστεράς και ξεκαθαριζετε ότι η «Πνοή Δημοκρατίας» δεν ανήκει σε τίποτα από τα δύο, πιστεύετε ότι υφίστανται πλέον διάφορες;

Δ.Κ: Πιστεύω ότι πλέον δεν έχει νόημα η διάκριση. Το Κεφάλαιο έχει καταφέρει να βάλει στο περιθώριο την ανθρώπινη εργασία και έτσι η ισχύς των εργαζόμενων έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Η αθρόα μεταφορά μεταναστών από φτωχότερες χώρες καθιστά το εγχώριο εργατικό δυναμικό ασύμφορο και σιγά σιγά η επιβολή τεχνολογιών καθιστά τον άνθρωπο τελείως άχρηστο στην παραγωγή, αλλά και στη διαχείριση. Ακόμη και το τελευταίο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, ως επιγραφή φέρει την αντικατάσταση των ανθρώπων από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι αλάνθαστα. Σήμερα η ένταση εργασίας και όλο το «αριστερό» αφήγημα έχει καταπέσει, το κεφάλαιο έχει προσαρμοστεί σε ένα «νεοφιλελεφθερισμό», μια ραφιναρισμένη έκδοση του ίδιου απάνθρωπου συστήματος και το μόνο που μένει στον άνθρωπο είναι να ακολουθήσει το δρόμο της γνώσης και της τεχνολογίας, με βάση όμως τον άνθρωπο και μόνο και όχι την συλλογή πλούτου. Το νέο αυτό πολιτικό πρόταγμα δεν μπορεί να εκφραστεί παρα μόνο από ανθρώπους της επιστήμης και της αλήθειας, με βάσεις όμως στην παράδοση και τις αξίες μας. Η Ελλάδα και εδώ οφείλει να είναι μπροστάρης στον αγώνα για τη δημοκρατία, με τη νέα μορφή που είναι η διάδοση της αλήθειας για την αφύπνιση και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

4) Ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη μίλησε για τις εκλογές τον ερχόμενο Μάιο τι πιστεύεται ότι θα προκύψει και αν θα πάμε σε δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο;

Δ.Κ: Πιστεύω ότι το δεύτερο κόμμα θα θελήσει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο στις πρώτες εκλογές. Αν γίνουν δεύτερες εκλογές, τότε το πρώτο κόμμα κερδίζει 40 περίπου έδρες και οποιοσδήποτε συνεργαστεί μαζί του έχει μειωμένη δύναμη στη βουλή και φυσικά στην κυβέρνηση που θα προκύψει. Θεωρώ ότι θα χρειαστούν 3-4 κόμματα για να δημιουργηθεί κυβέρνηση και εκεί είναι τα μεγάλα διλήμματα για τα μικρά κόμματα, όπως αυτά θα προκύψουν από την κάλπη. Δηλαδή βάζουν θέματα, για παράδειγμα διάκρισης εξουσιών, από την αρχή με συνταγματική τροποποίηση και να στηρίξουν την κυβέρνηση που θα το κάνει ή είναι σκληρή αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια βιαιότερης ανατροπής, αλλά καθυστέρησης στις δημοκρατικές αλλαγές που είναι απαραίτητες σε βάθος χρόνου.

Αν βέβαια πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, τότε το τοπίο θα αλλάξει και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί.

5) Εσείς είστε έτοιμοι ως πολιτικός φορέας να συμμετάσχετε σε αυτές και αν έχετε συμπληρώσει ψηφοδέλτια και ποιες προσωπικότητες τα απαρτίζουν;

Δ.Κ: Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά όχι πλήρεις. Χρειαζόμαστε υποψήφιους που θα βγουν πλάι μας να αγωνιστούν για τη χώρα τον πολίτη αλλά και τον κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Καλώ κάθε έλληνα να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα όχι μόνον του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι, προκειμένου να πάρουμε τις μοίρες και τις ζωές μας στα χέρια μας. Προσωπικότητες είναι όλα τα μέλη μας.

Μαζί μας δεν υπάρχουν προβεβλημένα «πολιτικά» στελέχη. Είναι όλοι άνθρωποι του μόχθου και της προσφοράς. Πολίτες που ζουν ανάμεσά μας και καταλαβαίνουν την καθημερινότητα του Έλληνα, όπως έχουν διαμορφωθεί η συνθήκες.

6) Θεωρείτε ότι θα προκύψει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δ.Κ: Πιστεύω ότι η υποβολιμαία αντιπολίτευση, τα προηγούμενα χρόνια, η μη αντίδραση στις υποχρεωτικότητες και σε κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο που σκαρφιζόταν η κυβέρνηση είναι τα σημεία που δείχνουν ότι η συνεργασία είναι για αυτούς μονόδρομος και προαποφασισμένη κατάσταση.

7) Να πάμε λίγο στο σκέλος της τραγωδίας στα Τέμπη και να μου πείτε για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός σιδηρόδρομος στην χώρα, την επανεκκίνηση του και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ασφαλή αποκατάσταση του δικτύου.

Δ.Κ: Κατόπιν εορτής όλοι θέλουν. Το θέμα είναι τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν και φυσικά να δικαιολογήσουν και την καθυστέρηση και τι ακριβώς έγινε με τις συμβάσεις και τα κατασπαταλημένα χρήματα. Αν δεν γίνεται έρευνα σε βάθος και γρήγορα, τότε κάτι ανάλογο θα συμβεί και κάπου αλλού σύντομα.

8) Πόσο απέχουμε από το να γίνουμε μια σοβαρή Δυτική Ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Δ.Κ: Ειλικρινά δεν ξέρω τι εννοούμε πλέον με το σοβαρή χώρα της δυτικής Ευρώπης. Εγώ βλέπω χώρες χωρίς νεύρο, χωρίς ηγεσία, χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση να παλέψουν για τον πολίτη τους. Ελπίδα είναι η Γαλλία με το λαό στους δρόμους. Ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν και οι συμπολίτες μας και να προσέλθουν στις κάλπες για να δώσουν μια προοπτική στον τόπο μας.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένο πλάνο για τα περισσότερα πράγματα και φυσικά το παρουσιάζουμε με κάθε ευκαιρία. Το πλάνο μας περιλαμβάνει βήματα και όχι εικόνες από φανταστικό. Έχουμε υποθέσεις εργασίας, όπως κάνουμε σε κάθε έρευνα και οι λύσεις που θα προκύπτουν θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες και με ελάχιστο κόστος. Το θέμα της υγείας προφανώς είναι απολύτως προγραμματισμένο.

9) Κύριε Κούβελα διανύουμε μια περίοδο όπου το νερό ως κοινωνικό αγαθό ιδιωτικοποιήθηκε από την κυβέρνηση, κάτι το οποίο στην Ευρώπη ως μοντέλο έχει αποτύχει… Θεωρείτε ότι είναι Εθνικά επικίνδυνο σαν ενέργεια;

Δ.Κ: Το νερό, ο αέρας και η πρόσβαση στην τροφή είναι αγαθά που πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος. Τα δημόσια λουτρά των Αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων είχαν αυτή τη σημασία. Δεν είναι μόνο το νερό που πίνουμε, είναι και το νερό που καθαρίζουμε. Πρέπει η πολιτεία να φροντίσει για τα παραπάνω, ως δημόσια αγαθά. Στα παραπάνω βέβαια βάζω και την υγεία και την παιδεία, αλλά όχι με την ένταση των τριών βασικών αγαθών επιβίωσης. Πολιτεία που δεν φροντίζει ούτε για την επιβίωση δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται, ως οργανωμένο κράτος.

10) Πριν σας ευχαριστήσω θα ήθελα να κλείσουμε με έναν δικό σας επίλογο αναφορικά με την δική σας επιθυμία και τους άμεσους στόχους της πολιτικής κίνησης ”Πνοή Δημοκρατίας”.

Δ.Κ: Η δική μου επιθυμία και σας ευχαριστώ, είναι να μας ακούει ο κόσμος, κάτι πολύ δύσκολο με τον αποκλεισμό που υπάρχει από συστημικά μέσα. Επίσης εκλιπαρώ τους ανθρώπους να οργανωθούν και να αγωνιστούν μαζί μας, όχι ως ψηφοφόροι-οπαδοί, αλλά ως συνεργάτες – πολίτες-αγωνιστές και ρυθμιστές της ζωής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ