Αποκάλυψη Καλίν για ελληνοτουρκικά: Είχαμε στήσει μηχανισμό χαλάρωσης της έντασης πριν τους σεισμούς – Δεν είναι απειλή η Ελλάδα

Αποκάλυψη Καλίν για ελληνοτουρκικά: Είχαμε στήσει μηχανισμό χαλάρωσης της έντασης πριν τους σεισμούς – Δεν είναι απειλή η Ελλάδα

Με την Ελλάδα είχαμε στήσει μηχανισμό χαλάρωσης της έντασης των μεταξύ μας σχέσεων πριν από τον σεισμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Καλίν δήλωσε: “Έχουμε πολλά θέματα με την Ελλάδα, όπως ο εναέριος χώρος και η υφαλοκρηπίδα. Δεν πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω Παρισιού και Ουάσινγκτον. Δεν βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, είναι δικαίωμά μας να απαντήσουμε”.

Ο Καλίν δήλωσε: “Θεωρούμε ότι η δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες (στις σχέσεις με την Ελλάδα) είναι ικανοποιητική και ευεργετική. Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό. Είχαμε στήσει μηχανισμό. Υπάρχουν ήδη διαδικασίες, με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία μας. Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα”.

Και συνέχισε: “Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους. Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, την ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, φυσικά, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι να απαντήσουμε σε αυτήν. Είναι καθήκον μας να λάβουμε και τις απαραίτητες προφυλάξεις”.

Και επίθεση φιλίας από Ερντογάν

Είχε προηγηθεί, χθες, η επίθεση… φιλίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας χθες σε δείπνο Ιφτάρ στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης Ανάπτυξης (AKP), ανέφερε: “Ελπίζω με την Ελλάδα να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων. Η ένταξή μας στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος”.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν δήλωσε: “To κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με την Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ελπίζω πως θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων. Yποστηρίζουμε τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων, όπως πάντα. Παρά τις όλες αδικίες που έχουμε υποστεί, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία”.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ