Spy: Οι βολεμένοι του SPD, το μήνυμα της Μαρέβας, ενέργεια στη Μολδαβία και το μεγάλο deal στα εμβόλια

Spy - The Post Politics

Και σήμερα ο Spy με καυτό παρασκήνιο

Καλημέρα σας. Εχθές δεν τα είπαμε, μη μας κράζουν κιόλας από την ΕΣΗΕΑ. Σήμερα όμως επανερχόμαστε δυνατά. Ο Spy σας είναι και πάλι εδώ.

Η βολή τους πάνω απ’ όλα…
Απίστευτο αλλά αληθινό: 100 στελέχη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στήνουν φιλορωσικό μανιφέστο στο Βερολίνο, αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο στους εταίρους και την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Με το βλέμμα στραμμένο στις κομματικές ισορροπίες και στις εσωτερικές τους βολές, προτείνουν “πιο πασιφιστική προσέγγιση” απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν, την ώρα που όλη η Ευρώπη ενισχύει την άμυνα και την αποτροπή. Ακόμα και ο καγκελάριος Μερτς και ο ΥΠΑΜ Πιστόριους έσπευσαν να αποδομήσουν το αφήγημα αυτό. Αλλά βλέπετε, για κάποιους στο SPD και την ευρύτερη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια, οι ψευδαισθήσεις προέχουν της γεωπολιτικής λογικής

Μεγαλειώδες μήνυμα της Μαρέβας Μητσοτάκη από Λονδίνο

Ισχυρό μήνυμα πολιτιστικής διπλωματίας έστειλε από το Λονδίνο η Πρώτη Κυρία της χώρας Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα τα ακρωτηριασμένα μέλη να επανενωθούν και να αποκατασταθεί η ακεραιότητά του μνημείου». Η παρέμβασή της στο Parthenon Project έρχεται σε μια στιγμή-κλειδί: το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται ενώπιον ριζικής ανακαίνισης και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του. Η Δυτική Πτέρυγα, όπου εκτίθενται τα Γλυπτά, θα ανακαινιστεί πλήρως από την Lina Ghotmeh και το ερώτημα παραμένει: πού θα πάνε τα Γλυπτά; Μήπως είναι η ιστορική ευκαιρία που περίμενε η Ελλάδα; Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Μουσείου, που μίλησε πρόσφατα για καινοτόμο συνεργασία και δημιουργική διαχείριση διεκδικήσεων. Το πεδίο είναι ανοιχτό — και η φωνή της Πρώτης Κυρίας προσθέτει βαρύτητα στη διαπραγμάτευση.

Πολιτικός διάλογος Ελλάδας–Τουρκίας: Πίσω από τις λέξεις

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας–Τουρκίας στην Άγκυρα, με τους αναπληρωτές ΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Επισήμως, οι δύο πλευρές κατέγραψαν πρόοδο σε ζητήματα διμερών σχέσεων και προετοιμάζουν το επόμενο Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου στην Τουρκία. Ανεπισήμως, στην Αθήνα κρατούν χαμηλούς τόνους: «κάθε βήμα καταγράφεται, αλλά τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο». Ιδίως όταν στη σκιά του ΘΧΣ και των «πρωτοβουλιών Ερντογάν» σε Κυπριακό και Θράκη, οι γκρίζες ζώνες παραμένουν στο τραπέζι. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διατηρηθεί ο διάλογος ανοιχτός χωρίς να ξεχνά κανείς την κόκκινη γραμμή της Χάγης. Όπως έλεγε διπλωματικός παράγοντας μετά τη συνάντηση: «Η ψυχραιμία δεν σημαίνει αφέλεια».

Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης στο Κέντρο

Όσο κι αν συζητιέται η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό, ένα παραμένει σαφές στο Μαξίμου: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου. Οι όποιες διεργασίες — από τις «γκρίζες ζώνες» των αναποφάσιστων, μέχρι τις δεξιές δεξαμενές και την αναζήτηση νέου ηγέτη στην Κεντροαριστερά — ακόμη δεν διαμορφώνουν πραγματική απειλή. Αν δεν προκύψει game changer, ο Πρωθυπουργός παραμένει το σταθερό χαρτί για μία τρίτη θητεία — κι αυτό το ξέρουν καλά και οι αντίπαλοί του.

Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη και κρίσιμο ενεργειακό deal με τη Μολδαβία

Ιστορική πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μολδαβία πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο των επαφών του με την Πρόεδρο Σάντου και τον Πρωθυπουργό Ρετσεάν βρέθηκε το deal για την προμήθεια ενέργειας μέσω του Νότιου Διαδρόμου και της FSRU Αλεξανδρούπολης — μια εξέλιξη με στρατηγική σημασία για τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την ενεργειακή γεωπολιτική της Ευρώπης. Παράλληλα, η στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας αναδείχθηκε σε κεντρικό μήνυμα. Ιδιαίτερο πολιτισμικό στίγμα άφησε η επίσκεψη στην οικία του Μιχαήλ Κάτσικα — γεφυρώνοντας ιστορία και παρόν. Με αυτή την επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενίσχυσε το αποτύπωμα της Ελλάδας ως περιφερειακού παίκτη πρώτης γραμμής.

Στήνουν σόου για τα Τέμπη — αλά Novartis

Με τις 14 κάλπες και τις 9 κατηγορίες, η Βουλή οδεύει σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών — που όμως απειλεί να μετατραπεί σε αντικυβερνητικό σόου. Πίσω από την ετερόκλητη συμμαχία Κωνσταντοπούλου–Βελόπουλου–Κασσελάκη–Νατσιού κρύβεται ένα προειλημμένο σχέδιο πόλωσης, που θυμίζει επικίνδυνα τη μεθόδευση της υπόθεσης Novartis. Η κυβέρνηση επιμένει σε θεσμική διερεύνηση για τον πρώην υπουργό Υποδομών, όμως η αντιπολίτευση ποντάρει σε συλλογική ενοχοποίηση. Οι 14 κάλπες επιλέχθηκαν για τον επικοινωνιακό τους αντίκτυπο — όχι από νομική αναγκαιότητα. Οι πολίτες όμως έχουν ζωντανή μνήμη: τότε τους έταξαν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» — και απέμειναν μόνο πολιτικά συντρίμμια. Ας μη γράψουμε το ίδιο έργο ξανά.

Ο Μαρινάκης «ξεγύμνωσε» τη Ζωή στη Βουλή
Αποδόμηση μετωπική από τον Παύλο Μαρινάκη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επιχείρησε σόου, αλλά ο Μαρινάκης την αποστόμωσε: «Για γκεμπελίσκους ψάξτε αλλού, κοιτάξτε στον καθρέφτη σας», επικαλούμενος και την έκθεση της Κομισιόν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παρεμβάσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ μετράνε εξαιρετικά σε γκελ στο κοινό: το απέδειξε και η πρόσφατη αποδόμησή του στον Τσίπρα, που σχολιάστηκε ως απόλυτο μηδένισμα. Το Μέγαρο παρακολουθεί με ικανοποίηση την «καθαρή» επικοινωνιακή του γραμμή.

Ο Νετανιάχου «χτύπησε» την Τουρκία από την Κνεσέτ

Με ένα ηχηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας και όσων ονειρεύονται νέο οθωμανικό μεγαλείο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε στην Κνεσέτ, παρουσία του Αργεντινού προέδρου Μιλέι. «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν θα επιστρέψει», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Παράλληλα, εξήρε τη στήριξη του Μιλέι στο Ισραήλ, αποκαλώντας τον «αληθινό φίλο». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο Ιράν, μιλώντας για «πόλεμο εν εξελίξει». Η παρέμβαση Νετανιάχου έρχεται την ώρα που η Τουρκία επανενεργοποιεί τα νεο-οθωμανικά αφηγήματα στη Μέση Ανατολή.

Το μεγάλο deal στα εμβόλια: BioNTech «καταπίνει» την CureVac

Μια εξαγορά που συζητιέται έντονα στους κύκλους της βιοτεχνολογίας και όχι μόνο: η BioNTech, «νικήτρια» του εμβολιαστικού αγώνα του Covid σε συνεργασία με την Pfizer, προχωρά στην εξαγορά της γερμανικής CureVac αντί 1,25 δισ. δολαρίων. Το deal βάζει τέλος σε μια δεκαετή εμπορική και επιστημονική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εταιρειών, με φόντο την «κούρσα» των εμβολίων mRNA. Η BioNTech, πανίσχυρη πλέον, επενδύει τα δισεκατομμύρια του Covid σε θεραπείες για τον καρκίνο, ενώ η CureVac, που δεν κατάφερε ποτέ να φέρει αποτελεσματικό εμβόλιο στην αγορά, αλλάζει χέρια. Η γερμανική κυβέρνηση, μέτοχος 13,3%, βγαίνει κερδισμένη, αποκομίζοντας 163 εκατ. δολάρια. Όλα δείχνουν πως η BioNTech χτίζει ένα νέο, ηγεμονικό χαρτοφυλάκιο στον χώρο της βιοτεχνολογίας. Και οι Γερμανοί επενδυτές —πολύ ικανοποιημένοι.

Με το βλέμμα στο 2026 ο ελληνικός τουρισμός
Μετά τα φετινά 40 εκατ. αφίξεις, ο ελληνικός τουρισμός βλέπει μεν θετικά το 2025, αλλά ήδη εστιάζει στα σοβαρά ζητήματα που θα «σκάσουν» από το 2026. Υποδομές, ανταποδοτικότητα τελών, βιωσιμότητα και MICE ήταν στο επίκεντρο της κλειστής συνεδρίασης του ΣΕΤΕ. Ο Γιάννης Παράσχης έκρουσε τον κώδωνα για λιμάνια, αεροναυτιλία και συνεδριακές υποδομές, ενώ ο Ευτύχης Βασιλάκης (AEGEAN) επεσήμανε την ανάγκη για στρατηγική και επενδύσεις που θα διασφαλίσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. Ο Φ. Καραβίας (Eurobank) προέβαλε την ευκαιρία της ινδικής αγοράς, ενώ ο Λ. Αντωνόπουλος (OTE) έδειξε πως η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Το κοινό μήνυμα; Αν δεν ενισχυθούν οι υποδομές και η στρατηγική, τα ρεκόρ του σήμερα μπορεί να γίνουν οι παγίδες του αύριο.

Η ΕΚΤ «φρενάρει» τις μειώσεις — σταθερή αλλά εύθραυστη η Ευρωζώνη

Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έστειλε το μήνυμα ότι ο κύκλος μειώσεων επιτοκίων «οδεύει προς το τέλος του» — μετά από οκτώ συνεχόμενες περικοπές. Το τοπίο στη ζώνη του ευρώ κρίνεται σταθερό αλλά εύθραυστο, με την ανάπτυξη να στηρίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες δαπάνες για άμυνα και υποδομές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ευάλωτος, ενώ οι τιμές ενέργειας ενδέχεται να ανατρέψουν τις ισορροπίες. Παράλληλα, η Σνάμπελ τόνισε ότι ο παγκόσμιος ρόλος του ευρώ ενισχύεται, καθώς το δολάριο δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης. Στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι η ΕΚΤ στέλνει σινιάλο σταθερότητας προς τις αγορές, αλλά οι εμπορικοί δασμοί Τραμπ κρατούν σε ετοιμότητα την ευρωπαϊκή οικονομία. Το φθινόπωρο θα κρίνει πολλά…

Alpha Bank: Η στεγαστική κρίση διευρύνει τις ανισότητες
Μεγάλο καμπανάκι από την Alpha Bank για τη στεγαστική κρίση, που πλήττει περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες και διευρύνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Η τράπεζα επισημαίνει ότι τα έως τώρα μέτρα είναι ανεπαρκή και απαιτούνται ολοκληρωμένες πολιτικές στέγασης από Ε.Ε. και κυβερνήσεις. Παράλληλα, προτείνει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε οικονομικά προσιτή στέγαση με φορολογικά κίνητρα και ΣΔΙΤ. «Μόνο έτσι θα υπάρξει βιώσιμη λύση για το κόστος ζωής», σημειώνει η ανάλυση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών κατοικιών για το 2024 (+8,9%).

Ξύλο στο Ιράν από τη Δύση — Νέος γύρος συνομιλιών στο Ομάν
Με ηχηρό μήνυμα καταδίκης, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε ψήφισμα κατά του Ιράν για μη συμμόρφωση στις πυρηνικές του υποχρεώσεις, την ώρα που οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία οδήγησαν την καταγγελία, ενώ Ρωσία, Κίνα και Μπουρκίνα Φάσο ψήφισαν κατά. Παράλληλα, στις 15 Ιουνίου ξεκινούν νέες συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν στο Ομάν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει «λιγότερο αισιόδοξος» για συμφωνία. Το παρασκήνιο προβλέπεται εκρηκτικό, καθώς η Ουάσινγκτον ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε ευαίσθητες διπλωματικές αποστολές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ