Με έναν πύρινο λόγο ο πρώην πρωθυπουργός παρέθεσε τους λόγους που θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο λόγος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ύψωσε τους τόνους και με κριτική διάθεση επεσήμανε λάθη, καταλογίζοντας αλαζονεία.
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης μπορεί να την οδηγήσει σε λάθη
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, απευθυνόμενος σε όλους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης ότι «δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν» ωστόσο πρόσθεσε: «Μία παρατήρηση μόνο: Η κυβέρνηση δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Δεν είναι καλό και δεν έχει και πάντα δίκιο. Προ ημερών υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν απείλησε να μας πετάξει στη θάλασσα και τώρα βγάζει ΝΟΤΑΜ. Είναι αυτό σύμφωνο φιλίας;
Να προσέχει η κυβέρνηση, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει σε λάθη».
Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομοφύλων
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι με το ν/σ καταργείται η πυρηνική οικογένεια, ενώ χαρακτήρισε προσχηματικό το επιχείρημα για την ισότητα στο γάμο λέγοντας πως θα μπορούσε να λυθεί με μια νομοτεχνική παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο.
Μάλιστα επικαλέστηκε φράση του υπ. Επικρατείας κ. Σκέρτσου πως η απλή αλλαγή στο σύμφωνο θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών αλλά θα διατηρούσε την διαφορετική αντιμετώπιση των ανηλίκων.
Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας
«Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα δύο ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα των ανηλίκων και στους δύο γονείς» επιχειρηματολόγησε προσθέτοντας ότι ακούει το επιχείρημα για τα παιδιά που σήμερα δεν έχουν έναν από τους δύο γονείς. «Αυτές τις περιπτώσεις τις στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία» τόνισε για να προσθέσει: «Όταν το κράτος δίνει παιδιά στην επίβλεψη δύο μανάδων ή πατεράδων, τους αφαιρεί οριστικά το δικαίωμα σε μάνα και πατέρα παραβιάζοντας το δικαίωμα των παιδιών».
Ως προς τα παιδιά που ζουν ήδη σε περιβάλλον από ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι «αυτό μπορεί να καλυφθεί με μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, ή με μία προσθήκη στο σύμφωνο συμβίωσης δηλαδή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο».
«Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Κανείς δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Το λέει και το Σύνταγμα» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. «Πράγματι αφορά ελάχιστους αλλά αλλάζει και τη ζωή των πάντων. Θα υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Είναι βέβαιες» σημείωσε.
Υποστήριξε επίσης ότι κάποιοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας να απαλειφθούν οι έννοιες «πατέρας» και «μητέρα» και να αντικατασταθούν από τις ουδέτερες λέξεις «Γονέας 1« και «Γονέας 2», επικαλούμενοι την έννοια της συμπεριληπτικότητας. «Γίνεται ήδη στη Γαλλία, αλλά και σε κάποια έντυπα σχολείων της Ελλάδας, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο».
Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι ανοίγει Κερκόπορτες ενώ ως προς την παρένθετη μητρότητα, σημείωσε ότι μπορεί να μην την προβλέπει αλλά σίγουρα θα επέλθει. «Μετατρέπουμε την μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο, σε μια αγοραία υπηρεσία» είπε χαρακτηριστικά.