Τεχνητή νοημοσύνη: Απειλή ή σύμμαχος για την οικονομία

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται ραγδαία, επηρεάζοντας όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας

Στον αυτόματο πιλότο έχει μπει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία με πρόσχημα με την βελτίωση του επιπέδου ζωής αναπτύσσεται ραγδαία. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη εφαρμογή αυτοματοποιημένων τεχνολογιών δημιουργεί ερωτήματα εάν τελικά πρόκειται για απειλή ή σύμμαχο, ιδιαίτερα για το νευραλγικό τομέα της οικονομίας.

Το καμπανάκι από το ΔΝΤ

Στον βωμό της απλοποίησης της ζωής μας, καθημερινές δραστηριότητες τείνουν να απλοποιηθούν στο όνομα της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Σταδιακά, εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης άρχισαν να αντικαθιστούν ήδη παραδοσιακές θέσεις εργασίας, προκαλώντας ανασφάλεια σε εργαζομένους. Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν το ΔΝΤ να εκπονήσει έκθεση, με δυσμενή αποτελέσματα για την οικονομία. Ειδικότερα, προβλέπει πως θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, αμβλύνοντας παράλληλα τις ανισότητες.

Οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να καλεί τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση αυτών. Η χθεσινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μέλλον της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης , ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας παράλληλα την ευθύνη να δημιουργηθεί πολιτικό και νομικό πλαίσιο για την θωράκιση της οικονομίας.

Η συνέχεια στην έκθεση του ΔΝΤ φαίνεται ακόμα δυσμενής για το μέλλον, καθώς προβλέπει πως στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μερικές από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανιστούν και προειδοποίησε, ότι η αλόγιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής, ιδιαίτερα εάν οι νεότεροι, λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι αδράξουν την τεχνολογία ως τρόπο να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής τους, ενώ περισσότεροι ανώτεροι εργαζόμενοι αγωνίζονται να συμβαδίσουν.

Καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας το ερώτημα εάν ωφελεί την ανθρωπότητα».

Παραγωγή και κατανάλωση

Είναι γεγονός πως το καπιταλιστικό σύστημα της ελεύθερης οικονομίας, βασίζεται στην κυκλική οικονομία της παραγωγής και της κατανάλωσης. Η γενική αρχή πως το χρήμα γεννάει χρήμα και ανακυκλώνεται, θα πληγεί με την αλόγιστη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μείωση θέσεων εργασίας, σημαίνει αύξηση της φτώχειας και ταυτόχρονη μείωση της αγοραστικής ικανότητας, η οποία με την σειρά της θα πλήξει την παραγωγή, δυναμιτίζοντας ολόκληρο το οικονομικό περιβάλλον.

Ζήτημα ηθικής

Προφανώς, η τεχνολογική εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο θα πρέπει να συμβαδίζει με τον ρυθμό αφομοίωσης από την κοινωνία και την οικονομία. Εφόσον, η εξέλιξη είναι ραγδαία και προηγείται από τον ρυθμό αυτό, τότε δημιουργείται ζήτημα ηθικής αλλά και δυσμενών επιπτώσεων.

Νέο κοινωνικοοικονομικό σύστημα

Αναμφίβολα, η τεχνολογική εξέλιξη που θα υποσκελίσει το οικονομικό σύστημα, θα επιφέρει κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, δημιουργώντας την ανάγκη ενός νέου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, που θα απορροφήσει τις δυσμενείς συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης. Προφανώς, θα προκαλέσει ένα παγκόσμιο οικονομικό σοκ, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και των συνηθειών.

Η άλλη όψη 

Αντιθέτως, η συνετή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς να προσβάλει τους πυλώνες της φιλελεύθερης οικονομίας και εστιασμένη σε τομείς όπως η επιστήμη, με σαφή πλαίσια και όρια, θα λειτουργήσει μόνο ως όφελος της ανθρωπότητας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ