Κυκλοφορεί έντονα τους τελευταίους μήνες η είδηση ότι η διάσημη κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «TikTok» ενδέχεται να κατασκοπεύει τους χρήστες της ή και να ευθύνεται για απόπειρες χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Το θέμα αυτό έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, με συνέπεια πολλές χώρες να απαγορεύουν τη χρήση της εφαρμογής σε κρατικούς αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους γενικότερα. Ακριβέστερα, πολλές χώρες απαγορεύουν την εγκατάστασης της εφαρμογής «TikTok» σε υπηρεσιακές συσκευές.
Οι χώρες που προχώρησαν στην απαγόρευσή αυτή είναι η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Δανία, η Ινδία, κ.ά. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή ακόμα και στα προσωπικά τους τηλέφωνα.
Με άλλα λόγια, η Δύση υποπτεύεται ότι η Κίνα χρησιμοποιεί με δόλο το «TikTok» και, ως εκ τούτου, εγείρονται θέματα εθνικής ασφάλειας.
Αυτά, φυσικά, συμβαίνον στον υπόλοιπο πλανήτη… Στον πλανήτη που λέγεται Ελλάδα οι πολιτικοί μας μόλις τους τελευταίους μήνες «ανακάλυψαν» την ύπαρξη της εν λόγω εφαρμογής και έσπευσαν να την αξιοποιήσουν για ψηφοθηρία. Για την ακρίβεια δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, αλλά την κακοποιούν, συνήθως, ανεβάζοντας απλά ό,τι ανεβάζουν και στις άλλες τους πλατφόρμες – αγνοώντας ότι το συγκεκριμένο app έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο χρήσης.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι δεόντως σοβαρό! Όταν τόσες χώρες απαγορεύουν στους αξιωματούχους τους να χρησιμοποιούν το «TikTok» και εμείς εδώ χαιρόμαστε που ανακαλύψαμε την ύπαρξή του, κάτι δεν πάει καλά…