Υπουργείο Εσωτερικών για Ραγκούση: Θετικό που αντελήφθη ότι ουδέν παράνομο υπάρχει στη μετάταξη του σταθμάρχη

ραγκουσης

Τα όρια ηλικίας που τίθενται (από τον ΟΣΕ), δεν αφορούν τους μετατασσόμενους αλλά “τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, χωρίς να τίθεται οποιοδήποτε θέμα φυσικής τους ικανότητας για παροχή εργασίας”, τονίζεται σε ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς την τοποθέτηση του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Ραγκούση περί “ομολογίας κυβερνητικής ενοχής” με την εκ των υστέρων εξαίρεση του ορίου ηλικίας, βάσει υπουργικής απόφασης στις 30/5/22 καθώς ο ΟΣΕ είχε θέσει το όριο των 48 ετών ως προϋπόθεση για μετάταξη σε θέση σταθμάρχη από τις 7/4/22.

Το ΥΠΕΣ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι ο κ. Ραγκούσης “τελικά αντελήφθη πως ουδέν παράνομο υπάρχει στη μετάταξη του σταθμάρχη καθώς η υπηρεσιακή μεταβολή της επήλθε με την έκδοση του ΦΕΚ 1549/Γ/30.6.2022 ενώ η Υπουργική Απόφαση Καραμανλή είχε ήδη εκδοθεί από 30 Μαΐου του ίδιου έτους” και προσθέτει.

Επίσης στον “ισχυρισμό ότι δολίως εξεδόθη η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση”, η απάντηση του υπουργείου είναι αρνητική, διευκρινίζοντας περεταίρω: “Τι είδους δολιότητα μπορεί να υπάρχει όταν προκηρύσσονται 18 θέσεις και πληρώνονται μόλις δύο; Πλεόνασμα ζητήσεως υπήρχε και όχι προσφοράς, ώστε να υπάρχει αναγκαιότητα ρουσφετολογικής λύσης. Ο ΟΣΕ ζητούσε υπαλλήλους για να μεταταχθούν και ουδείς ενδιαφερόταν. Σε ποιον να γίνει ρουσφέτι και γιατί;”.

Τέλος, το ΥΠΕΣ σημειώνει: “Αξίζει να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση ότι τα όρια ηλικίας που τίθενται για τους νεοπροσλαμβανόμενους και όχι για τους μετατασσόμενους δεν αποτελούν όρια ηλικίας μετά τα οποία σταματά η παροχή της εργασίας, αλλά όρια ηλικίας για την πρόσληψη. Προφανώς, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, με το όποιο όριο ηλικίας συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι την συνταξιοδότησή τους, χωρίς να τίθεται οποιοδήποτε θέμα φυσικής τους ικανότητας για παροχή εργασίας”.

 

ΥΠΕΣ σε ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους στον ΟΣΕ

Επίσης απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Παρουσιάζοντας τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν υπογραφεί και ορίζουν πως τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους στον ΟΣΕ, το υπουργείο Εσωτερικών, απαντά στην ανακοίνωση του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, στην οποία αναφέρεται πως “η μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας είναι εξόφθαλμα παράνομη λόγω του ότι υπήρχε κώλυμα της μετατάξεως του, επειδή ο ΟΣΕ απαιτούσε ρητώς και εγγράφως υποψηφίους με όριο ηλικίας τα 48 έτη”.

Παράλληλα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος κυβερνητικός παράγοντας πίεσε και επέβαλε την παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη”.

 

 

Η απάντηση του ΥΠΕΣ

“Είναι θλιβερό, για ζητήματα τόσο ευαίσθητα και με τέτοιο έντονο συναισθηματικό και ηθικό φορτίο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη στοιχειώδη πρόνοια τουλάχιστον να διαβάσει με επιμέλεια τη νομοθεσία, προτού κατακεραυνώσει την κυβέρνηση για τις δήθεν παράνομες ενέργειές της”, τονίζει στην απάντησή του το ΥΠΕΣ και ενημερώνει πως:

Οι υποψήφιοι για διορισμό στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος διέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3326/Β/2022) όπου καθορίζονται τα ειδικά όρια ηλικίας διορισμού προσωπικού.

Τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 33 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 2623/Β/2022 που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας.

Τα λεγόμενα επιθυμητά προσόντα δεν αποτελούν νομικές προϋποθέσεις παρά μόνο επιθυμητές κατευθύνσεις που αναζητά ο Οργανισμός, τα οποία όμως προφανώς δεν τον κωλύουν από το να κάνει επιλογές, καθώς δεν αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις είτε για πρόσληψη είτε για μετάταξη και οι οποίες ορίζονται μόνο από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι ο ΟΣΕ προκήρυξε συνολικά στον A΄ Κύκλο Κινητικότητας του 2022, 114 θέσεις. Από αυτές τις 114 θέσεις, καλύφθηκαν μόλις 8 θέσεις συνολικά. Από τις 114 θέσεις οι 18 αφορούσαν Σταθμάρχες, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι δυο μόλις θέσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ