Τραγελαφικές καταστάσεις στην Θεσσαλία για την τομή στο ανάχωμα Καλέντζη

Παλαμάς

Ο δήμαρχος Παλαμά και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας αλληλοκατηγορούνται για την αιτία της πλημμύρας στον Παναμά

Τραγελαφικές είναι οι καταστάσεις που ζουν οι κάτοικοι στον πλημμυρισμένο δήμο Παναμά Καρδίτσας. Ο δήμαρχος κ. Γιώργος  Σακελλαρίου και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Νούσιος αλληλοκαρφώνονται σχετικά με το ποιος διέταξε την τομή στο ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη, προκαλώντας  την πλημμύρα στον δήμο Παλαμά;

Το ερώτημα τέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής μετά την κακοκαιρία Daniel, όταν κάτοικοι του Παλαμά κατήγγειλαν πως δόθηκε εντολή να γίνει ένα ρήγμα στο ανάχωμα για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα και τα νερά να κατευθυνούν στον κάμπο και την πόλη τους.

Την Τετάρτη, ένας τοπικός χωματουργός δήλωσε πως έλαβε εντολή να κάνει μία τομή από την περιφέρεια. Γεγονός που έσπευσε να αρνηθεί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος.

 

«Με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά εν εξάλλω ότι πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα»

Σήμερα, όμως, ο κ. Νούσιος έδειξε ως υπεύθυνο τον δήμαρχο Παλαμά. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα» δήλωσε στον Alpha ο κ. Νούσιος.

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, ο ίδιος έδωσε την έγκρισή του, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του.

«Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”», όταν του είχε πει να γίνει τομή στο ανάχωμα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο δήμαρχος δεν είχε εμπειρία, ο κ. Νούσιας ανέφερε ότι είτε θα έστελνε την αρμόδια υπηρεσία, είτε θα πήγαινε στο σημείο ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα, «είπε την αλήθεια. Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. “Ακόμη και το ανάχωμα;”. “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη».

Ο κ. Νούσιος παραδέχθηκε μάλιστα πως τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην περιφέρεια «δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ