Τι περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο – Σήμερα στην περιοχή ο Μητσοτάκης

Φράχτης

Ως έργο υψίστης σημασίας λογίζεται για την κυβέρνηση η επέκταση του φράχτη στον Έβρο καθώς θα συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση των εξωτερικών συνόρων τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί στέλνοντας για ακόμη φορά το μήνυμα πως η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον ακριτικό Έβρο. Παράλληλα όπως έχει προαναγγείλει το πρωθυπουργικό γραφείο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Τι περιλαμβάνει η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Το έργο της επέκτασης του φράχτη σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων είχε αποφασιστεί τον περασμένο Αύγουστο σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το πρωθυπουργικό γραφείο η επέκταση θα προχωρήσει «κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης».

Τον περασμένο Ιανουάριο, σε εφαρμογή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψαν την διακήρυξη για το νέο φράχτη στον Έβρο. Η επέκταση του φράχτη θεωρείται αναγκαία και κατεπείγουσα, σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ του οικισμού «Ψαθάδες» Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου και το οποίο αποτελεί το πρώτο κομμάτι από τα συνολικά 140 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τα έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ισχυρό κιγκλίδωμα, χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του Έβρου, ενίσχυσης υφιστάμενων τεχνικών και ενίσχυση αναχωμάτων. Θα κατασκευαστούν θυροφράγματα καθώς και επτά νέα υπερυψωμένα παρατηρητήρια κατά μήκος του φράχτη.

Την ίδια ώρα προβλέπονται εργασίες βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης σε τέσσερα επιτηρητικά φυλάκια (Μαύρου Όγκου, 126, Παγαλας, Σουφλίου, Φυλακτού και Ψαθάδων) καθώς και σε τρία κτήρια της ΕΛ.ΑΣ. ( Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου, Τ.Σ.Φ. Διδυμοτείχου και Α.Τ.-Τ.Α. Διδυμοτείχου). Τέλος αναμένεται να τοποθετηθεί νέο προκατασκευασμένοκτίριο επιφάνειας 300 τ.μ. φύλαξης εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ύψιστης σημασίας ο φράχτης για την μεταναστευτική πολιτική

Την ίδια ώρα, ο φράχτης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην χώρα μας, όπως απέδειξε περίτρανα και η ανταπόκριση στην υβριδική απειλή που εξαπέλυσε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020, όταν και δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν, σε ορισμένες περιπτώσεις και δια της βίας να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Από τότε, ακόμη κι αν δεν υπήρξε ξανά συντονισμένη και ενορχηστρωμένη από την Τουρκία προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία και η συνοριοφυλακή αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τον φράχτη έχουν επιτύχει να αποτρέψει την είσοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν στην χώρα μας φέρνοντας ξανά εικόνες από τη Μόρια και την Ειδομένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και χάρις στην αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό έχουν αυξηθεί ραγδαία οι αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου από την Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο την περασμένη χρονιά απετράπησαν πάνω από 250.000 παράνομες αφίξεις.

Δείτε αναλυτικά τις αποτροπές από το 2015 έως και το 2022:

2015: 42.991
2016: 42.991
2017: 73.554
2018: 99.702
2019: 127.903
2020: 182.536
2021: 175.301
2022: 256.060

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των συνόρων, επιφέροντας έτσι μείωση των μεταναστευτικών ροών σε χαμηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε τις μεταναστευτικές ροές από το 2015 έως και σήμερα:

2015: 874.735
2016: 45.828
2017: 33.853
2018: 45.828
2019: 72.422
2020: 14.848
2021: 8.745
2022: 17.000
2023 (έως 28/02): 2.505

Αντιπαράθεση για την «τροπολογία Παπαδημούλη»

Την σημασία του εν λόγω έργου τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Γέρακα όπου και έκανε ειδική αναφορά στην επίσκεψή του στον Έβρο λέγοντας «θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές».

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο τυχαία δεν ήταν αφού τις τελευταίες ώρες ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί ξανά θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω της κίνησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη να είναι εισηγητής της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην χρηματοδοτηθεί η επέκταση του φράχτη στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της ΕΕ όπου οι εθνικές κυβερνήσεις το ζητούν.

«Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της. Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει το έργο στον Έβρο. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ