Θέλει Βενιζέλο ή Παπανδρέου ανάλογα πού «θα κάτσει η μπίλια»

Ανδρουλάκης, Βενιζέλος, Παπανδρέου

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν δίνει ευθέως απέναντι για το ποιον επιθυμεί ο ίδιος να προτείνει ως πρωθυπουργό σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας. Κι αυτό γιατί όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει δύο επιλογές στο μυαλό του.Η μία είναι φυσικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Όλοι γνωρίζουμε την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφει ο Νίκος ο Ανδρουλάκης για τον πρώην υπουργό και λίγο πολύ όλοι φανταζόμαστε και την επιθυμία του δεύτερου να γίνει επιτέλους πρωθυπουργός. Αυτή η επιλογή έχει να κάνει ξεκάθαρα με το αν η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

Η άλλη επιλογή όμως είναι όλο το ζουμί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα (πράγμα που μέχρι στιγμής φαντάζει απίθανο), το πρόσωπο κοινή αποδοχής από τα δύο κόμματα, δεν μπορεί να είναι άλλο από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον ΓΑΠ. Τρομακτικό, αλλά είναι πραγματικά η μόνη λύση για τη συγκυβέρνηση που θέλουν.

Τώρα επί του πρακτέου, τα σενάρια αυτά απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει τη δυνατότητα να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Κι αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση το πρώτο κόμμα θα έχει τριπλάσιο, πιθανόν και τετραπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ (προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να πιάσει διψήφιο ποσοστό). Με αυτή τη δυναμική προφανώς και δεν μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα ο πρόεδρος Νίκος. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να κάνει και θα το κάνει αν του ζητηθεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, είναι να διαπραγματευτεί όσο μεγαλύτερη επιρροή μπορεί, αφού θα έχει θέσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι ότι θέλει άλλον πρωθυπουργό κι αυτό δεν θα συμβεί.

Πέραν τούτου όμως, βλέπουμε ένα μοτίβο στη συμπεριφορά του Νίκου Ανδρουλάκη. Όταν ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάλι δεν έλεγε ξεκάθαρα ποιον θα επέλεγε για την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του τότε ΚΙΝΑΛ.

Μάλλον του αρέσει να προσπαθεί να παίξει το πολιτικό παιχνίδι. Το κακό βέβαια για τον ίδιο, είναι αυτό το παιχνίδι ο ίδιος το παίζει τόσο μικροκομματικό και καιροσκοπικό, που ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Γι’ αυτό και η δυναμική του μένει σε μονοψήφια ποσοστά…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ