Τι ισχύει τελικά για τα τροχόσπιτα
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια, άλλα φαιδρά και άλλα ανησυχητικά, αναφορικά με τα τροχόσπιτα στην Ελλάδα. Δεν έλειψαν ούτε οι… καταστροφολογίες, με κάποιους να γράφουν (με περισσή φαντασία) ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει την κυκλοφορία τροχόσπιτων στη χώρα. Επειδή όμως οι υπερβολές έχουν και τα όριά τους, η αλήθεια ήρθε να αποκατασταθεί με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν καταργεί, αλλά θεσμικά κατοχυρώνει τη στάθμευση ρυμουλκούμενων και τροχόσπιτων, βάζοντας επιτέλους τάξη σε ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητα.
Συγκεκριμένα, εκτός κατοικημένων περιοχών, η στάση και στάθμευση τροχόσπιτων επιτρέπεται κανονικά, είτε σε διαμορφωμένους χώρους είτε στα ερείσματα των δρόμων, αρκεί να τηρείται η υποχρέωση τοποθέτησης στο δεξί άκρο του οδοστρώματος και παράλληλα προς τον άξονα του δρόμου. Πρόκειται για ρύθμιση που εφαρμόζεται και σε κάθε τύπο ρυμουλκούμενου, όπως προβλέπει ρητά η παράγραφος 5 του ΚΟΚ.
Αντίστοιχα, εντός κατοικημένων περιοχών, θεσπίζεται σαφής απαγόρευση στάθμευσης για φορτηγά, λεωφορεία, μηχανήματα έργου, ρυμουλκούμενα και τροχόσπιτα μεγάλου μήκους ή βάρους, για χρονικό διάστημα άνω των 24 συνεχόμενων ωρών. Όχι για να περιοριστούν οι μετακινήσεις, αλλά για να μην καταλαμβάνονται μόνιμα δρόμοι και πεζοδρόμια από βαριά οχήματα. Η διάταξη ισχύει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει στόχο τη συνύπαρξη ελευθερίας και τάξης.
Οι ιδιοκτήτες τροχόσπιτων, που έβλεπαν τον δημόσιο διάλογο να ξεφεύγει, υποδέχθηκαν τις ρυθμίσεις με πλήρη ικανοποίηση, κάνοντας λόγο για «ρυθμίσεις που αποτυπώνουν κοινή λογική και σεβασμό στην κοινότητα». Στο υπουργείο Μεταφορών, δε, επισημαίνουν ότι η όλη φασαρία προκλήθηκε χωρίς καν να έχει διαβαστεί το επίμαχο άρθρο. Τελικά, οι ψίθυροι περί «κατάργησης» έσβησαν από μόνοι τους – και τη θέση τους πήρε η πρώτη οργανωμένη λύση για το camping επί τροχών.
Λύση-ανάσα για το ελβετικό, χωρίς τρύπα στον Ηρακλή
Με σχέδιο που συνδυάζει ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει λύση για τα περιβόητα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν θέλει ούτε να παραβιάσει το πλαίσιο του «Ηρακλή», ούτε όμως να αφήσει χιλιάδες δανειολήπτες έρμαια της ισοτιμίας. Η λύση στηρίζεται σε προαιρετική μετατροπή σε ευρώ με έμμεσο haircut στην ισοτιμία, σταθερό επιτόκιο και κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Χωρίς προμήθειες, χωρίς παγίδες. Η αρχιτεκτονική αφορά τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών και δίνει τη δυνατότητα μερικής ή ολικής μετατροπής. Οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα άρνησης, ενώ συζητείται η χρήση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού. Πρόκειται για μια προαιρετική, αλλά καλοσχεδιασμένη λύση, που βάζει τέλος σε ένα χρονίζον πρόβλημα και δίνει χρονικό και οικονομικό ορίζοντα σταθερότητας. Ένα σχέδιο που, αν εφαρμοστεί όπως περιγράφεται, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο παρέμβασης και για άλλα δάνεια ειδικού χαρακτήρα.