Τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και ο υπέρμετρος λαϊκισμός

Βουλή

Ψηφίζονται σήμερα τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο και τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, βάζοντας στο κάδρο τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Παράλληλα, θα υπάρξουν βελτιωτικές διατάξεις για επιμέρους επαγγελματικούς τομείς, που θα εξεταστούν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η αντιπολίτευση κλείνει το μάτι στην φοροδιαφυγή

Οι αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, έχουν οδηγήσει την αντιπολίτευση στο πλευρό τους, με τα κόμματα να βλέπουν συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοντώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μάλιστα κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και σε τρία άρθρα: Το άρθρο 15 για το «ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» (σ.σ. τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες), το άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».

Η αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 49 και 50 υποβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που «εξοντώνει» τους ελεύθερους επαγγελματίες, «επιφυλάσσει μειώσεις φόρων για τις μεγάλες εταιρείες».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ετήσια απώλεια εσόδων από τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» και τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών» θα είναι περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη και προάγει δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εκφράζει την πεποίθηση ότι τα μέτρα έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και της πλειονότητας των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νομοσχεδίου θα είναι ότι περίπου το 17% των επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ και το 54% θα πληρώνει φόρο 3.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ανακτά 3 δισεκατομμύρια από το σύνολο των μέτρων που εισάγει. «Από τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένουμε να εισπράξουμε μόλις 500 εκατομμύρια», εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι τα 3 δισεκ. ευρώ που θα εξασφαλιστούν θα κατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

Οι αντιδράσεις και ο λαϊκισμός

Προφανώς και είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με το τρίτο μνημόνιο κόντευε να εξοντώσει τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, ισχυρίζεται πως τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά, σε μία προσπάθεια να γυρίσει το κλίμα υπέρ του. ΤΟ ΚΚΕ, που παραδοσιακά στέκεται ενάντια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ξαφνικά αυτοπροσδιορίστηκε προστάτης των Ελεύθερων Επαγγελματιών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενισχύοντας τις αντιδράσεις.

Η κοινή γνώμη 

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο, δείχνουν πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, επικροτεί το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, βλέποντας το ως σημείο κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ