Η πρόσκληση στον Τραμπ για επίσκεψη στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του νεοεκλεγέντος προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω δύο συνεχιζόμενων πολέμων.
Ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας εν μέσω δύο πολέμων, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν το επίκεντρο της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ κι ενώ σταδιακά ο νέος πρόεδρος επιλέγει τα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, η Αθήνα σύμφωνα με το ERTnews.gr αναδεικνύει το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον κ. Τραμπ επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ασφάλεια και της σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω δύο συνεχιζόμενων πολέμων.
Στρατηγικού χαρακτήρα οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, είναι σχέσεις οι οποίες πια είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας[…] Μία Ελλάδα η οποία αποτελεί όχι απλά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά μία χώρα η οποία είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή».
Κι ενώ οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και οι διακρατικοί θεσμοί όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναμένουν τις πρώτες κινήσεις του προέδρου Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί την Ευρώπη να αποκτήσει το απαραίτητο γεωπολιτικό και διπλωματικό εκτόπισμα. «Η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο δυστυχώς έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία[…]» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στηρίζονται και στις επαφές της Αθήνας στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα, τόσο με τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και με τους Δημοκρατικούς.
Η πρόσκληση Μητσοτάκη
«Προκύπτει η στενή σχέση της Ελλάδας – και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη- με όλες τις αντίστοιχες θητείες προέδρων των ΗΠΑ. Αυτό το οποίο προφανώς αναγνωρίζεται συνολικά, είναι η πρόοδος της Ελλάδας» επεσήμανε μιλώντας στο Action 24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Και στην πρώτη θητεία του κυρίου Τραμπ και οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας και εκείνη την περίοδο πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.