Στη Ρόδο θα μεταβεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς
Σημειώνεται πως σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα των πυρκαγιών, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Για την πορεία των πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων θα ενημερώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για όσους επλήγησαν, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές του νησιού.
Η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές -Κ. Μητσοτάκης: «Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα»
Ανέβηκαν οι τόνοι χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το φετινό καλοκαίρι.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας χθες στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε «Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είμαστε όλοι πληγωμένοι, τίποτα δεν είναι ίδιο στις φυσικές απειλές» και διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Αναγνώρισε ότι εκ του αποτελέσματος ορισμένοι χειρισμοί δεν ήταν αποτελεσματικοί, ωστόσο υπεραμύνθηκε της προετοιμασίας που είχε γίνει, καθώς, όπως είπε, διατέθηκαν 250 εκατ. ευρώ για την πρόληψη με καθαρισμούς δασών και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. «Αυτό το καλοκαίρι είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες που συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους. “Hot dry wind”. Στον Έβρο είχαμε ανέμους ασυνήθιστους ως προς την επιμονή και διάρκεια. Είχαμε πάνω από 500 πυρκαγιές. Υπήρξαν στιγμές που η Πυροσβεστική διαχειριζόταν πάνω από 220 πυρκαγιές. Μαθαίνουμε αυτές τις πυρκαγιές που δεν αντιμετωπίζονται», σημείωσε. Παρουσίασε, επίσης, στοιχεία για την ταχύτατη εξάπλωση των πυρκαγιών υπό αυτές τις συνθήκες και ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Δεν θα κουραστώ να τονίζω, προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε.
Ερχεται το Evrospass
Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.
«Επικοινώνησα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε ότι η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, δικαιούται και μεγαλύτερη αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες και θα δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας με αναστολές φόρων, ενώ για τον Έβρο, θα δημιουργήσουμε evros pass για να στρέψουμε την τουριστική κίνηση για την περιοχή αυτή, θα παρουσιάσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο αλλά θα ζητήσουμε από Ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν την φωτιά στη Δαδιά, για τα αίτια αλλά και προτάσεις για την αναγέννηση του δάσους αυτού. Υπάρχει μια ακτίδα αισιοδοξίας γιατί όπως έχω ενημερωθεί από ειδικούς είχε καεί στα τέλη του 1950 και αναγεννήθηκε μετά από δεκαετίες».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με έμφαση στα εναέρια μέσα, με την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones -τεσσάρων διαφορετικών τύπων- ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Επίσης, αύξηση των προστίμων και ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό. Νέες προσλήψεις: 500 δασολόγους, 1.000 πυροσβέστες, νέο εποχικό προσωπικό, αύξηση του αριθμού δασοκομάντος. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χρήση της υψηλής τεχνολογίας στη μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές με:
- Νέα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης στις πυρκαγιές.
- Αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας.
- Κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου.
- Ψηφιακή πλατφόρμα στο κτηματολόγιο που θα εντοπίζει τα ακαθάριστα οικόπεδα.