Spy: Λοβέρδος & Κοντονής κοντά στη ΝΔ, έλεγχοι παντού, το τέλος του AirBNB κι ο Ευρωπαϊστής Παυλόπουλος

Spy - The Post Politics

Και σήμερα ο Spy μέσα στις εξελίξεις

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Και σήμερα ο Spy σας εδώ, με όλο το παρασκήνιο στα πολιτικοοικονομικά τεκτενόμενα της χώρας μας. Γιατί το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερο.

Μητσοτάκης στη φωτιά της Μέσης Ανατολής

Σε πλήρη διπλωματική εγρήγορση κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ξέσπασε η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Σουηδία, συγκαλώντας έκτακτο ΚΥΣΕΑ διάρκειας άνω της μιάμισης ώρας, και προχώρησε σε συντονισμένες επαφές με ηγέτες της περιοχής. Μίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας αποκλιμάκωση και προειδοποιώντας για τις παγκόσμιες συνέπειες μιας γενικευμένης ανάφλεξης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά, αλλά μόνο η διπλωματία μπορεί να δώσει λύσεις. Αντίστοιχα, επικοινώνησε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιδιώκοντας ρόλο-γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και αραβικό κόσμο. Με απευθείας ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και δηλώσεις, ο Μητσοτάκης δείχνει ότι η Ελλάδα δεν παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις, αλλά διεκδικεί ενεργό ρόλο σταθερότητας.

Διεύρυνση με… άρωμα αντιπάλου

Στο Μαξίμου κυκλοφορεί έντονα ένα… σενάριο εκλογικού διπολισμού με διεύρυνση! Σε πρόσφατη σύσκεψη, έπεσαν στο τραπέζι δύο ηχηρά ονόματα: ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Σταύρος Κοντονής. Για τον πρώτο –που έχει ήδη διαμηνύσει θετική πρόθεση– το deal έχει κλείσει. Για τον δεύτερο, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη προσέγγιση, αλλά το ήθος του και οι καθαρές δημόσιες θέσεις τον καθιστούν ιδανική υποψηφιότητα. Στο γαλάζιο επιτελείο πιστεύουν ότι θα προκαλούσε αίσθηση στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Το ερώτημα είναι αν θα πει τελικά το “ναι”. Η μπάλα, όπως λένε, είναι πλέον στο δικό του γήπεδο.

«Κάν’ το, Αλέξη» – με το υπονοούμενο

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κρατήθηκε και κάλεσε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. «Παροτρύνω τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνει» δήλωσε, κλείνοντάς του το μάτι με τρόπο που θύμιζε πρόκληση και αποδόμηση μαζί. Δεν παρέλειψε μάλιστα να του χρεώσει υποκρισία για τη στάση του στο περίφημο «μπουζουκτσίδικο», όπου –κατά τον ίδιο– νομιμοποίησε με την ψήφο του ένα συνέδριο που δεν πίστευε. Το διαζύγιο είναι παλιό, αλλά οι υπονοούμενες μομφές είναι καινούργιες. Το νέο κόμμα του Κασσελάκη, όπως είπε, θα «ήταν σίγουρα από πάνω» αν γίνονταν σήμερα εκλογές.

Ρότζερ, ΛΕΞ και Μιθριδάτης στο φεστιβάλ;

Αν μη τι άλλο, φαντασία δεν τους λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ… Στο 5ο συνέδριο του κόμματος, σύνεδρος ανέβηκε στο βήμα και πρότεινε να προσκληθούν στο φεστιβάλ Νεολαίας –αν γίνει ποτέ– ο Ρότζερ Γουότερς, ο ΛΕΞ και ο Μιθριδάτης, για να μιλήσουν για την επίδραση της μουσικής στην πολιτική. «Να ανοίξουμε τα όριά μας, να φέρουμε ριζοσπαστικές ιδέες που αγγίζουν τον κόσμο», τόνισε με στόμφο. Στο ακροατήριο επικράτησε αρχικά έκπληξη, μετά χαμόγελα και τέλος… ζωντανή συζήτηση για το αν τελικά το κόμμα χρειάζεται περισσότερο συνέδριο ή περισσότερο live.

Φάμελλος σηκώνει παντιέρα στον Τσίπρα

Με εμφανή στόχο να επιβάλει ηγετικό αποτύπωμα, ο Σωκράτης Φάμελλος σήκωσε το γάντι απέναντι στην πολιτική σκιά του Αλέξη Τσίπρα. Από το βήμα του 5ου Συνεδρίου, απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο διάλυσης ή απόσυρσης, δηλώνοντας πως «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προοδευτική διέξοδος δεν υπάρχει». Υπεραμύνθηκε της εκλογής του από 70.000 μέλη, χαρακτήρισε «τραγική» την προηγούμενη περίοδο (βλέπε Κασσελάκης), ενώ τοποθέτησε την ανανέωση και την ενότητα ως μονόδρομο για το κόμμα. Στο επιτελείο του διακινούν ότι το θερμό χειροκρότημα στο τέλος ήταν «ψήφος εμπιστοσύνης». Απάντησε παράλληλα εμμέσως στον Τσίπρα για την «κινητικότητα», κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεσμική αφωνία και τα Τέμπη για συσκότιση, δίνοντας το στίγμα ότι ο Φάμελλος δεν βλέπει τη “μετάβαση” ως περίοδο σιωπής, αλλά ως ευκαιρία εδραίωσης. Και τώρα, όποιος θέλει, ας τον αμφισβητήσει…

Μηδενική ανοχή στην κερδοσκοπία έταξε ο Θεοδωρικάκος

Σε φουλ ελεγκτικούς ρυθμούς κινείται το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από καταγγελίες πολιτών για ανατιμήσεις στα καύσιμα στην Αττική, με αφορμή την ένταση στη Μέση Ανατολή. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν μάσησε τα λόγια του: έδωσε εντολή για σαρωτικούς ελέγχους, ξεκαθάρισε πως το πλαφόν κέρδους ισχύει ως τις 30 Ιουνίου και πως όποιος το παραβιάσει, θα το πληρώσει ακριβά. «Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την αγορά και τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικής θωράκισης και αποτελεσματικού ελέγχου. Με φόντο τις διεθνείς αναταράξεις, ο Υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: το κράτος δεν θα μείνει θεατής, η νομιμότητα θα εφαρμοστεί και η κερδοσκοπία θα παταχθεί χωρίς εξαιρέσεις.

Δείπνο κορυφής στο Κολωνάκι

Ένα ανδρικό δείπνο με… Grand Slam χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Κολωνάκι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νόβακ Τζόκοβιτς μοιράστηκαν τραπέζι –και μόνοι τους– σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής, χωρίς συνοδείες και φωτογράφους. Ο Σέρβος θρύλος του τένις έκανε αστραπιαία επίσκεψη στην Αθήνα, καθώς, όπως λέγεται, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένειά του. Επισκέφθηκε σχολεία για τα παιδιά του και είδε σπίτια στα βόρεια προάστια. Το δείπνο με τον Πρωθυπουργό, πάντως, κλείδωσε φιλία και προοπτική. Όχι μόνο διπλωματική… αλλά και οικιστική!

«Ξεφορτώνονται» τα ATM οι τράπεζες – και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους…

Μπορεί να φαίνεται περίεργο στον απλό πολίτη, αλλά οι ελληνικές τράπεζες σιγά σιγά αποχαιρετούν τα ATM τους. Δεν είναι θέμα διάθεσης – είναι καθαρά θέμα κόστους. Συντήρηση, ασφάλεια, ενοίκια, ανεφοδιασμοί… Και μέσα σε όλα, η στροφή προς τις ψηφιακές συναλλαγές έχει αλλάξει το τοπίο.

Το παρασκήνιο, όμως, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κάποιοι, λένε, βλέπουν στη “μεταφορά” των ATM προς ιδιώτες μια πρώτης τάξεως μπίζνα – με χρεώσεις 4 και 5 ευρώ ανά ανάληψη. Ήδη, μεγάλα deals έχουν κλείσει πίσω από τις κλειστές πόρτες, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιοι «έστησαν» εγκαίρως τις νέες εταιρείες που μαζεύουν μηχανήματα σαν να είναι… κουμπαράδες.

Το σίγουρο είναι πως το Μαξίμου κρατά σταθερά το βλέμμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αλλά κάποιοι «παίκτες» τραβούν μετρητά – κυριολεκτικά.

Ο Γκρενέλ, το Αιγαίο και το Οβάλ Γραφείο…

Μπορεί στην Αθήνα να κρατούν χαμηλά τους τόνους, αλλά η επιστροφή Τραμπ στην εξουσία φέρνει και τις… παλιές του αγάπες πίσω στο προσκήνιο. Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, άνθρωπος-κλειδί του νέου αμερικανικού δόγματος, έπιασε ξανά το Αιγαίο από τα μαλλιά και προτείνει επίσημα πλέον «διάλογο Ελλάδας–Τουρκίας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ».

Στο Μαξίμου, το διάβασαν και το ξαναδιάβασαν: δεν πρόκειται για ιδέα think tank, αλλά για πρωτοβουλία του Οβάλ Γραφείου, με όλα τα συνεπακόλουθα. Ο Γκρενέλ πατά πάνω στη ρητορική Τραμπ περί «μηδενικών πολέμων» και θέλει «εικόνα συνεννόησης» στα εξωτερικά πριν τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση παραμένει ήρεμη – αλλά όχι αφελής. Γιατί όταν η Ουάσινγκτον φέρνει τους δύο στο ίδιο τραπέζι, συνήθως έχει γράψει και το μενού.

Airbnb… τέλος από το 2026 και κάποιοι ήδη μετρούν απώλειες

Η απόφαση να «παγώσει» το Airbnb στα τρία πρώτα διαμερίσματα κάθε πολυκατοικίας στην Αθήνα και για το 2026, φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις – όχι μόνο στην αγορά ακινήτων, αλλά και στα σαλόνια της πολιτικής. Στελέχη με ανοιχτούς δίαυλους στο real estate της πρωτεύουσας παραδέχονται πως η κυβέρνηση παίζει έξυπνα: δεν απαγορεύει το Airbnb, αλλά το περιορίζει με τρόπο που δεν επιδέχεται δικαστικές τρύπες.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει «σαρωτικούς» ελέγχους σε εισοδήματα ιδιοκτητών, ενώ σχεδιάζεται και φορολογικό reset στα ενοίκια, ώστε να δοθεί ανάσα στους συνεπείς. Στο παρασκήνιο, δεν λείπουν οι γκρίνιες από στελέχη της αγοράς – με ορισμένους μάλιστα να βλέπουν «χειρότερη μεταχείριση» απ’ ό,τι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως το Μαξίμου κινείται με μεθοδικότητα. Ενώ η αντιπολίτευση αναμασά σλόγκαν τύπου «κόντρα στην επιχειρηματικότητα», η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στο κοινωνικό αποτύπωμα. Όταν 7 στους 10 πολίτες συνδέουν τον τουρισμό με την κρίση στέγης, το πολιτικό κόστος του «παγώματος» είναι μηδενικό. Κάποιοι έχασαν… αλλά η κοινωνία κερδίζει.

Ο Παυλόπουλος, ο Τσίπρας και η «δραχμική προφητεία»

Αναδρομή με νόημα έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν θα γίνω Πρόεδρος της δραχμής». Όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα εκείνης της κρίσιμης περιόδου, λένε πως η τοποθέτηση δεν ήταν μόνο θεσμική – ήταν απολύτως πολιτική, με αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη διακριτική ενεργοποίηση Παυλόπουλου, ο οποίος – χωρίς να το φωνάζει – έχει επαφές, συνομιλητές και πάντα… σωστό timing. Η δημόσια επαναφορά του την ώρα που η αντιπολίτευση ψάχνει ταυτότητα, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Και κάτι ακόμη: η αναφορά του στον Πούτιν και την παρέμβασή του στο Grexit, θύμισε σε πολλούς πως το καλοκαίρι του 2015 παίχτηκε πολύ πιο σκληρό παιχνίδι απ’ ό,τι άφησαν τότε να φανεί οι πρόθυμοι “επαναστάτες”.

Ο EastMed επανέρχεται – και κάποιοι στην Άγκυρα δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να γράφτηκαν χιλιόμετρα άρθρων για τον “τάφο” του EastMed, αλλά φαίνεται ότι… ο αγωγός δεν το βάζει κάτω. Η Βικτόρια Κούστς, υψηλόβαθμη στο Heritage Foundation και με άμεση πρόσβαση στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο EastMed είναι ακόμη ζωντανός – και ότι οι ΗΠΑ του δίνουν στρατηγική προτεραιότητα απέναντι στον Πούτιν και τις «αποσταθεροποιητικές» φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Η αναφορά δεν ήταν τυχαία. Όπως λένε πηγές από Ουάσινγκτον, το project έχει επανέλθει σε «σύντομη λίστα» ενεργειακών επενδύσεων που η νέα κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σοβαρά στη Μεσόγειο. Και στο Μαξίμου, οι γνωρίζοντες αναγνωρίζουν τη σημασία: αν ο EastMed γίνει πράξη, αλλάζει ξανά το ενεργειακό παίγνιο – και η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο κέντρο.

H Goldman δείχνει τον δρόμο – και η Ευρώπη… ακολουθεί

Αλλάζει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, και αυτή τη φορά όχι στα λόγια. Η Goldman Sachs καταγράφει ξεκάθαρη μεταστροφή στη στρατηγική των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών: μετά από χρόνια εμμονής στα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών, επιστρέφουν – επιτέλους – στις επενδύσεις. Μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις σε R&D, σε CAPEX, ακόμα και στις εξαγορές.

Στις Βρυξέλλες χαμογελούν διακριτικά. Το αφήγημα περί «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» αποκτά επιτέλους αριθμούς. Και στις εθνικές κυβερνήσεις, όπως και στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, σημειώνεται μια λέξη: ευκαιρία.

Γιατί αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες κινηθούν ξανά με επενδυτική λογική, τότε και τα κονδύλια του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας, και το ESG, και το νέο ευρωπαϊκό εξοπλιστικό πλάνο, αποκτούν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και κάποιοι στις αγορές ξέρουν ότι όποιος προλάβει τώρα, θα είναι μπροστά στο νέο αναπτυξιακό κύμα.

Η αγορά πληρωμών αλλάζει – και η μάχη για το ποιος θα την ελέγξει μόλις άρχισε

Με τους νέους κανονισμούς για τις άμεσες πληρωμές να μπαίνουν σε εφαρμογή και τις τράπεζες να υποχρεώνονται σε μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα, το πεδίο αρχίζει να θυμίζει… πόλεμο ταχυτήτων. Οι παραδοσιακοί παίκτες βλέπουν fintech πλατφόρμες και παρόχους ψηφιακών πορτοφολιών να κερδίζουν έδαφος, ενώ κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι επιχειρούν τώρα να ανακτήσουν πρωτοβουλία με νέες, συνδρομητικές υπηρεσίες.

Στο παρασκήνιο, κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις: η τεχνολογία φέρνει πρόοδο, αλλά και νέες εξαρτήσεις. Και ο έλεγχος των πληρωμών δεν είναι ποτέ ουδέτερος…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ