Σκρέκας: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Απρίλιο

Σκρέκας

Τις επιδοτήσεις επί της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσον αφορά τον μήνα Απρίλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας για τα οικιακά τιμολόγια ανεξαρτήτως παρόχου και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η επιδότηση για τον Απρίλιο για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες θα είναι 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επιδότηση που καλύπτει το 90% των νοικοκυριών.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες με την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατα 15% την μέση κατανάλωση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

15 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα είναι η επιδότηση στο ρεύμα και για τους αγρότες.

Αντίθετα για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο η επιδότηση για τον Απρίλιο ορίστηκε στα 54 ευρω ανά μεγαβατώρα

Συνολικά η αξία των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Απρίλιο θα ανέλθει στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση έχει δώσει συνολικά περισσότερα από 9 δισ ευρώ για να στηρίξει την κοινωνία με το το 70% του ποσού να προέρχεται από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ρεύματος.

«Παράλληλα συνεχίζουμε να στηρίζουμε μια συνετή πολτική για να είμαστε προετοιμασμένοι για το επόμενο φθινόπωρο» συνέχισε ο υπουργός Ενέργειας λέγοντας ότι «οι τιμές ενέργειας είναι σε πορεία αποκλιμάκωσης και πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης».

«Είμαστε εδώ για 20ο συνεχόμενο μήνα γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Έτσι τον Απρίλιο οι καταναλωτές θα δουν πιο μειωμένους τους λογαριασμούς τους σε σχέση με τον Μάρτιο» κατέληξε ο Κώστας Σκρέκας.

 

Δύο νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης την εκκίνηση δύο νέων προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης: του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και του «Εξοικονομώ 2023»

«Πριν λίγες ημέρες, βάλαμε σε φάση υλοποίησης δύο σπουδαία προγράμματα που εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών.
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.
Και δε σταματούμε εδώ. Τον επόμενο μήνα, εκκινούμε δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης γιατί είναι αυτονόητο πως η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε: το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023» δήλωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ