Σε επικίνδυνα και ταραχώδη νερά οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας – Ακραίες Δηλώσεις από τον νέο Κινέζο ΥΠΕΞ

Σε επικίνδυνα και ταραχώδη νερά οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας – Ακραίες Δηλώσεις από τον νέο Κινέζο ΥΠΕΞ

Σε προκλητικές, εμπρηστικές και ψυχροπολεμικές δηλώσεις με το καλημέρα προέβη χθες ο νέος υπουργός εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ προειδοποιώντας(!) για επικείμενη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον Ινδο-Ειρηνικό ,ενώ χαιρέτισε τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας του με τη Ρωσία.Επέπληξε(!) την Ουάσιγκτον για την πολιτική και στρατιωτική της σχέση με την Ταϊβάν, για το πρόσφατο περιστατικό με το κατασκοπευτικό αερόστατο , ενώ επαίνεσε τη σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα . Οι ΗΠΑ και η Κίνα οδεύουν προς μια αναπόφευκτη σύγκρουση αν η Ουάσιγκτον δεν αλλάξει την προσέγγισή της, υποστήριξε ο νέος υπεξ της Κίνας σε μια έντονα θερμή συνέντευξη Τύπου στην οποία υπερασπίστηκε την ενίσχυση της πολυδιάστατης σχέσης της χώρας του με τη Ρωσία.

Ο Τσιν Γκανγκ περιέγραψε την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Κίνας για τα επόμενα πέντε χρόνια, παρουσιάζοντας την Κίνα και τη σχέση της με τη Ρωσία “ως φάρο δύναμης και σταθερότητας”, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ως “πηγή έντασης, επιθετισμού, αλαζονείας και σύγκρουσης”. Πρόσθεσε ότι η Αμερικανική πλευρά έχει επικεντρωθεί και αποδυθεί στο να ανταγωνιστεί την Κίνα σε ένα” παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου πεθαίνεις για να επιβιώσω! και ότι ” αν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν τα φρένα, αλλά συνεχίσουν να επιταχύνουν σε λάθος μονοπάτι, κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και σίγουρα θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση και ενεργός αντιπαράθεση”.(μέσα από τη συνολική συνέντευξή του άφησε αιχμές για τη στάση αρκετών φιλοαμερικανικών κρατών στην Ασία και τον Ειρηνικό)

Ο Τσιν υπερασπίστηκε έντονα τη στενή σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας( μια σχέση που παρακολουθεί στενά η Δύση υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία και με ανοικτό το ενδεχόμενο το Πεκίνο να εξοπλίσει τη Μόσχα). Είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας “αποτελούν παράδειγμα για τις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις και με τη συνεργασία των δυο κρατών ο κόσμος θα έχει μια κινητήρια δύναμη.Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτικό είναι η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους, ενώ υπήρξε πρόσφατα μία «στενή επαφή» μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών( σε επίπεδο αρχηγών κρατών)που αποτελούν την άγκυρα της διμερούς σχέσης ενώ η στρατηγική εταιρική τους σχέση θα ενδυναμωθεί σύντομα ακόμα περισσότερο”.

Τα σχόλια του Τσιν ευθυγραμμίστηκαν με μια ομιλία του ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε πολιτικούς κύκλους προ δυο ημερών ,όπου αποδοκίμασε αυτό που αποκάλεσε προσπάθεια «καταστολής» της επιρροής της Κίνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη. Επεσήμανε ότι “Οι δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει πλήρη περιορισμό, περικύκλωση και καταστολή της Κίνας μαζί με αρκετούς συμμάχους τους , γεγονός που έχει επιφέρει άνευ προηγουμένου σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας”

Ισχυρίστηκε αδιαφορώντας προκλητικά και θρασύτατα για τη βάναυση εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία,λέγοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι οδηγήθηκε από “ένα αόρατο χέρι… που χρησιμοποιεί την κρίση για να εξυπηρετήσει ορισμένες γεωπολιτικές ατζέντες και να διευρύνει το ρόλο του ΝΑΤΟ σε Ινδικό και Ειρηνικό.” Η Κίνα παρουσιάστηκε ως “ειρηνοποιός” στην σύγκρουση, αλλά στην πράξη υποστηρίζει τη Ρωσία. Πρόσφατα δημοσίευσε ένα σχέδιο 12 σημείων για την Ουκρανία το οποίο οι αναλυτές είπαν ότι επαναλάμβανε σε μεγάλο βαθμό τα σημεία συζήτησης του Πεκίνου του περασμένο χρόνο είναι θεωρητικολογικό, ανούσιο και καλύπτει τις επιθετικές τάσεις και πράξεις του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι αποτελεί επαρχία της Κίνας και έχει ορκιστεί ότι θα προσαρτήσει με τη βία αν χρειαστεί.(πιθανότατα βάσει αναλύσεων και πληροφοριών μέσα στην προσεχή διετία/τριετία. “Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το θεμέλιο των πολιτικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί από τους Αμερικανούς” είπε ο Τσίν και ότι περίμενε μια ερώτηση για την Ταϊβάν για αυτό και έφερε μαζί του ένα αντίγραφο του συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι «ιερό» μέρος της Κίνας.

Ουκρανία: Πολύ σκληρές μάχες στο Μπαχμούτ – Νέα άρματα μάχης από Πολωνία.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται εδώ και 9μήνες οι μάχες στο Μπαχμούτ του Ντόνετσκ, με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν( Κατά την χθεσινή ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τούρκ είπε ότι “η κλίμακα των θανάτων και των καταστροφών αμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι «σοκαριστική”.

Η Πολωνία πρόκειται να στείλει περισσότερα τανκς στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, τόνισε χθες ο υπουργός άμυνας στη Βαρσοβία. Τέσσερα άρματα μάχης βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, ενώ άλλα 10 θα είναι στην Ουκρανία μέχρι το Σαββατοκύριακο. Η Πολωνία είχε υποσχεθεί σε πρώτη φάση να στείλει συνολικά 14 άρματα μάχης Leopard 2 ενώ έπονται επιπρόσθετα από κοινού με άλλα 8 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Λευκορωσία υποστηρίζει ότι έχει συλλάβει άτομο που περιέγραψε ως «τρομοκράτη» και περισσότερους από 20 συνεργούς που συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας της Πολωνίας και των ΗΠΑ για απόπειρα δολιοφθοράς σε αεροδρόμιο της Λευκορωσίας, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Λευκορώσοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές δήλωσαν ότι ανατίναξαν ένα εξελιγμένο Ρωσικό στρατιωτικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος σε επίθεση με drone σε αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ(στα τέλη του περασμένου μήνα) .

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι «Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας SBU , η ηγεσία της CIA, πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον της Λευκορωσίας. Ένας τρομοκράτης εκπαιδεύτηκε για την συγκεκριμένη ενέργεια » Ο Λουκασένκο είπε ότι το αεροσκάφος υπέστη επιφανειακή ζημιά στην επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός «μικρού drone». Ο ύποπτος που συνελήφθη για την επίθεση κατά του κατασκοπευτικού αεροπλάνου Beriev A-50 είναι διπλής υπηκοότητας (Ρωσίας-Ουκρανίας)σύμφωνα με τον σύμμαχο του Πούτιν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ