Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Σήμερα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του.

Σημειώνεται ότι η ψήφισή του απαιτεί 200 ψήφους, κάτι που συγκεντρώνεται αν το υπερψηφίσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση. Θετικά έχει εκφραστεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ δεν αποκλείεται να το στηρίξουν Σπαρτιάτες και Νίκη. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εκφράζουν αντιρρήσεις.

Η προηγούμενη ρύθμιση απέτυχε, καθώς συμμετείχαν στις εκλογές περίπου 25.000 Έλληνες του εξωτερικού και προβλέπει για όσους θέλουν να ψηφίσουν στο εξωτερικό:

– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ