Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα με αναφορές σε τουρκική μειονότητα στην Θράκη – Το Κογκρέσο μπορεί να παγώσει ή να ακυρώσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία
Λίγες μόνο ημέρες μετά τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν πως οι κεμαλικές δυνάμεις πέταξαν τους Έλληνες στην θάλασσα στην Σμύρνη, είχαμε νέες προκλήσεις με αναρτήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της γείτονος αναφέρονται σε «Τούρκους» στην αποκαλούμενη Δυτική Θράκη.
Αγώνας για αναγνώριση της «Τουρκικής Μειονότητας»
Με αφορμή την 29η Ιανουαρίου, την οποία οι Τούρκοι έχουν ονομάσει «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης», αμφότερα τα υπουργεία κάνουν λόγο για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στον αγώνα για την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας.
Η κόντρα με την αντιπολίτευση αναθερμαίνει τις εμπρηστικές δηλώσεις
Όπως είναι γνωστό, η τακτική που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος το προηγούμενο διάστημα να απέχει από την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της χώρας μας ήταν καταλυτική για να πάρει η Τουρκία το «ναι» από το Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σχετίζονται και με τις εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι η Τουρκία από συμπαραγωγός των F-35 βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια να είναι εκτός προγράμματος για το μαχητικό 5ης γενιάς που θα προμηθευτεί η Eλλάδα και τώρα πανηγυρίζει για την απόκτηση των F-16.
Σκεπτικισμός από το Πεντάγωνο
Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις μετά το «ναι» των ΗΠΑ για τα F-16 δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στο Πεντάγωνο για το αν η Τουρκία πρέπει να προμηθευτεί τα F-16. Ειδικότερα, ο ομογενής Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής Hellenic American Leadership Council, μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Ειδικότερα, σημείωσε πως είναι ικανοποιητική η εξασφάλιση των F35, λέγοντας πως «πρώτη φορά – δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο – να δεσμεύσει το Κογκρέσο το υπουργείο Εξωτερικών, για μια πώληση όπλων σε σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ».
Σχετικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, είπε πως «αυτό είναι μια δέσμευση πως θα εξετάζουν ότι αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας ή για υπερπτήσεις» και πρόσθεσε πως «αν ξαναρχίσει αυτή η πολιτική από την Άγκυρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να πάρει μέτρα για να τη σταματήσει και αν συνεχίζει η Τουρκία, πρέπει να πάρει μέτρα, να παγώσει ή να ακυρώσει την πώληση στην Τουρκία. Γιατί αυτά τα F-16 δεν είναι στα ράφια, δεν θα τα πάρει ούτε σήμερα ούτε αύριο η Τουρκία. Αυτά θα έρχονται σιγά – σιγά μέχρι το 2028».
Αναφορικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και της επίσημης ειδοποίησης του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο κ. Ζεμενίδης εξήγησε μεταξύ άλλων πώς «είχε πολλά που ζήτησε ο Ερντογάν. Από όλα αυτά πήρε προς το παρόν τα F-16. Τώρα νομίζω και η επιρροή του και η φήμη του στην Ουάσιγκτον έχει πέσει πάρα πολύ και έχει και άλλα μπροστά του. Γιατί και οι Αμερικανοεβραίοι που τώρα είναι απασχολημένοι με τον πόλεμο και το θέμα των ομήρων, όταν τελειώσουν και αυτά, θα αρχίσουν και αυτοί να χτυπούν εναντίον της Τουρκίας».
Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση αυτό το λόμπι να μπλοκάρει τα F-16 και να μην τα πάρει η Τουρκία, ο κ. Ζεμενίδης εξήγησε ότι «εάν συνεχίσει η Τουρκία την πολιτική της με την Χαμάς, αν συνεχίσει να χτυπάει τους Κούρδους τώρα που ακόμα υπάρχει πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό κράτος, αν ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις ή τις προβοκάτσιες, αν αρχίσει η κλιμάκωση ξανά στο Αιγαίο, δεν θα τα πάρει. Αν δεν αλλάξει πολιτική, δεν θα τα πάρει».
Η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα πρώτα F-35 έως το 2028 ανέφερε επίσης ο κ. Ζεμενίδης και ισχυρίστηκε πως είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, όπως ήταν και η αμυντική συμφωνία.