Προετοιμασίες του AUKUS για τις απειλές από Ρωσία και Κίνα – Κρίσιμη συνάντηση ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία, στην Καλιφόρνια

AUKUS

Σε εξέλιξη είναι η τριμερής υψηλόβαθμη Σύνοδος της Ομάδας AUKUS (ΗΠΑ-Αυστραλία- Ηνωμένο Βασίλειο) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ,του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ,και του Αυστραλού ομόλογό του Αντόνι Αλμπανέζε.. Η συνάντηση οριστικοποιεί
τη συμφωνία AUKUS ( εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ των τριών συμμάχων που θα παρέχει-πέραν των άλλων- πυρηνικά υποβρύχια της κλάσης Βιρτζίνια στην Αυστραλία). Επιπρόσθετα οι τρεις ηγέτες συζητούν την Κινεζική απειλή στον ΙΙνδο-Ειρηνικό (στο φως των τελευταίων εξελίξεων) .καθώς και τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η συνεργασία των τριών ισχυρότατων δυτικών κρατών ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 ως μέρος των στρατηγικών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για βαθύτερη συνεργασία με τα κράτη του Ινδο-Ειρηνικού , κυρίως για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς του Πεκίνου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου της θέσης που η Καμπέρα περιέγραψε ως «οικονομικό καταναγκασμό και επιθετισμό » του Πεκίνου.

«Ταξιδεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσουμε το επόμενο στάδιο του προγράμματος πυρηνικών υποβρυχίων ,, ένα έργο που δεσμεύει τους στενούς μας συμμάχους και προσφέρει ασφάλεια, νέα τεχνολογία και οικονομικό πλεονέκτημα στο εσωτερικό», δήλωσε ο .Σουνάκ , ενώ-σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα- αρκετές δυτικές χώρες προτίθενται να ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στους δυο ωκεανούς(μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία κα) ενώ θα συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την Ιαπωνία , τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα.

Ο Αλμπανέζε ολοκλήρωσε χθες την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, και δήλωσε ότι ήρθε στις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Ναυτικού της Αυστραλίας, ναύαρχο Mαρκ Χάμοντ..Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν φθάνει σήμερα το μεσημέρι στο Σαν Ντιέγκο και θα έχει διμερείς συνομιλίες για πάρα πολλά θέματα με τους Αλμπανέζε και Σουνάκ, εκτός από τις επιμέρους συζητήσεις για το AUKUS.

Επί του παρόντος, μόνο έξι χώρες διαθέτουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια ( η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα). Η Αυστραλία, της οποίας ο στόλος αποτελείται από έξι πετρελαιοκίνητα υποβρύχια κλάσης Collins, θα είναι η έβδομοη, μόλις αναπτυχθεί ο στόλος της μέσω AUKUS. Θα συνεργαστεί επίσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τον σχεδιασμό μιας νέας γενιάς υποβρυχίων, χρησιμοποιώντας Αμερικανική τεχνολογία. Αυτά πιθανότατα θα είναι έτοιμα στο σύνολό τους στα μέσα της δεκαετίας του 2040. με το πρώτο περί το 2030.

Το ταξίδι του Σουνάκ στη δυτική ακτή των ΗΠΑ πραγματοποιείται καθώς το Λονδίνο ετοιμάζεται να εκδώσει την “Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση”, δηλαδή μία περιεκτική έκθεση σχετικά με την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική του, που θα δημοσιευτεί σήμερα το βράδυ. Η λεγόμενη « Integrated Review Refresh θα επικεντρώνεται στους σοβαρούς κινδύνους από τη Ρωσία του Πούτιν, την όλο και πιο ανησυχητική και επιθετική συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος καθώς και στις υβριδικές απειλές για την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και την εκ μέρους Μόσχας και Πεκίνου προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ