Πολιτικά γενναία η απόφαση του Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία

Πολιτικά γενναία η απόφαση του Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία

Θυμάμαι δημοσιεύματα στον Τύπο, ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου «πηγές» και «κύκλοι» ψιθύριζαν πως θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, για να αιφνιδιαστεί ο Τσίπρας. Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας πολλοί καλλιεργούσαν σενάρια για πρόωρες εκλογές και στο ερώτημα «πώς θα πάμε στις κάλπες, αφού έχουμε lock down» κάποιοι έφταναν στο σημείο να κάνουν λόγο για ηλεκτρονική ψηφοφορία και δήθεν ψηφιακή πλατφόρμα που σχεδιάζει το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι και αν ο πρωθυπουργός έλεγε ξανά και ξανά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Τι κι αν οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωναν κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έδιναν και έπαιρναν – έτσι για έχουμε κάτι να γράφουμε.

Οι ψύχραιμες φωνές και οι γνωρίζοντες τον Πρωθυπουργό, πάντως, έλεγαν ότι θα εξαντληθεί η τετραετία και πως ο Μητσοτάκης δεν λειτουργεί με παλαιοκομματικούς τακτικισμούς. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είχαν δίκιο.

Για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, η χώρα είχε κυβέρνηση που εξάντλησε την τετραετία. Πληροφοριακά, η τελευταία κυβέρνηση που εξάντλησε την τετραετία ήταν η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη (2000-2004) ενώ αν ανατρέξουμε πιο πίσω, ανάλογο άθλο είχε κάνει η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977-1981) και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1985-1989).

Ακόμα και ο πιο προκατειλημμένος αντιλαμβάνεται ότι το να βγάλεις τετραετία δεν είναι κάτι εύκολο. Πόσο μάλλον όταν στη θητεία σου έχουν συμβεί διεθνείς κρίσεις όπως: έξαρση μεταναστευτικού, πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση και αύξηση πληθωρισμού. Ο πρωθυπουργός, είχε κάθε λόγο και πολλές αφορμές να πάει τη χώρα στις κάλπες και να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής είτε για επικοινωνιακούς λόγους είτε για αποφυγή ευθυνών.

Η εύκολη λύση ήταν να πάει σε εκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις ήταν υπέρ του και έτσι να εξασφαλίσει μία σίγουρη νίκη. Η επιλογή να συνεχίσει, όμως, ξέροντας ότι εκ των πραγμάτων θα υπάρξει η φυσιολογική πολιτική φθορά ήταν μια γενναία απόφαση. Δυστυχώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πολύ φοβάμαι ότι η χώρα θα κάνει χρόνια να αποκτήσει ξανά σταθερή κυβέρνηση που θα εξαντλήσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο ζωής της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ