Το γεωπολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην περιοχή, υπό τον φόβο ευρύτερης σύρραξης… Ωστόσο οι ιδεοληπτικές εσωστρέφειες στην ελληνική πραγματικότητα βγαίνουν στην επιφάνεια
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο γεωπολιτικό τομέα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, με τους χιλιάδες νεκρούς, τις εν ψυχρώ δολοφονίες γυναικόπαιδων και τη σκύλευση νεκρών. Οι εχθροπραξίες ήδη έφτασαν στην τέταρτη μέρα, με τη κατάσταση συνεχώς να κλιμακώνεται. Αλλά στην ελληνική πραγματικότητα, οι χρόνιες πολιτικές ιδεοληψίες, στρέφουν ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας με το μέρος τους θύτη, συμπλέοντας παράλληλα με τη θέση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η θέση Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, ζήτησε τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Θέση αντίθετη από αυτήν που εκφράζει η Δύση, διευρύνοντας ακόμα πιο πολύ το πολιτικό ρήγμα με τις ΗΠΑ.
Η ακριβής δήλωση του: «Δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Τις απόψεις αυτές του Ερντογάν, συμμερίζονται και αρκετοί Έλληνες οι οποίοι ιδεολογικά ανήκουν στην αριστερά και στην άκρα δεξιά, επιβεβαιώνοντας ακόμα μία φορά τη θεωρία των δύο άκρων.
Αριστερή αλληλεγγύη… μόνο για την Παλαιστίνη
Η αριστερή ιδεολογία κινητοποιείται μόνο από ιδεοληψίες. Οι πρόσφατες εικόνες φρίκης, όχι μόνο δεν τους αφαίρεσαν τις «παρωπίδες», αλλά αντιθέτως έβαλαν στο στόχαστρο τους το Ισραήλ με πορεία προς την Ισραηλινή πρεσβεία. Οι δήθεν ευαισθησίες τους για τους αμάχους, εξαϋλώνονται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ, επικροτώντας τους εξτρεμιστές ισλαμιστές για αυτές τις ενέργειες.
Η δικαιολογία τους έγκειται στην υποκειμενική άποψη τους για την «αυτοδιάθεση των λαών», η οποία μεταφράζεται αόριστα… Ιστορικά το Ισραήλ ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Άραβες και διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τελικά, το Ισραήλ αποδέχθηκε την απόφαση του ΟΗΕ (29/11/1947) για τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη: Το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Οι Άραβες, ωστόσο απέρριψαν τη πρόταση διακηρύσσοντας ότι ο στόχος τους είναι η πλήρης εξαφάνιση του Ισραήλ.
Προφανώς, κάνοντας χρήση της θέσης για «αυτοδιάθεση των λαών», σημαίνει πως και το Ισραήλ έχει ανάγκη από το χώρο του, και τον τόπο που θα ζήσει ο λαός του με ευημερία!
Σημιτοφοβία και θεοκρατική ρητορική
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τα ρωσόφιλα κόμματα, κάποια από τα οποία στρέφονται στις παρυφές της άκρας δεξιάς και άλλα με θεοκρατική αντίληψη. Ονειρεύονται την επικράτηση της ορθοδοξίας (όχι της Ελλάδας), μέσω μίας ενδεχόμενης παγκόσμιας σύρραξης. Όσο και αν ακούγεται παράλογο, παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος των ισλαμιστών, θεωρούν τις δολοφονίες των Ισραηλινών ως τιμωρία από τον Θεό… και συμπλέουν πλήρως με την Τουρκία, η οποία θέλει να λάβει τον ρόλο προστάτη για τους ισλαμιστές της περιοχής.
Το πραγματικό ελληνικό πρόβλημα
Ο δυτικός τρόπος ζωής παραμένει το πρόβλημα για όλες αυτές οι ομάδες. Η παγκόσμια αγορά, που καλύπτει τις ανάγκες τους, η άνεση που έχουν στη ζωή τους, από τα αγαθά που έχουν αποκτήσει μέσω της ελεύθερης οικονομίας, την οποία θέλουν να ανατρέψουν… για να γυρίσουν σε μία πιο πρωτόγονη μορφή τρόπου ζωής!