Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Η βοήθεια των 2,2 δις ευρώ και ο καταμερισμός της από τα αρμόδια υπουργεία

Δένδιας

Ο μαραθώνιος ανοικοδόμησης της Θεσσαλίας αρχίζει με την εκταμίευση της έκτακτης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι πληγές είναι ακόμα νωπές από το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας «Daniel», το οποίο σάρωσε σχεδόν ολόκληρη την περιφέρεια της Θεσσαλίας!

Η έκτακτη βοήθεια των 2,2 δις ευρώ που θα εκταμιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν υπερπολύτιμους πόρους και η διαχείρηση τους πρέπει να γίνει προσεκτικά, με σύνεση, διαφάνεια και πολύ καλή συνεργασία των αρμοδίων υπουργείων!

Ειδικότερα τα αρμόδια υπουργεία που θα κληθούν να δώσουν ζωή στην περιοχή είναι τα εξής:

  • Υπουργείο Εσωτερικών
  • Υπουργείο Οικονομικών
  • Υπουργείο Υγείας
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών
  • Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής

Ας τα δούμε αναλυτικά

Υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο εσωτερικών θα αναλάβει κυρίως τον συντονιστικό ρόλο για την επίσπευση και εστίαση των διεργασιών, τις προτεραιότητες και την συνεργασία των αρμοδίων φορέων.

Υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο οικονομικών θα έχει τον δυσκολότερο ρόλο, την διάθεση των χρηματικών διαθεσίμων, τόσο του προϋπολογισμού όσο και της έκτακτης βοήθειας. Ο καταμερισμός θα γίνεται σταδιακά, ανάλογα τις ανάγκες που θα προκύπτουν κατά την εξέλιξη των εργασιών ανοικοδόμησης! Το υπουργείο οικονομικών θα σχεδιάσει όλες τις φοροαπαλλαγές των κατοίκων των πληττόμενων περιοχών, καθώς και το ενδεχόμενο εφαρμογής έκτακτης εισφοράς!

Υπουργείο Υγείας

Ένα από τα βασικά υπουργεία για την διαχείριση της καταστροφής είναι το υπουργείο υγείας. Η εμπλοκή του είναι σημαντική, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της καταστροφής, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικοί κίνδυνοι από τα στάσιμα νερά, μέχρι αυτά να απομακρυνθούν και να γίνει η απαιτούμενη απολύμανση. Εφόσον, εκδηλωθούν ασθένειες, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερο μέρος από το διαθέσιμο ποσό. Επιπροσθέτως, όταν η κατάσταση ισορροπήσει, θα επωμιστεί την ψυχολογική στήριξη των πλημμυροπαθών!   

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η καταστροφή σε παραγωγικό επίπεδο είναι ολοκληρωτική. Ο θεσσαλικός κάμπος μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη αφανίζοντας γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Στο πρώιμο στάδιο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είναι υπεύθυνο για την περισυλλογή και καύση των νεκρών ζώων και τις αγροτικές αποζημιώσεις. Σε επόμενο στάδιο και με την συμβολή γεωπόνων, θα πρέπει να ξανά κάνουν τον Θεσσαλικό κάμπο, εύφορη γη και ενδεχομένως να επενδύσουν σε νέες καλλιέργειες.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα κληθεί για την στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, για τη διάθεση αποζημιώσεων και την εισήγηση των φοροαπαλλαγών προς το υπουργείο οικονομικών. Επίσης, θα εξετάσει κίνητρα προώθησης των εγχώριων προϊόντων!

Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Η θεομηνία κατέστρεψε όλες τις δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους και γέφυρες. Το υπουργείο υποδομών θα χρειαστεί να εκταμιεύσει ένα μεγάλο ποσό από την βοήθεια και τον προϋπολογισμό προκειμένου να επανασχεδιάσει νέο οδικό δίκτυο, αποδοτικά αντιπλημμυρικά έργα και να επανενώσει τη Θεσσαλία με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής

Ο ρόλος του μπορεί να είναι από τον πιο απλό, όπως αποζημιώσεις για κατοικίες και προσωρινή στέγαση, καταγραφή των οικογενειακών αναγκών μετά την καταστροφή, στήριξη και ενδυνάμωση, μέχρι τον πιο σύνθετο εάν και εφόσον χρειαστεί μετακίνηση ολόκληρων πληθυσμών σε άλλο τόπο, εφόσον κριθεί πως η περιοχή δεν θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση!

Ευρωπαϊκή στήριξη μέσω της Task Force

Σε όλο τον συντονισμό και στην αποπεράτωση των έργων, πρωτεύων ρόλο θα έχει η ευρωπαϊκή συμβολή μέσω εξειδικευμένης Task Force που θα αποτελείται από επιστήμονες και τεχνοκράτες!

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η έγκαιρη ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, χωρίς προβλήματα και με σκληρή εργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ