Περιφέρεια Αττικής: Κοντά σε υποψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ -Τα δεδομένα και ο χρόνος ανακοίνωσης

Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δημάρχου Νίκαιας -Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη για την θέση του περιφερειάρχη Αττικής δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας διεκδικούσαν, από την μια πλευρά (ΝΔ) ο νυν περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και από την άλλη (ΠΑΣΟΚ) ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που διεκδικούσε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί και στις εκλογές του 2019, αλλά τότε ο κ. Σγουρός που είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στο εμπόδιο της Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), δεν κατάφερε να περάσει στον β΄ γύρο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι σε αυτό βοήθησε και το «σύστημα Πατούλη», που προτιμούσε Δούρου και, κυρίως, σε καμία περίπτωση δεν ήθελε αντίπαλο τον Γ. Σγουρό.

Μετά τις εκλογές του 2019 έγινε μία προσπάθεια συγκυβέρνησης Πατούλη -Σγουρού, η οποία (σ.σ. η μία πλευρά ρίχνει την ευθύνη στην άλλη) ναυάγησε. Οι κινήσεις του νυν περιφερειάρχη να προσεγγίσει περιφερειακούς συμβούλους του κ. Σγουρού και να τους δώσει θέσεις αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να πάνε μαζί του, όπως και έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιούργησε χάσμα μεταξύ των δύο ανδρών. Μετά από αυτό, απουσία και της Ρ. Δούρου, για την οποία βγήκε amber alert, ο κ. Σγουρός έγινε ο βασικός και, πολλές φορές, ιδιαίτερα σκληρός, πόλος αντιπολίτευσης στο ΠΕΣΥ Αττικής, με τον Γ. Πατούλη σε αρκετές περιπτώσεις στις ψήφους της «Ελληνικής Αυγής» αλλά της «Δημιουργίας» του Θ. Τζήμερου.

Ενόχληση στην παράταξη Δούρου

Το γεγονός αυτό έφερε κοντά τη «Δύναμη Ζωής», την, πάλαι ποτέ παράταξη Δούρου, και την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής». Δεν είναι λοιπόν κεραυνός εν αιθρία ότι, επί της ουσίας επικεφαλής της πρώτης, Χρ. Καραμάνος και το νο2 της παράταξης Σγουρού, Δ. Κατσικάρης, πραγματοποίησαν χθες Κυριακή 2 Απριλίου, «εκδήλωση για την σύγκλιση δυνάμεων του Δημοκρατικού και Προοδευτικού Χώρου για το μέλλον της Αττικής», όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση.

Κάποιοι, πάντως, δεν θεωρούν τυχαίο ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ιωακειμίδη, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, καλοβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι τρεις πλευρές, παρότι δηλώνουν ότι επιθυμούν ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων, δεν έχουν έρθει σε επαφή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η Κουμουνδούρου, όπως προαναφέρθηκε, βλέπει με θετικό μάτι την υποψηφιότητα Ιωακειμίδη (σ.σ. τον στήριζε και στο δήμο Νίκαιας -Ρέντη), προκαλεί ενόχληση σε στελέχη της παράταξης Δούρου. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι έμπρακτη απόρροια αυτής της ενόχλησης είναι και η εκδήλωση των δύο παρατάξεων, με δεδομένο ότι ο Γ. Σγουρός δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να στηριχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα, κατά ΣΥΡΙΖΑ, «μειονεκτήματα» Σγουρού

Ο αντίλογος εντός ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην περιφερειάρχη είναι:

-Πρώτον, ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, καθώς από την στιγμή που στήριξε τον Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές, οι σχέσεις του με τον Ν. Ανδρουλάκη είναι παγωμένες όσο ο χειμώνας στην Ανταρκτική…

-Δεύτερον, ότι ο Γ. Σγουρός, εκτός από τρεις θητείες (δύο στη Νομαρχία Αθηνών και μία στην Περιφέρεια Αττικής), έχει ήδη χάσει δύο φορές (σ.σ. το 2014 από τη Ρ. Δούρου και το 2019 από τον Γ. Πατούλη) ως υποψήφιος περιφερειάρχης.

Μετά τις εκλογές η επιλογή

Είναι, πάντως, σαφές ότι η επιλογή υποψηφίου από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές. Κι αυτό γιατί:

-Πρώτον, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στην Κουμουνδούρου, να αφαιρέσουν δυνάμεις ενόψει της κρίσιμης μάχης και

-Δεύτερον, θα δουν την δυναμική που θα αναπτύξουν οι δύο υποψήφιοι μέσα και από τις δημοσκοπήσεις

Θεωρούν, δε, ότι με την επιλογή της ηγεσίας (σ.σ. το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος ο Α. Τσίπρας), θα συνταχθούν, τελικά, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Δύναμης Ζωής».

 

Πηγή: Aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ