Ο Ερντογάν στην Αθήνα: Η αξία της διπλωματίας και η ανησυχία για φερεγγυότητα

Ερντογαν Μητσοτακης

Η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα είναι καθοριστική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για τις δύο χώρες

Με την άφιξη του Τούρκου προέδρου μισή ώρα νωρίτερα, άρχισε η ιστορικής σημασίας επίσκεψη του στην Αθήνα, που διεξάγεται σε ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Η σπουδαιότητα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, προκύπτει από την πολυπληθή συνοδεία του, καθώς και από τις επιμέρους διμερείς συμφωνίες που θα προκύψουν.

Στο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τούρκος Πρόεδρος

Μετά τη συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποία στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες.

Διακήρυξη φιλικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Οι δύο ηγέτες στα πλαίσια των κοινών τους δηλώσεων θα ανακοινώσουν τη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας . Πρόκειται για ένα κείμενο στο κοινό ανακοινωθέν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται, με προϋπόθεση να συνεχιστεί το καλό κλίμα . Το εν λόγω κείμενο επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες μέρες τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών και αντανακλά την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με βάση το σημείο που βρίσκονταν πέρυσι τέτοια εποχή. Μέσω αυτού, σφραγίζεται η δυναμική ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πολλαπλά πεδία και τομείς.

15 επιμέρους παράλληλες διμερείς συμφωνίες

Τη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας συνοδεύει η επικύρωση 15 επιμέρους διμερών συμφωνιών, που λαμβάνουν χώρα σε παράλληλες συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών, γεγονός που προδίδει το μέγεθος της σημασίας της σημερινής επίσκεψης. Μία ενέργεια πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά, που μεταφράζεται ως νίκη της διπλωματίας. Οι επιμέρους συμφωνίες προβλέπουν ευρύτερη συνεργασία σε όλους τους τομείς, ενώ δεν αποκλείονται ευχάριστες εκπλήξεις για την ελληνική πλευρά, όσον αφορά τους τομείς παιδείας και πολιτισμού, με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Αγιά Σοφιά.

Θα αποφύγουν τα «βαριά»

Για ακόμα μία φορά οι δύο χώρες θα αποφύγουν τα «βαριά» θέματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό και την υφαλοκρηπίδα. Θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας στους τομείς που ενώνουν και ευνοούν την συνεργασία στη παρούσα φάση.

Προσδοκίες

Η κοινή προσδοκία των δύο χωρών είναι η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για διεθνείς επενδύσεις στις δύο χώρες. Επιπλέον για την Τουρκία, η εξομάλυνση των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, ανοίγει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο, που μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να σημάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την έντξη και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η ανησυχία

Όπως έχουν διαμηνύσει από την κυβέρνηση δεν είναι αφελείς, υποδέχονται τον Τούρκο Πρόεδρο με τις επιφυλάξεις και καλά προετοιμασμένοι για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως. Παράλληλα, κυριαρχεί η ανησυχία, εάν ο Ερντογάν φανεί φερέγγυος και τηρήσει τις σημερινές συμφωνίες, ή εάν ακολουθήσει την ίδια προκλητική και επιθετική στάση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ