Σχολιάζοντας σχετική δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκη Κεραμέως εκθέτει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να πάει και παρακάτω από τα 950 ευρώ, με την πρόταση που κατέθεσε.
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ευαγγελίζεται ότι ως νέα αξιωματική αντιπολίτευση στόχος του είναι η υπεύθυνη άσκηση κριτικής, ωστόσο πολλά ερωτηματικά γεννά η μέχρι τώρα αρνητική του στάση σε ευεργετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η θέσπιση ενός προστατευτικού πλέγματος για τους εργαζόμενους με αφετηρία τον κατώτατο μισθό, θυμίζοντας κάτι από το ΠΑΣΟΚ του μακρινού παρελθόντος και τον ΣΥΡΙΖΑ του πρόσφατου παρελθόντος.
Μετά την παραδοχή της Άννας Διαμαντοπούλου, ότι η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την Υγεία δεν ήταν κοστολογημένη και οδηγούσε ουσιαστικά σε αποχώρηση ανθρώπων από το ΕΣΥ, χωρίς να μπορούν να αντικατασταθούν, με σημερινές δηλώσεις της έδειξε ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από αρκετά «ήξεις αφήξεις».
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Η κυβέρνηση λέει να πάει στα 950 ευρώ, εσείς πού λέτε ότι πρέπει να πάει σε δύο χρόνια;» η κα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι: «κοιτάξτε, μπορεί να πάει και στα 1.000, μπορεί να πάει και παραπάνω, μπορεί να πάει και λιγότερο. Δεν μπορεί να πει (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) από τώρα που θα πάει».
Τη διγλωσσία αυτή του ΠΑΣΟΚ, που από τη μία διατείνεται ότι ξιφουλκεί υπέρ των εργαζόμενων και από την άλλη δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να πάει και παρακάτω, ανέδειξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
«Να μας το εξηγήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ πώς το εννοεί; Πώς εννοεί το ενδεχόμενο μείωσης, αφού από την Ευρωπαϊκή Οδηγία απαγορεύεται κάθε μείωση του κατώτατου μισθού;».
Υπενθυμίζεται ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι έως το 2027 το ύψος του κατώτατου μισθού να έχει διαμορφωθεί στα 950 ευρώ και να αποτελέσει το κατώτατο όριο βάσει του οποίου από το 2028 και εφεξής ο κατώταος μισθός θα μπορεί μόνο να αυξηθεί, καθώς η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία που ενσωματώνεται τώρα στο εθνικό δίκαιο της χώρας δεν επιτρέπει τη μείωσή του.
Παράλληλα, η Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καθοριστεί προηγουμένως ένας επαρκής κατώτατος μισθός, όπως άλλωστε προβλέπει η Οδηγία, ο οποίος θα αποτελέσει ένα «δίχτυ ασφάλειας» όπως τον χαρακτήρισε, για τους εργαζόμενους.