Τα ερωτηματικά για το δυστύχημα στη Λιβυή – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Λιβύη

Συγκλονισμένη η χώρα από τη τραγωδία που έπληξε τις ένοπλες δυνάμεις

Πολλά ερωτηματικά έχουν γεννηθεί από το δυστύχημα με εμπλεκόμενο λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες και στις διασώσεις, συνέπεια της θεομηνίας Daniel που σάρωσε την χώρα και στέρησε τη ζωή σε πέντε Έλληνες, τρεις στρατιωτικούς και δύο διερμηνείς.

Ιστορικό

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, λεωφορείο στο οποί επέμβεναν 19 Έλληνες στρατιωτικοί, νοσηλευτές  και διασώστες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα) για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel στη Ντέρνα συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό, όταν αυτό βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο.

Ερωτηματικά

Πριν ακόμα αποφανθούν οι αρχές για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το δυστύχημα, εκφράζοντας την άποψη πως η ελληνική αποστολή δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση, με επιχείρημα την ισχυρή έκρηξη μετά τη σύγκρουση, στρέφοντας παράλληλα τα βέλη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια κατηγορώντας τον γιατί να στείλουμε βοήθεια σε μία χώρα που μαίνεται εμφύλιος.

Προφανώς δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα τι μετέφερε το φορτηγό και που κατευθυνόταν. Παράλληλα η Λιβύη είναι μία χώρα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν για τους δικού του επεκτατικούς λόγους. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη. Όσο η κατάσταση είναι ρευστή και οφείλουμε να διατηρούμε καλές διπλωματικές και φιλικές σχέσεις με την χώρα, προκειμένου να μην αφήσουμε τον Ερντογάν να πετύχει τους σκοπούς του!

Επιστροφή

Μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 που μετέφερε την εναπομείνασα ελληνική αποστολή και τους τραυματίες έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας πριν τις 7:00 το πρωί, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει και ένα C-27 με τις πέντε σορούς. Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία με τους πέντε Έλληνες νεκρούς στη Λιβύη.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Παύλος Μαρινάκης: Θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος στη Λιβύη, θα δοθούν απαντήσεις

Θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στο Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, οι οποίοι συνέτρεξαν εκεί για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

Όσο για τις συγκεχυμένες πληροφορίες τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, ο κ. Μαρινάκης αφού εξέφρασε τη συντριβή του για την απώλεια των πέντε ανθρώπων ανέφερε: «Αυτό που μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι αυτή ήταν η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί».

Όσο για το αν τηρήθηκαν κανόνες ασφάλειας κατά τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής είπε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, πως οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ