Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Ελλάδα όσον αφορά ζητήματα κυριαρχίας δεν ζητά τη γνώμη κανενός

Μητσοτάκης

Η δημιουργία θαλασσίων πάρκων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός

Είναι θετικό ότι συνομιλούμε με την Τουρκία έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γείτονες με διαφωνίες που πρέπει να τις επιλύουν ειρηνικά είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ.

Τους τελευταίους 14 μηνές υπάρχει μια ηρεμία στο Αιγαίο χωρίς παραβιάσεις. Ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική μπορεί να της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια, Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, έχοντας οριοθετήσει αυστηρά τις κόκκινες γραμμές μας, έχοντας ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και τις συμμαχίες μας για να έχουμε στήριξη στις θέσεις μας.

Εγώ χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο της έντασης και ότι παρά τις διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε πολιτισμένα χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ήδη θαλάσσια πάρκα στην Αλόννησο και τη Ζάκυνθο. Η δημιουργία των πάρκων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία.

O σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά είναι μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δεν υποκρύπτει κανένα θέμα για υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ.

Δεν έχω αυταπάτες, παρότι υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια να συζητάμε, ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Με την στάση της αντιπολίτευσης έχω μπλεχτεί γιατί εγώ βλέπω τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να υψώνουν σημαία φτηνού εθνικισμού. Θα ήταν και για μένα εύκολο να κάνω μια “υπερήφανη” πολιτική που θα χαιδεύει τα αυτιά ορισμένων αλλά μετά τι; Ζημιώθηκε η χώρα από τη συνάντηση με τον Ερντογάν; Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις όπως για τη Χαμάς ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει μια σοβαρότητα. Με τέτοιες πρόχειρες και ορισμένες φορές υπερφίαλες τοποθετήσεις δεν γίνεται εξωτερική πολιτική.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ